Pszichiátriai jogsértések

 

Az egyének jogainak védelme

hammer 802296 1280Bár a jogszabályok elvileg védik a pszichiátriai osztályokon kezeltek személyiségi és szociális jogait a visszaélésektől, a gyakorlat azt mutatja, hogy az emberi méltósághoz való jog sokszor csak papíron létezik. A helyzetet csak nehezíti, hogy a jogaikban, méltóságukban, egészségükben sértett emberek jogaiért küzdve az alapítványnak sok esetben a hivatali tekintélyelvűség szinte áthatolhatatlan falával kell szembenézni a pszichiátriai jogsértések kivizsgálásakor.

Ennek ellenére kitartó munkával mára már sikerült megbontani a tekintélyelvűség falát és számos ügyben elérni, hogy a hatóságok igazságot szolgáltassanak vagy a sértetteket kártérítésben részesítsék. Ez az alapítványi ingyenes jogsegélyszolgálat igazi eredménye.

Az alábbiakban a jogsegélyszolgálat által kivizsgált ügyekből következik egy válogatás, a teljesség igénye nélkül. Ezek az esetek azonban jól reprezentálják, hogyan sérülhetnek az emberi jogok és a méltósághoz való jog  napjainkban a pszichiátriai osztályokon...

V. G.-né kapcsolata megromlott férjével

pair 707509 1280A nő – aki az eset előtt 10 évvel egyszer kapott pszichiátriai kezelést, s emiatt időnként kontrollra kellett járnia egy pszichiáterhez – válni akart, ám a férj ezt próbálta megakadályozni. Ezért felkereste a pszichiátert, akihez felesége kontrollra járt, és előadta, hogy a felesége elmebeteg dolgokat művel. A pszichiáter pusztán a férj által elmondottakra alapozva kényszerbeszállításra szóló beutalót állított ki, amellyel a megdöbbent nőt aznap este beszállították egy Budapest melletti pszichiátriai osztályra – bár nem volt sem mentálisan zavart, sem veszélyeztető. A pszichiátrián három napot töltött el akarata ellenére, szabadságától megfosztva – három nap után kiderült, hogy a nő épelméjű, ezért hazaengedték.

Az alapítvány segítségével 2001-ben kártérítési per indult, amelynek köszönhetően a nő 700 000 forint kártérítésben részesült. Jelezze nekünk, ha Ön is tapasztalt pszichiátriai visszaélést!


Cs. J.-né egy Veszprém megyei kórházban kapott pszichiátriai kezelést

depression 824998 1280A kezelés során az egyik pszichiátriai szert oly mértékben túladagolták, hogy a nő kis híján belehalt – életét családja gyorsaságának és kitartásának köszönhette. Lánya az alapítványhoz fordult segítségért, az alapítvány pedig az ügy dokumentálása után panasszal fordult az illetékes szervekhez. A rendőrségi vizsgálat a panaszt alaposnak találta, így a felelős pszichiáter ellen vádat emeltek, és a büntetőügy lezártával 2003-ban elítélték.

Tudomásunk szerint Magyarországon ez volt az első eset, amikor büntetőügy során egy pszichiátert törvénysértés elkövetésében bűnösnek találtak. Jelezze nekünk, ha Ön is tapasztalt pszichiátriai visszaélést!


M. J. akarata ellenére került egy pest megyei kórház pszichiátriájának zárt osztályára

A kórház nem tartotta be a kényszerítő intézkedésre vonatkozó jogszabályokat, amellyel alapvető betegjogait korlátozták, így a nő bent tartása jogsértő volt.

Az ügy kivizsgálását végző hatóság 100 ezer forint bírságot szabott ki a kórházra. Jelezze nekünk, ha Ön is tapasztalt pszichiátriai visszaélést!


A debreceni T. S. és felesége között megromlott a viszony

pair 707506 1280A férfi beadta a válópert. Kapcsolatuk innentől még jobban elmérgesedett; az ápolónő feleség jelezte férje felé, hogy be tudja őt juttatni az elmeosztályra. A feleség felkereste a háziorvost, aki pszichiátriai beutalót állított ki a férjnek anélkül, hogy személyesen látta volna a férfit. Ennek következtében a férfinek több napot kellett akarata ellenére a pszichiátrián töltenie. Az alapítvány több illetékes szervnél is panaszt, illetve bejelentést tett. Az ÁNTSZ vizsgálata 2010-ben azzal végződött, hogy a jogtalan kényszerbeutalást elrendelő háziorvost elmarasztalták, 2011-ben pedig az OEP állapította meg, hogy a férfi kórházban tartása nem felelt meg a jogszabályoknak, így az ezért fizetett támogatást visszavonták a kórháztól.

Jelezze nekünk, ha Ön is tapasztalt pszichiátriai visszaélést!


