Hűvösre került a perverz pszichiáter

Egy pszichiáter is fennakadt a hálón, amit a prostitúció és az emberkereskedelem mocsarába merített a beaumonti rendőrség a közelmúltban – azóta egy börtöncella lakója lett. Időközben kiderült, hogy a férfi nem először keveredik szexuális botrányba, a múltban egy időre az engedélyét is visszavonták már a páciensei zaklatása miatt.

A USA-beli Beaumontban élő pszichiáter, Rajen Desai, jelenleg a Jefferson megyei börtön rácsai mögött tölti napjait, miután egy jól szervezett rendőrségi akció során rajtakapták, amint szexuális szolgáltatást próbált igénybe venni – derült ki a Beaumonti Rendőrkapitányság tudósításából. Az akció az emberkereskedelem visszaszorítását volt hivatott elősegíteni, a „prostituáltakat” ugyanis, akik között fiatalkorúak is előfordulnak, gyakran rabszolgaként tartják és kényszerítik szexuális szolgáltatásokra.

A kétnapos művelet során a „szexvásárlókat” vették célba, akik fizetnek a szexrabszolgák szolgáltatásaiért. 20 másik férfit is őrizetbe vettek hasonló vádakkal, ám alighanem egy „elmeorvostól” néznénk el a legkevésbé az efféle tetteket.

A 62 éves pszichiáter azonban nem először teszi próbára a társadalom türelmét: 2011-ben átmenetileg visszavonták az orvosi engedélyét, szintúgy szexuális jellegű vádak miatt. A panaszok három különböző nőtől érkeztek, kettő közülük Desai páciense volt, a harmadik pedig egy fiatalkorú betegének édesanyja – olvasható a Texas Orvosi Tanács honlapján. A dokumentumok szerint az első nő azt panaszolta el, hogy a pszichiáter az első találkozásuk után megjelent a nő lakásánál – hívatlanul –, és közölte vele: „nincs szüksége gyógyszerre, sokkal inkább egy férfi kellene neki”. Desai ezután többször is megpróbáltai őt kéretlenül megölelni, amit a nő rendre visszautasított. Miután többször is felszólította őt, hogy távozzon, a pszichiáter továbbállt.

A második esetben, 2009-ben egy gyermek páciense kezelése közben „szuggesztív, írott üzeneteket mutatott a gyermek édesanyjának”. A dokumentumokból az is kiderül, hogy a pszichiáter később „…kéretlen telefonhívásokat és szöveges üzeneteket intézett a szülő felé, arra kérve őt, hogy randevúzzon vele.”

A harmadik nő, aki panaszt tett a pszichiáter ellen, Desai páciense volt 2005-től 2010-ig. A dokumentumok szerint Desai ”…egy intim/személyes kapcsolatot próbált kialakítani a pácienssel. Az elkövető ismétlődően kéretlen és illetlen szöveges üzeneteket küldözgetett a betegnek. Bár a páciens visszautasította az ajánlatait, továbbra is zaklatta őt.”

Az orvosi tanács annak idején így összegezte a panaszokat és az összegyűjtött adatokat: „Az elkövető tettei egy helytelen viselkedésmintát mutatnak be, ami egy adott időtartam után várhatóan újra megismétlődik, és így folyamatos veszélyt jelent a társadalom egészségére és biztonságára.”

A tanács következtetése igaznak bizonyult: a pszichiáter viselkedése mit sem változott az azóta eltelt kilenc év alatt. Ezúttal azonban nem úszta meg a felelősségre vonást az orvosi engedélyének felfüggesztésével, tettei végül börtönbe juttatták.