Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Gondatlanság okozhatta a fiatal férfi halálát a pszichiátrián

Három nap bentfekvés után meghalt a fiatal férfi, akit a tiltás ellenére kezeltek egy pszichiátriai szerrel. Az országos tisztifőorvos szakmai hibát állapított meg, és hatósági eljárást indított a kórház ellen.

A harmincas évei végén járó szegedi férfit jól ismerték a helyi kórház pszichiátriáján, mert szélsőséges magatartása miatt számos alkalommal került be fekvőbetegként. Pszichiátriai szerek egész sorát próbálták ki rajta az elmúlt évtizedekben – látványosabb eredmény nélkül –, ám 2020 nyarán kissé túllőttek a célon a gyógyszeres kezelésekkel. A férfi a tudatmódosító szerektől fulladni kezdett, így sürgősséggel szállították át egy aneszteziológiai intézetbe, ahol végül sikerült stabilizálni az állapotát. Azt azonban megállapították, hogy egy alvás közbeni légzési rendellenesség miatt a nyugtatószerek egy típusát (benzodiazepinek) nem javasolt adni neki – ez akár a halálát is okozhatja.

Az azt követő év tavaszán újra bekerült a pszichiátriára, ahol terápia gyanánt négy különböző szert is alkalmaztak nála, köztük a korábban veszélyesnek ítélt gyógyszertípus egyik legerősebbikével, a Rivotrillal. Három nap múlva kora reggel az ápolók riadtan vették észre, hogy a férfi légzése leállt. Megkezdték az újraélesztést, de hiába: a teste feladta a harcot.

Gyászoló édesanyja felkeresett egy jogvédő szervezetet, akik segítségével panaszt tettek többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központnál is. Az országos tisztifőorvos kivizsgáltatta az ügyet, és megállapította, hogy szakmai hibát követett el a kórház. Sőt, úgy találták, hogy nem zárható ki az összefüggés az alkalmazott szerek és a férfi halála között, ezért most hatósági vizsgálat indul a kórház ellen az ügy alaposabb felderítése érdekében.