Szorongásos tüneteket okozhat a tápanyaghiány

A szakemberek szerint hazánkban minden ötödik ember tapasztal szorongásos tüneteket, Amerikában pedig több mint 40 millióan, ezért számos tudós és kutató figyelmének középpontjában ezen állapot alaposabb megértése áll.

Egy kisebb volumenű japán tanulmányban publikált adatok szerint összefüggés lehet a tápanyaghiány és a mentális problémák kialakulása között.>>>

A B6-vitamin- és a vashiány is szerepet játszhat a szorongásos tünetek kialakulásában

A publikáció szerint különösen a B6-vitamin és a vas hiánya válthat kis olyan kémiai változásokat az agyban, amelyek felelősek lehetnek a szorongásos tünetek, a pánikroham, valamint a pánikroham alatt tapasztalható szapora légzés (hiperventilláció) és a szorongás egyéb formáinak kialakulásáért.

A kutatócsoport 21 különböző mértékű szorongásos tünetektől szenvedő résztvevő tápanyagszintjét elemezte. Néhányuknál enyhébb, otthon is kezelhető tüneteket tapasztaltak, mások pedig gyakran kerültek sürgősségi osztályra a tünetek súlyossága miatt. 

A résztvevőknél vizsgálták a különböző tápanyagok hiányát és bizonyos rendellenességeket, annak reményében, hogy a szorongásos tünetek kialakulásával kapcsolatba hozható azonosítható mintázatot fedezhetnek fel. 

Ezzel egy időben egy 20 főből álló kontrollcsoportot is teszteltek ugyanezen kritériumok szerint, majd a két csoport eredményeit összehasonlították.

A kapott adatokból a kutatók megállapították, hogy a szorongásos tüneteket tapasztalók a kontrollcsoport tagjainál alacsonyabb B6-vitamin- és vasszinttel rendelkeztek.

Konklúzió

A tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy a B6-vitamin és a vas alacsony szintjének köze lehet a pánikrohamok és a hiperventilláció kialakulásához.

A tudósok kifejtették, hogyan okozhatja a fent említett tápanyagok hiánya a szorongás tüneteit: bizonyos kémiai hírvivő anyagok előállításához az idegsejteknek szükségük van vasra és B6-vitaminra is. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen ételekkel tápláljuk a testünket, mert a tápanyaghiány – ahogy a tanulmány rámutatott – intenzív hatást gyakorolhat a mentális állapotunkra is.

Eredeti cikk: https://awarenessact.com/panic-atttackss-and-anxiety-episodes-linked-to-vitamin-deficiencies-in-ground-breaking-study/

A cikk alapjául szolgáló tanulmány itt érhető el: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23603926