Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Így lesz egy világsztárból rabszolga egy diagnózis miatt

Tizenhárom éve gyakorlatilag rabszolgaként tölti napjait Britney Spears, a 2000-es évek popkirálynője, miután egy pszichiáter véleményére alapozva kizáró gondnokság alá került 2008-ban. Gondnoka – az édesapja, Jamie Spears – azóta teljes kontroll alatt tartja: Britney nem fér hozzá a vagyonához, nem vállalhat gyermeket, és mindennek tetejébe egy rendkívül veszélyes pszichiátriai szert is kényszerrel szedetnek vele, amely hazánkban is tett már teljesen tönkre emberi életeket.

Aki a 2000-es években volt fiatal, kétségkívül ismert Britney Spears nevét – elképesztő energiával robbant be a kor zenei világába. Legelső slágerével meghódította a toplistákat, és csakhamar a magazinok címlapján találta magát. Sajnos azonban a legkeresettebb sztárok élete az ő számára sem volt könyörületes: 2007-ben a sajtó által látványossá tett idegösszeomlása után pszichiátriai intézménybe utalták, ahol kényszerkezelést kapott, majd pedig egy pszichiátriai szakvéleményre hivatkozva kizáró gondnokság alá helyezték. Gondnoka édesapja, Jamie Spears lett, aki így teljes kontrollt szerzett az énekesnő minden mozzanata felett.

Ez utóbbi egyben azt is jelentette, hogy attól fogva az ünnepelt sztárnak többé nem lehettek saját döntései az életét illetően: nem rendelkezhetett a saját maga által felépített, 60 millió dollárt érő birodalom felett, apja kezelte a pénzt és az ingatlanokat, Britney pedig még a házát sem hagyhatta el apja engedélye nélkül – ez az állapot pedig azóta is tart.

Bár a gondnokság sötét körülményeiről az elmúlt években kevés adat került nyilvánosságra, Britney idén június 23-án egy bírósági tárgyaláson megosztotta a világgal, mi is történt azóta, hogy egész élete apja kezébe került. Bevallása szerint ugyanis Jamie Spears arra kényszerítette őt, hogy továbbra is fellépjen a közönség előtt, világkörüli túrákra induljon, azzal zsarolva őt, hogy ismét pszichiátriai intézetbe utalja, és nem láthatja a gyermekeit.

Dacára annak, hogy 2008-ban egy pszichiáter beszámíthatatlannak nyilvánította, a gondnoksági ítélet óta mégis kiadott 5 stúdióalbumot, és Las Vegas-i fellépéseivel 137 millió dollár bevételt hozott össze. Maga a gondnokság intézménye a magatehetetlen, zavart elméjű személyek védelmében jött létre, akiknek ténylegesen szükségük van a felügyeletre – az ebben érintett személyek azonban aligha keresnek dollármilliókat.

Az énekesnő apja, aki 2009 óta havi 16.000 dollárt kap lányától a „gondnoki munkájáért”, arra is kényszerítette őt, hogy egy különösen veszélyes pszichiátriai szert szedjen, melyet pszichiátere írt fel neki: lítiumot. Ez a „hangulatstabilizálóként” alkalmazott hatóanyag elemi állapotában egy fém, amely nagyon könnyen érhet el mérgező szintet is a vérben, így pedig maradandó idegi károsodást és halált okozhat.

“Mentálisan károsodhatsz, ha túl sokat szedsz belőle, vagy ha öt hónapnál tovább maradsz rajta. De ő mégis ezt szedette velem, és berúgva éreztem magam tőle” – mondta Spears. Elmondása szerint korábban többször előfordult, hogy beszélni is alig tudott miatta, annyira elnyomta a szervezetét a lítium.

Magyarországon is történt olyan eset, ahol egy bajai családapának lítiumtartalmú tablettát írt fel egy pszichiáter, hogy alvászavarait enyhítse. Három évvel később a szer – melyet pszichiátere időről időre kitartóan újra felírt neki – toxikus szintet ért el a férfi vérében, és olyan mértékű idegi károsodás szenvedett, hogy csak egy hajszálon múlt az élete. Gyakorlatilag újra kellett tanulnia járni, és valószínűleg sosem fogja tudni teljesen visszanyerni régi önmagát. A férfi a CCHR segítségével feljelentést tett a kórház ellen, a jogi eljárások azóta is folyamatban vannak.

Valóban léteznek emberek, akik rászorulnak a gondnokságra, és az azzal járó teljes felügyeletre – számukra valódi segítséget nyújthat egy gondnok jelenléte. Azonban azon a ponton, ahol egy pszichiáter véleménye rabszolgasorba döntheti a popzene királynőjét az egész világ szeme láttára a gondnokság intézményét kihasználva, már látótávolságban sincs a segítség.