Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Villámgyorsan elhamvasztották, miután meghalt a pszichiátrián

A fiatal férfi csupán négy és fél nap pszichiátriai kezelést követően, váratlan szívhalál következtében halt meg. Az elkészült gyógyszerészi szakvélemény szerint nem zárható ki, hogy hirtelen halálának köze volt az erős depóinjekcióhoz, amit a pszichiátrián kapott – az mindenesetre különös, hogy milyen gyorsasággal hamvasztották el a férfi testét. Az ügyben tett feljelentés nyomán a rendőrség a napokban indította el a nyomozást.

A Fejér vármegyei férfit tavaly júniusban szállították a székesfehérvári kórház zárt osztályára. Az ilyenkor kötelező bírói szemlére azonban sosem került sor – a férfi sajnos nem is élt elég sokáig ahhoz, hogy ezt sérelmezhette volna. Az ötödik napon váratlanul epilepsziás görcsrohamot kapott, amit nem élt túl. Hiába próbálták megmenteni, a keringése leállt, a teste feladta a harcot.

A dokumentumokból kiderült, hogy egy olyan antipszichotikus injekciót adagoltak neki, amely nem megfelelő alkalmazás mellett bizony okozhatta ezt a reakciót. A férfit halálát a kórház – eddig ismeretlen okból – nem jelentette a rendőrségnek, ehelyett gyorsan elvégeztek egy boncolást – toxikológiai vizsgálat nélkül –, majd onnan a boncmester egyenesen a krematóriumba küldte a testet.

Az ezek után elkészült zárójelentésből jó néhány alapvető dolog nem derül ki: magas vérnyomást észleltek nála a halála előtt, de semmilyen orvosi konzíliumnak nincs nyoma, sőt, a kapott kezelésekről sem derült ki semmilyen konkrétum. Nem zárható ki, hogy mindezzel orvosi hiba folytán bekövetkezett halálesetet próbált leplezni a kórház, amire a most következő vizsgálatok deríthetnek fényt.

Az elhunyt férfi édesanyja egy jogvédő szervezethez fordult segítségért, akikkel rendőrségi feljelentést tettek fia gyanús és váratlan halála miatt.