Hét évet tölthet rácsok mögött a szexuális ragadozó pszichiáter

Hosszú börtönévek várnak arra a minnesotai pszichiáterre, aki éveken át szexuálisan zaklatta egy női páciensét. A nő vallomása szerint a pszichiáter „túlgyógyszerezett szexuális bábuként” használta őt.

A 39 éves Galvin Meany-t múlt héten szerdán találta bűnösneka Dakota megyei bíróság szexuális bűntettek vádjában, melyeket egy női páciense sérelmére követett el. A nő eredetileg étkezési rendellenességek miatt kereste fel a pszichiátert, illetve egy fiatalkorában elszenvedett szexuális trauma miatt. Eleinte a kezelései professzionálisnak tűntek, Meanyazonban egyszer csak elkezdett személyes és szexuálistémájú kérdéseket feszegetni. Itt azonban nem álltak meg a dolgok: arra hivatkozva, hogy önsértés nyomait keresi, tapogatni és simogatni kezdte a nő testét. A későbbi találkozások alkalmával pedig a pszichiáter már a szexuális aktus kezdeményezésétől sem riadt vissza, amikor a férfi felesége és gyermekei nem voltak a városban.

A nő szerint Meany megváltoztatta a gyógyszereit minden alkalommal, amikor nyomott volt a hangulata, hogy „ismét boldoggá tegyen… Most már látom, hogy tényleg csak egy túlgyógyszerezett szexuális bábu voltam a szükségleteihez, hetente hívott be időpontokra, hogy kielégítsem, hogy megerőszakoljon, újra meg újra. Mindössze ennyit értem.”

Az ítélethozatalkor a nő írásos nyilatkozatotolvasott fel: „Úgy érzem, elvesztettem önmagamat. … A becsületem, a méltóságom elveszett, nincs többé. Ezt már nem kapom vissza. Egy bíró ítélete nem adhatja ezeket vissza, nekem nem, soha többé.”

A pszichiáter minimum öt évet tölt majd börtönben, ezután pedig bírósági felügyelet alatt tölti élete hátralévő részét.

Kétségtelen, hogy nem nehéz szexuális zaklatás áldozatául esni egy pszichiáter kezei között. A páciens, akit rendszerint már maga alá gyűrt az élet, emiatt a szokásosnál jóval kiszolgáltatottabb és sebezhetőbb, segítséget vár lelki bajára, gyakran feltétlen bizalommal fordulva a pszichiáter felé. Mindezt csak tetézi a pszichiátriai diagnózisok teljes szubjektivitása, amit a pszichiáter könnyen kihasználhat, hogy páciense panaszát vagy a zaklatás miatti felháborodását annak „mentális zavarára” fogja. Nemzetközi adatok szerint egy nő nagyobb eséllyel lesz nemi erőszak áldozata egy pszichiáter rendelőjében, mint éjszaka egy parkban, és egy magyar jogvédő szervezet adatai szerint ilyen esetekre bőven akadt már példa Magyarországon is.

Nem mindennapi hatalom az, ami a pszichiáterek kezében van, ezt Meany esete nem is példázhatná jobban. Képes elhitetni áldozatával, hogy segítő szándékkal közelít hozzá, és nem ez az első gyanútlan, jóhiszemű páciens aki ennek áldozatául esik. Kétségkívül sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani erre a területre, legyen szó akár a szexuális visszaélésekről, akár az indokolatlan gyógyszerezésről vagy a kényszerkezelésekről.


Eredeti cikk:

https://www.startribune.com/71-2-year-sentence-for-twin-cities-psychiatrist-who-repeatedly-sexually-assaulted-patient/572369412/?refresh=true