Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Tovább “kényszergyógyítanák” az anyagyilkost, akit évtizedek alatt sem tudtak meggyógyítani

Fiatal kora óta pszichiátriai szereket szedett a nő, aki tavaly szilveszterkor végzett saját édesanyjával – derült ki hétfőn a fővárosi főügyész vádiratából. Kényszerkezeléssel jutalmaznák tettét, ami jó eséllyel kitölti élete hátralevő részét. Egy emberi jogi szervezet szerint a “kényszergyógykezelésnek” semmilyen gyógyhatása nincs, ha a nő már évtizedek óta pszichiátriai kezelés alatt állt, ezután sem fog meggyógyulni – és az sem biztos, hogy nem pont a kezelés hajszolta az anyagyilkosságba.

2020 szilveszterén hajtotta végre helyrehozhatatlan tettét az a 62 éves óbudai nő, aki a hírek szerint már fiatal kora óta pszichiátriai kezelés alatt állt. A végzetes napon a nő elkeseredettségében édesanyjára támadt, megfojtotta őt, majd másnap bevallotta tettét a szomszédoknak – tőlük értesült a rendőrség a tragédiáról. A fővárosi főügyészség indítványában jelezte, hogy mivel a nő elmeállapota miatt nem vonható felelősségre, így a „kényszergyógykezelést” tartják a megfelelő megoldásnak, amelyet már előzetesen meg is kezdtek, nem sokkal a történtek után.

Nincs szükség mélyreható nyomozásra, hogy látható legyen a hiba a történetben: ha már évtizedek óta folyamatosan tartott a nő pszichiátriai kezelése, hogyan fajulhatott mégis odáig a dolog, hogy saját anyja életét oltotta ki? A válasz egyszerű: a „kezelés” többnyire nem jelent többet a pszichiátriában alkalmazott erős tudatmódosító szerek olykor évtizedeken át tartó adagolásánál. Ezek ilyen hosszú távú alkalmazása komoly mellékhatásokat képes okozni, ám ami még rosszabb: ha abbahagyják szedésüket, a legváratlanabb módon jelentkeznek az elvonás tünetei. Ma mégis ezt tekintik hivatalos megoldásnak a mentális problémákra.

Az ügy megint felhívja a figyelmet: az utóbbi években számtalan egészségügyi hatóság és gyógyszerügynökség jelentetett meg hivatalos figyelmeztetést világszerte arról, hogy a pszichiátriákon használt szerek hogyan fokozhatják mellékhatásként az erőszakos viselkedést és az agresszivitást.

Ha csak a hírekre hagyatkozunk, könnyen azt hihetjük, hogy ilyen szörnyűség csak ritkán esik meg, ám a valóságban a hasonló történetek nagyon is hétköznapinak mondhatóak a mentális egészségügyben – hívja fel a figyelmet egy nemzetközi jogvédő szervezet magyarországi csoportja, akiknek adatbázisában több mint száz olyan magyar eset szerepel, ahol az elkövető brutális tettét megelőzően pszichiátriai kezelés alatt állt. 2019-ben három olyan eset is napvilágra került, ahol pszichiátriai szerek álltak bestiális cselekmények mögött: egy férfi horrorfilmbe illő módon végezte ki élete párját Tárnokon, egy halászteleki nő megnyomorította 4 hónapos csecsemőjét, Káldon pedig egy 20 éves fiatalember szúrta halálra édesanyját – mindhárom elkövető pszichiátriai szereket szedett.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány arra figyelmeztet: a pszichiátriai kényszerkezelések még soha nem gyógyították meg senki bomlott elmeállapotát, a szerek által mellékhatásként okozott agresszió viszont számos esetben lehetett önmagában kiváltó oka az erőszakos tetteknek. A veszélyeztető állapotú embereket el kell különíteni a társadalomtól, hogy ne okozhassanak kárt embertársaikban, de őket a pszichiátriára bízni nem kecsegtet gyógyulással, sőt, a szerek kiszámíthatatlan hatásai sokszor ronthatnak is a helyzeten – véli az emberi jogi szervezet, amely Magyarországon több mint 25 éve tárja fel a pszichiátriákon történő jogsértéseket és visszaéléseket.