Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Betiltották az elektromos sokkolót

Az amerikai gyógyszerhatóság március elején betiltotta annak az elektromos sokkolóeszköznek a használatát, amivel főként fogyatékos embereket büntettek „viselkedésterápia” címszóval. A hatóságnak több mint 20 évbe telt, mire erre a döntésre eljutott – hogy mikor születik ugyanilyen döntés a sokkal nagyobb áramot használó és így sokkal nagyobb kárt okozó elektrosokk-gépekkel kapcsolatban, arról egyelőre nincs hír.

Az „averziós terápiának” is nevezett viselkedéskontroll-módszer lényege, hogy a nemkívánatos viselkedést valamilyen kellemetlen vagy fájdalmas tapasztalathoz kötik, például elektromos áramütéshez, arra tett erőfeszítésként, hogy a pácienst e viselkedéstől „megszabadítsák”. A dolog etikai-erkölcsi oldalán túl az amerikai élelmezésügyi és gyógyszerhatóság (FDA) úgy találta, hogy az elmúlt 20 év során bebizonyosodott: az erre a célra használt elektromos stimuláló eszközök – más komoly kockázatok mellett – fájdalmat, égési sérüléseket, traumát, szöveti károsodást okoznak, így megérett az idő a betiltásukra.

 Az elektromos stimuláló eszközök (ESD) használata során a karra, a lábra vagy a hasra elektródákat csatolnak, amelyek 60 voltos és 15 milliamperes áramütést bocsátanak a páciens testébe, két másodperces lökésekkel – néha akár naponta 77 alkalommal. Az FDA szerint a kutatók úgy gondolták, hogy a fájdalom vagy rossz közérzet a „hatékonyság” jele. Ez az indoklás éppoly abszurd, mint azt mondani, hogy a szokványos elektrosokk során az árammal kiváltott epilepsziás nagyroham „hatékony” kezelés a mentális zavarokra.

 Annál is inkább, hiszen az ESD-eszköz 60 voltjával és 15 milliamperével szemben az elektrosokk (ECT) során akár 460 voltot és mintegy 900 milliampert használnak. Míg a 10 milliamperes vagy afölötti erősségű áram fájdalmas sokkot válthat ki, a 100 és 200 milliamper közötti áram már halálos is lehet.

 Ennek ellenére az elektrosokk, amelynek során pszichiáterek az áramot a páciens fejébe vezetik, továbbra is használatban van szerte a világon, és évente több mint egymillió alkalommal hajtják végre. Bár a legtöbben nem hinnék, az elektrosokkot Magyarországon is használják, ám hogy milyen mértékben, arról alig érhető el adat. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű jogvédő szervezet, amely a pszichiátriákon történő jogsértések feltárásával foglalkozik, több mint 10 éve beszerzett adatai szerint Magyarországon évente több száz embert elektrosokkolnak, ám ennél frissebb adatokat a jogvédőknek nem sikerült beszerezniük, többszöri próbálkozás ellenére sem. Úgy tűnik, a hivatalos szervek kerülik a válaszadást azzal kapcsolatban, hogy napjainkban hány embert tesznek ki hazánkban ennek az ellentmondásos eljárásnak.

 A szervezet szívből reméli, hogy az FDA mostani döntése az első lépés volt afelé, hogy ez az idejétmúlt és káros eszköz, az elektrosokk, végre a múlt süllyesztőjébe kerüljön.

Forrás: https://www.cchrint.org/2020/03/09/fda-took-25-years-to-ban-painful-behavioral-shock-device/