Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Elkerülhető lett volna a családi tragédia?

Ejtették a vádakat és kényszergyógykezelésre ítélték a férfit, aki tavaly brutális kegyetlenséggel végzett feleségével Tárnokon. Épp a tragikus esetet megelőző napon írtak fel neki egy új pszichiátriai szert – talán most is békében élhetnének mindketten, ha tabletták helyett valódi segítséget kap.

A törvényszék tudósítása szerint a férfi még 2010-ben kapott pszichiátriai diagnózist: bipoláris zavar, vagy más néven mániás depresszió. Ettől fogva pszichiátriai szereket szedett, rendszertelenül. 2019 szeptemberére olyannyira rosszabbodott az állapota, hogy munkaképtelenné vált, pszichiátere pedig felírt számára egy másik tudatmódosító szert. Mivel ettől csak még rosszabb lett a helyzet, egy hónappal később ismét visszamentek a pszichiáterhez, aki az egyre kétségbeejtőbb helyzetet egy újabb tablettával “oldotta meg”.

Másnap reggel a férfi már hallucinált, az ördög hangját vélte hallani. Ennek hatására döntött úgy, hogy egy késsel többször sebet ejt feleségén, majd pedig különféle embertelen módszerekkel szabályosan kivégezte őt. Ezután beült az autójába, és elvezetett a rendőrkapitányságra, ahol bejelentette, hogy megölte a feleségét.

Hogyan juthatott idáig a történet?

2010-ben, amikor a férfinél először jelentkeztek mentális problémák, egész egyszerűen ráhelyezték őt a pszichiátria futószalagjára: tudatmódosító szereket írtak fel neki. A „bipoláris zavar” diagnózisával felírhatóak antidepresszáns és antipszichotikus szerek is, ezek mindegyike okozhat hallucinációt, elmezavart, agresszív magatartást, holott éppen ezeket volnának hivatottak „gyógyítani”. 

Pszichiátriai körökben szokványosnak mondható, ha valakit tíz éven át (vagy akár egy egész életen át) gyógyszereznek, mivel a szerek elhagyásával a tünetek visszatérhetnek, sőt, mivel a szerek hozzászokást okozhatnak, súlyos elvonási tünetekkel is járhat az elhagyásuk. Ezek a történetek azonban a legritkább esetben végződnek boldogan, nem is példázhatná ezt jobban a Tárnokon történt tragédia.

Tabletták nélkül nem menne?

Mindeközben szó sincs arról, hogy tudatmódosító szerek nélkül ne lehetne gyógyítani a mentális zavarokat. Ahogyan a múltban is létezett pszichiátriai intézmény, ahol törődéssel és gondoskodással hozták jobb állapotba a betegeket, Norvégiában ma is működik teljesen gyógyszermentes intézmény, ahol nem mellesleg a pszichiátriai szerekről való leszokásban is hatékonyan segítenek az embereknek.

Bár a pszichiáterek általában rossz véleménnyel vannak a tudatmódosító szereket nélkülöző megközelítésről – a gyógyszergyártókról már nem is beszélve –, van néhány dolog, amihez szemernyi kétség sem fér. A beszélgetésen alapuló terápiáktól – amelyeket a norvég intézményekben is alkalmaznak – senki sem válik függővé, nem okoz bénító és életeket romba döntő mellékhatásokat, és legfőképpen, ezek miatt senki sem fog hallucinálni és lemészárolni a családtagjait.