Hosszú távon csapdába ejtenek az antidepresszánsok

Sohasem volt még korábban ilyen magas, és továbbra is növekszik azoknak a száma, akik antidepresszánsokat szednek depressziós tüneteik enyhítésére. Egy új tanulmány hívja fel a figyelmet a hosszú távú antidepresszáns használat figyelmen kívül hagyott hátulütőjére: az elvonási tünetekhez hasonlatos jelenségre.

Hat évtizednyi adatot megvizsgálva, három chicago-i kutató erőteljes bizonyítékot talált arra, hogy aki hirtelen megszakítja az antidepresszánsok szedését, olyan tüneteket élhetnek át, mint a fejfájás, alvászavar, nyugtalanság, hasmenés, szorongás, kimerültség, és influenza-szerű panaszok.

Ez az állapot, amit antidepresszáns abbahagyási szindrómának neveznek, nem ugyanaz, mint a drogfüggőség esetében, mivel ezeket a szereket nem azért szedik az emberek, hogy „betépjenek”.

Mireille Rizkalla, a tanulmány vezetője a következőket írta:

„Orvosi körökben ezeket »abbahagyási szindrómáknak« nevezik, annak elkerülése végett, hogy kapcsolatba hozzák ezeket a függőséget okozó drogokkal (melyek esetében az elvonási tünet a használatos szakkifejezés)… „Azonban kiterjedt használat esetén hírhedten nehéz abbahagyni a szedésüket, mivel fizikai függőséget képesek kialakítani. Ennek okán az abbahagyásuk a tünetek olyan csoportját képesek kiváltani, melyek rendkívül kellemetlenek, és arra sarkallhatják a betegeket, hogy újra visszatérjenek a szerekhez.”

Nehéz felbecsülni, hányan járhatnak ugyanebben a cipőben Magyarországon. Egy évek óta szedett antidepresszáns a betegek elmondása alapján akár egy fél nap kihagyás után is döbbenetes tüneteket képes okozni. Azt hihetnénk, hogy ezeket a szereket csak depressziósok fogyasztják, valójában azonban igen sok már esetben is előszeretettel írják fel az embereknek.

Rizkalla szerint:

„Az antidepresszánsok a gyógyszerek egy változatos csoportja, melyeket elsődleges kezelési módként használnak a depresszió különböző formáira. Azonban jó párat ezekből olyan állapotokra is alkalmaznak, mint például a kényszercselekvések, szorongási zavarok, evési rendellenességek, neuropátiás fájdalmak, és a krónikus fájdalmak. Széles körben való alkalmazásukból adódóan az orvosok túlértékelhetik az antidepresszánsok lehetséges előnyeit, míg ugyanakkor a mellékhatásaikat figyelmen kívül hagyják.”

Hazánkban nemcsak hogy túlértékelik az antidepresszánsok mellékhatásait, de az is egy általánosan jellemző szokás, hogy a betegeket sem tájékoztatják ezekről, mikor egy ilyen szer kipróbálására tesznek javaslatot – akár egy krónikus fájdalom enyhítése céljából, melyről már az elején tudható, hogy hosszú távú használat van kilátásban.

„Úgy gondolom, komoly problémával nézünk szembe a betegkezelés terén, mikor antidepresszánsok felírására kerül a sor.”– mondta Rizkalla. „Jellemző, hogy elkezdünk SSRI-ket (új típusú antidepresszánsok) szedetni velük, majd pedig többé-kevésbe megfeledkezünk róluk.”

„Megértem, hogy sok ember biztonságban érzi magát attól, hogy depressziós vagy szorongásos tüneteiket gyógyszerekkel irányítás alatt tarthatják. Ezek azonban tudatmódosító szerek, és soha nem tekintendőek végleges megoldásnak.”

Felhasznált cikkek: https://www.businessinsider.in/science/news/antidepressants-could-lead-to-lifelong-dependence-doctors-warn-since-going-off-them-can-trigger-agitation-headaches-and-flu-like-symptoms/articleshow/74249174.cms?utm_source=contentofinterest&utm_medium=text&utm_campaign=cppst
https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2761944#240019234

Fotó: Designed by Freepik