B. F.-nét családi konfliktusok miatt hozzátartozói vitették be akarata ellenére

barrier 639098 1280Több alkalommal is előfordult, hogy ilyen módon került a pszichiátriára. A nő sosem volt veszélyeztető állapotú (ami a kényszerbeszállítás alapvető feltétele), de a családtagok el tudták intézni a beutalásokat – sokszor úgy, hogy a beszállítás előtt a nőt egyáltalán nem látta orvos. A kórházban önkéntes nyilatkozatot írattak alá vele, hogy azt a látszatot keltsék, saját akaratából van ott, és elkerüljék, hogy kiderüljön, a beszállítások jogtalanok voltak.
A CCHR panasza alapján az Alapvető Jogok Biztosa (Ombudsman) vizsgálatot indított az ügyben, amely feltárta az elkövetett jogsértéseket és mulasztásokat. Az ügyről kiadott ombudsmani jelentés megállapította: mindez megsértette a panaszos emberi méltósághoz és személyes szabadsághoz való jogát.

Jelezze nekünk, ha Ön is tapasztalt pszichiátriai visszaélést!


Egy esztergomi ügyvéd története

depression 242024 1280Az ügyvéd egy nap munka után hazaérkezve úgy találta, hogy pszichiáter felesége elköltözött, a lakást kipakolta, a gyerekeket magával vitte, és értesítette a mentőket, hogy férje délután fél ötkor fog hazaérkezni, és öngyilkosságot akar elkövetni. Ezért jöjjenek ki érte, és szállítsák a pszichiátriára kényszerkezelésre. Így a férfival egy időben megérkeztek a mentők is, hogy az „önveszélyes őrültet” a pszichiátriára vigyék. A férfi döbbenten, teljes értetlenséggel állt az események előtt, mivel ezeknek semmi látható előzménye nem volt.

Szerencséjére nem egyedül érkezett haza, hanem egy orvos barátja kíséretében, aki a mentősök előtt igazolta, hogy a vádak légből kapottak, így a férfi megúszta a pszichiátriai kényszerbeszállítást. A pszichiáter feleség azonban az önkormányzat, a rendőrség és a háziorvos felé terjeszteni kezdte, hogy férje pszichiátriai kezelt – ami természetesen nem volt igaz. A férfi az alapítványhoz fordult tanácsért, majd személyiségi jogi pert indított a nő ellen, amiért az megpróbálta lejáratni a hivatalos szervek előtt. A személyiségi jogi per mellett a férfi a CCHR segítségével az Orvosi Kamaránál is bepanaszolta a pszichiáternőt a kényszerbeszállítási kísérlet miatt.

A kivizsgálások eredményeképpen a pszichiátert az Orvosi Kamara elmarasztalta, a bíróság pedig a férjének fizetendő 300 ezer forint kártérítésre ítélte. Jelezze nekünk, ha Ön is tapasztalt pszichiátriai visszaélést!


T. M.-et, akarata ellenére, karhatalom igénybevételével szállították a pszichiátriára

Bár T. M. senkire nem jelentett veszélyt, mégis három hétig tartották bent és gyógyszerezték. A bírói szemle során panaszt tett, emiatt vizsgálat indult, ami végül megállapította, hogy a nő beszállítása jogsértő volt.

Kártérítési per indult, amelynek következtében a nő kétmillió forint kártérítésben részesült. Jelezze nekünk, ha Ön is tapasztalt pszichiátriai visszaélést!


Egy pest megyei idősek otthonában élő, korosodó hölgy nehezen jött ki a személyzettel

old peoples home 63617 640Ezért az intézetben úgy döntöttek, hogy a nénit gondnokság alá kell helyezni. Az intézet pszichiátere a néniről úgy állított ki „szakvéleményt”, hogy nem is látta személyesen, viszont a vélemény alapján az intézet elindította a gondnoksági eljárást. Az idős hölgy az alapítványhoz fordult segítségért, így az ezt követő vizsgálat során derült fény a gondnokság alá helyezés körüli visszásságokra, valamint arra is, hogy a pszichiáter soha el nem végzett vizsgálatokat számolt el az egészségbiztosítás felé. A hivatalos vizsgálatok során bebizonyosodott a biztosítási csalás.

Emellett az Orvosi Kamara is elmarasztalta a pszichiátert. Az üggyel az Alapvető Jogok Biztosa is foglalkozott, aki nemcsak megállapította a jogsértéseket, de a vizsgálatról hivatalos, nyilvános jelentést adott ki.

Jelezze nekünk, ha Ön is tapasztalt pszichiátriai visszaélést!

Friss hírek

Thumbnail Mozifilmbe illő fondorlattal záratta be idős édesapját a pszichiátriára egy nő, hogy szert tegyen vagyonára és jövedelmére. Lánya még háziorvost is átejtette, hogy tervét véghez vigye, a...
Thumbnail Egy Csongrád megyei férfit akarata ellenére tartottak egy pszichiátriai otthonban, mialatt hivatásos gondnoka, akinek a férfi pénzügyeit kellett volna kezelnie, tetemes tartozást halmozott fel az...
Thumbnail Szeptemberben újra indul a tanév, azokra a gyerekekre pedig, akik nem férnek bele a „normális” kategóriába – például nem tudnak 45 percen át egy helyben ülni és csendben lenni – ismét pszichiátriai szerek...
More inFriss hírek  

Állások Magyarországon

Állások Magyarországon

Állások Magyarországon