Gyerekek zárt osztályon – Rendet tett az ombudsman a Kenézy pszichiátriáján

Gyerekek zárt osztályon – Rendet tett az ombudsman a Kenézy pszichiátriáján

Zárt folyosók, zárt kórtermek, még a szülők sem tehették be a lábukat: gyakorlatilag zárt osztályként üzemelt a debreceni Kenézy kórház gyermekpszichiátriájának lány részlege. Ezt egy civil szervezettől érkezett bejelentés után már az ombudsman sem nézte tétlenül.

A szokottnál is felkavaróbb panasz futott be a közelmúltban egy jogvédő szervezethez. A bejelentő olyasminek volt tanúja, amit maga sem hitt volna el, ha nem saját szemével látja: a debreceni gyermekpszichiátriai osztály lány részlege gyakorlatilag olyan képet festett, mint egy felnőtt zárt osztály. Ahogy levelében írta: “…panaszom, illetve felháborodásom oka… a látottak és hallottak, amiket ott tapasztaltam, és amik sokként hatottak rám”.

Erre az osztályra nem lehetett egyszerűen besétálni, mert mindenhol zárt ajtók fogadták az érdeklődőket; kulcsra zárták a folyosókat, de még a kórtermeket is. Az ott dolgozókon kívül mindenki másnak be kellett csengetnie, így a szülők sem láthatták „csak úgy” a kezelés alatt álló gyermekeiket. Ha egy szülő mégis találkozni szeretett volna egy ápolt kislánnyal, az osztályra akkor sem engedték be hozzá, ilyenkor „kihozta” valaki a gyermeket egy rövid időre – szinte mint egy fegyintézetben. Az aggódó édesanyák, édesapák emellett szinte semmi tájékoztatást nem kaptak gyermekeik hogylétéről, amibe kénytelenek voltak beletörődni, mert a Kenézyben ez a szabály…

Ám ez a túlzott „szigor” valójában köszönőviszonyban sem volt az egészségügyi törvény bizonyos pontjaival. A kapcsolattartás joga például kimondja, hogy a „súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon”. Esély sem volt rá, hogy ezen alapvető jog érvényre jusson, ha a hozzátartozó nem léphetett be az osztály területére sem. A tájékoztatáshoz való jog lényege, hogy a betegeket a számukra érthető módon kell teljes körűen tájékoztatni olyan kérdésekről, mint az egészségi állapot, az alkalmazott kezelések, a vizsgálatok lehetséges kimenetele és kockázatai, valamint azok elérhető alternatívái. Ezzel szemben a szülőknek nem volt lehetősége bármit is megtudni arról, mi történik gyermekeikkel a zárt ajtók mögött.

Az ombudsman felkérésére az illetékes betegjogi képviselő előre be nem jelentett látogatást tett az osztályon, majd a látottak alapján meg is tette a szükséges intézkedéseket. Az osztályon azóta komoly változások történtek: többek között lehetővé tették a szülők számára a korlátozás nélküli látogatást. Ezen túl egy külön szárnyban kétágyas kórtermet alakítottak ki, ahol a szülő vagy hozzátartozó akár bent is aludhat a gyermek mellett, míg ő a kórházban van. A betegjogi képviselő visszajelzése szerint már éltek is a szülők ezzel a lehetőséggel.