A depresszió gyógyszerek megháromszorozzák a demencia kockázatát

Egy friss tanulmány úgy találta, hogy azoknál a közép és időskorú embereknél, akik antidepresszánsokat szednek, megháromszorozódik a demencia kialakulásának kockázata. Az antidepresszánsok károsíthatnak, sőt el is pusztíthatnak alapvető fontosságú idegsejteket, állítják egy 71515 embert vizsgáló tanulmány szerzői.  

A demencia gyakorisága 3.4-szeres volt azoknál, akik 60 éves kor felett antidepresszánsokat szedtek. A talált eredmények remélhetőleg arra ösztönzik majd a betegeket és orvosaikat, hogy mérlegeljék az antidepresszáns terápia kockázatait és előnyeit.   Izraeli, svéd és new york-i kutatók 71515 valódi beteget vizsgáltak 2013 és 2017 között. A tanulmányban résztvevők mindannyian 60 éves kor felettiek, és 2012-ben nem diagnosztizálták demenciával. Az antidepresszánst szedők 11%-ánál alakult ki demencia a tanulmány időtartama alatt, míg azoknál, akik nem szedtek antidepresszánsokat, ez az arány 2.6 % volt.

  „Tanulmányunk eredményei azt jelzik, hogy az idős korban szedett antidepresszánsok fokozhatják a demencia kockázatát.” mondták az izraeli Haifa egyetem kutatói.   A kutatók azt feltételezik, hogy a szerek károsítják az idegsejteket, megállítják azok növekedését, illetve mérgező hatást gyakorolnak az agy többi sejtjére.  

Az antidepresszánsok első megjelenése óta semmilyen tudományos bizonyíték nem született arra, hogyan „gyógyítanák” ezek a szerek a depressziót, vagy bármilyen más kórképet. A terület „szakértői” mind máig csak feltételezik, hogy az agyi ingerületátvivő anyagok felborult egyensúlya a közvetlen oka a depressziónak, így annak visszaállításával a betegség is megszüntethető. A fenti tanulmány sem támaszt alá mást, minthogy ezen elméletek megszámlálhatatlanul sok emberi életet tesznek tönkre, különösen akkor, ha a pszichiátriai szerekkel a legvédtelenebb csoportokat veszik célba: az időseket és a gyermekeket.    

Eredeti cikk: https://www.dailymail.co.uk/health/article-7128067/People-taking-antidepressants-age-50-THREE-TIMES-likely-dementia.html