„Az antidepresszáns elvonási tüneteim rosszabbak voltak mint a depresszióm”

A 48 éves férfi kisebb-nagyobb megszakításokkal már két évtizede szedett antidepresszánsokat, amikor egy nap úgy döntött, megpróbálja abbahagyni a szedésüket. Az antidepresszáns elvonási tünetek azonban minden képzeletét felülmúlták, soha nem látott kihívást okozva ezzel.

„Mikor abbahagytam a szer szedését, pár napon belül lehengerlő tüneteim lettek: ingerlékenység, szorongás, akatízia (nyugtalanság, mozdulatlanul maradásra való képtelenség), egyszerűen nyugtalanság, nem tudtam aludni, öngyilkossággal kapcsolatos gondolataim lettek, és mindez nagyon gyorsan történt.” – mondta el Stuart Bryan a BBC műsorában.

„Az elvonási tünetek sokkal rosszabban voltak, mint az eredeti depresszió, számomra, és sok más ember számára is.”

Stuart már több mint 10 alkalommal próbálta letenni a tablettákat, de minden alkalommal szembe kellett néznie azzal, amit ő elvonási „pokolnak” nevezett – és most már dolgozni sem tud.

Orvosai azt javasolták neki, hogy fokozatosan csökkentse az adagokat egy „néhány hét” és három hónap közötti időtartam alatt. Ő azonban úgy érzi, azokat, akik abba akarják hagyni a szerek szedését, a „rendszer magukra hagyja”.

Stephen Buckley a Mind nevű jótékonysági szervezettől azt mondta, nincs igazán megértve, hogy egyesek számára milyen megerőltető lehet abbahagyni az antidepresszánsokat.

Mert míg az antidepresszánsok nem okoznak függőséget, mégis, a betegek több mint fele, akik abbahagyják vagy csökkentik az adagjaikat, elvonási tüneteket tapasztalnak – egy 24 tanulmányt felölelő vizsgálat szerint. Az említett vizsgálat úgy találta, hogy az elvonási jelenségeket tapasztalók 46%-a a legsúlyosabb kategóriába tartozó tünetekről számolt be, melyek esetenként akár 79 héten át fennmaradtak.

„Leszokni egy utcadroghoz hasonló szerről, vagy abbahagyni egy antidepresszáns szedését, nem annyira különböző dolog.” – mondta.

„Nem értik meg igazán, hogy milyen hosszú és nehéz folyamat tud lenni az antidepresszánsokról való leszokás.”

„Ha Önnek hat hónappal ezelőtt írtak fel antidepresszánst, és azóta folyamatosan szedi, azt feltételezhetjük, hogy újabb hat hónapba fog telni, míg folyamatosan csökkentve sikeresen el tudja majd hagyni a tablettákat.”

„Ez nem egy olyan folyamat, amit a legtöbb ember gyorsan végig tudna csinálni.”

Magyarországon is jelentős lehet azoknak a száma, akik úgy érzik, már soha többé nem lesznek képesek letenni az antidepresszánsokat és egyéb pszichiátriai szereket, mert nem tudnak szembe nézni az elvonási tünetekkel. Joggal feltételezhető, hogy ha ez a kockázati tényező kilátásba került volna, mikor először írtak fel nekik lelki problémákra antidepresszánsokat, sosem kezdték volna el szedni őket.

Tény, hogy a pszichiáterek a depressziót a mai napig csakis a tünetegyüttes alapján diagnosztizálják. Bár agyi eredetű problémát feltételeznek a háttérben, mégsem történik semmilyen agyat érintő vizsgálat. Egy életen át tartó függőség kialakulásának veszélyét – amennyiben ezt a beteg tudtára adnák – kétség kívül kemény dió lenne ellensúlyozni egy esetleges tüneti enyhülés ígéretével. Így ez a közel sem elhanyagolható részlet, az antidepresszáns elvonási tünetek a „tájékoztatásból” rendre kimaradnak.

Fotó: Designed by Freepik

Eredeti cikk: https://www.bbc.com/news/health-51834456