Testi problémával az elmeosztályon: ezúttal sem lett jó vége

Fejsérülése volt, mégis pszichiátrián kezelték évekig azt a Fejér megyei férfit, aki ma már egy idősek otthonában kénytelen tölteni hátralévő napjait – önálló életvitelre nem lesz képes többé. Az egyéves késéssel elvégzett vizsgálat után is indokolatlanul tovább adagolt pszichiátriai szerek és a tényleges kezelés hiánya drámai módon törték derékba a fiatal férfi életét. Az ügyben nemrég rendőrségi nyomozás indult.

A harmincas éveiben járó férfi 2017 májusában fordult orvoshoz, mert úgy érezte: “kihagy az agya”, és a fejében sugárzik a fájdalom. Az orvos azonban nem találta szervi okát a tüneteknek. Később, amikor már hallucinációi és indokolatlan dühkitörései lettek, kórházba szállították, de az ott elvégzett vizsgálatok sem találtak egyértelmű okot. Ezért aztán átszállították egy másik kórházba, ahol a tüneteiből adódóan már egy pszichiáter lett a kezelőorvosa. Bár tünetei miatt szükséges lett volna egy MR-vizsgálatot (mágneses rezonancia) végezni, ez azonban nem történt meg, helyette megszületett a diagnózis: skizofrénia.

Ennek megfelelően el is kezdték adagolni neki a pszichiátriai szereket, a következő három hetet pedig a kórházban töltötte. Amikor a hallucináció és a zavartság enyhülni látszott, hazaengedték, de a tudatmódosító szereket továbbra is szednie kellett. Ezek hosszabb távú “eredményei” aztán nem is maradtak el: a férfi állapota hamarosan romlani kezdett, megjelentek a gyógyszermellékhatások, mint például akaratlan testmozgások (pl. nyelvöltögetés), kézremegés, nehéz járás. Dolgozni így már nem tudott, és nemsokára vissza is került a pszichiátriára.

A kórházban az egyre súlyosbodó mellékhatások miatt változtattak a gyógyszerezésén, bár ez mindössze csak egy másik antipszichotikus szert jelentett. Az új hatóanyagnak jelentős szerepe lehetett abban, hogy a férfi vizeletkiválasztása hirtelen leállt, és húgyúti fertőzése alakult ki, ami csak azután állt helyre, hogy a pszichiátriai szert minimális adagra csökkentették.

Az oly régóta szükséges MR-vizsgálatra végül 2018 májusában került sor. Ekkor derült ki: a férfinak agyzúzódása volt, amelynek kezelését – a sikeres felépülés reményében – már sokkal korábban el kellett volna kezdeni. Az MR-vizsgálat már kimutatta a kezeletlen agyzúzódás miatt kialakult károsodást, ám a helyes orvosi kezelést a pszichiátrián még ezután sem kezdték meg.

A férfi 2018 júliusától kezdve egy teljes évig feküdt a pszichiátriai rehabilitációs osztályon. Állapota egyre súlyosabbá vált, a „gyógyszeres kezelés” ellenére pszichotikus tünetei felerősödtek, veszélyeztető magatartása miatt végül zárt osztályra helyezték. 2019 júliusában, miután a pszichiátriai szerek adagját megemelték, eszméletvesztéssel járó epilepsziás rohama lett – ekkor instabil állapota miatt az intenzív osztályra tették át. Az intenzíven kapott kezeléstől állapota javult, stabilizálódott – ezután visszahelyezték őt a pszichiátriára. Ott testi állapota újra romlásnak indult, olyannyira, hogy emiatt többször kellett sebészeti beavatkozást végrehajtani rajta.

2019 októberében egy súlyos keringési zavar miatt egy másik kórház belgyógyászati osztályára helyezték, ahol teljes körű kivizsgáláson esett át. Itt végre megállapították, hogy a tüneteit a régi fejsérülés és a férfinak éveken át adagolt pszichiátriaiszerek váltották ki. Ezeket a szereket így le is állították nála.

A több éves pszichiátriai kezelés után önfenntartásra képtelenné vált, mindössze 39 éves férfit nemsokára egy idősek otthonában helyezték el. Az otthonban ápolónőként dolgozó testvére odaadó ápolása következtében a férfi mostanra újra tud járni, ám bal keze maradandóan lebénult. Bár tudata tiszta, önálló életvitelre többé már nem képes.

A férfi családja felvette a kapcsolatot egy jogvédő szervezettel, a feljelentésük nyomán a napokban indult el a rendőrségi nyomozás.