Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

A rejtett tényező a katonák tömeges öngyilkossága mögött


A napokban a média ismét attól hangos: jóval több amerikai katona követ el öngyilkosságot, mint ahányan fegyveres konfliktusban odavesznek. Egy tavaly készült tanulmány szerint ennek okai a trauma, a stressz és a kiégés; ám egy kézenfekvő, rejtett tényező szinte sehol nem kerül szóba. Pedig sok katona és veterán élete múlik ezen.

Az Index cikke szerint az USA védelmi minisztere, Lloyd Austin nyilvánosan elismerte, hogy a Pentagon jelenlegi mentális egészségügyi szolgáltatásai elégtelennek bizonyultak. Nem nehéz ezt belátni a számok tükrében: az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint 2015 és 2020 között több mint 40 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma az aktív szolgálatot teljesítők körében; a számok csak 2020-ban 15 százalékkal ugrottak meg. A Costs of War Project 2021-es tanulmánya arra jutott, hogy a 2001-es terrortámadások óta négyszer annyi katonatiszt és veterán halt meg öngyilkosságban, mint ahányan harcban vesztették életüket. A tanulmány szerint a katonai életre jellemző stressztényezők a traumának való nagyfokú kitettség, a stressz és a kiégés, az egyoldalú katonai férfikultúra hatása, a fegyverekhez való folyamatos hozzáférés, valamint a civil életbe való visszailleszkedés nehézségei.

 Egy lényegbe vágó tény fölött azonban a legtöbben átsiklanak.

 Nem mindegy, hogy a Pentagon mentális egészségügyi szolgáltatásaira a megfelelő kifejezés az „elégtelen”, vagy inkább a „helytelen”. Ezek a kezelések ugyanis az esetek többségében nem állnak másból, mint pszichiátriai szerek adagolásából – olyan szerekéből, melyek ismert mellékhatása, hogy fokozzák az erőszakos viselkedés, illetve az öngyilkossági késztetés kockázatát.

 Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) nemzetközi szervezet néhány évvel ezelőtt gyűjtött össze és közölt egy sor nyugtalanító tényt a témáról. E szerint:

 – 2010-ben a Pentagon 280 millió dollárt költött pszichiátriai szerekre. Ez a szám azóta nőtt.

 – Amerikai katonák és veteránok több mint 8000 öngyilkosságot követnek el évente; ez több mint 22 egy nap.

 – Ezen öngyilkosságok 33%-a a gyógyszerek mellékhatásainak tulajdonítható. Ez azt jelenti, hogy ezek a szerek több amerikai katonát és veteránt ölnek meg, mint az Al-Kaida.

 – Minden harcban meghalt aktív szolgálatosra 25 veterán jut, aki öngyilkosságot követ el.

 – A Pentagon összesen több mint egymilliárd dollárt költött pszichiátriai szerekre (néhány évvel ezelőtti adat), így a gyógyszeripar egyik legnagyobb vásárlója.

 – 2010-ben több mint 213 000 aktív szolgálatot teljesítő katona szedett a Pentagon által „magas kockázatúnak” minősített gyógyszereket.

 – A legtöbb aktív szolgálatban lévő katona, aki pszichiátriai szereket szed , három-öt recept kombinációját fogyasztja.

 – A katonai öngyilkosságok egyharmadát olyan katonák követik el, akik soha nem láttak harcot.

 Mindez több értelmet nyer, ha fellapozzuk a különböző pszichiátriai szerek orvosoknak szóló leiratait, melyekbőlkiderül, hogy az antidepresszánsok (vagyis depresszióra felírt szerek) mellékhatásai között szerepel a szorongás, rémálmok, idegesség, hallucináció, zavartság, agresszív viselkedés, pszichotikus zavar, illetve az öngyilkossági gondolatok és viselkedés is. Ugyanígy az antipszichotikumok (a pszichózisra adott szerek) mellékhatásai közt felbukkan a depresszió, álmatlanság, nyugtalanság, zavartság, szorongás, valamint ugyancsak az öngyilkossági gondolatok és viselkedés.

 Az Amerikai Szárazföldi Erők klinikai pszichológusa, Bart Billings alezredes erről így nyilatkozott: „Még soha nem gyógyszereztük ilyen mértékben a katonáinkat, és az öngyilkosságok számának jelenlegi növekedése nem véletlen egybeesés. Miért nem távolították el a katonai pszichiátriát a mentális egészségügyi szolgálatok éléről? Bármely más parancsnoki beosztásban már személycserék történtek volna.”

 A CCHR egy több mint másfél órás dokumentumfilmet is készített a témáról, amely átfogóan mutatja be, hogyan harapózott el a pszichiátriai szerek szedése az amerikai katonák körében, és ez hogyan követel egyre több emberéletet anélkül, hogy ennek a katonák vagy vezetőik többsége tudatában lenne. A film magyarul is megtekinthető ezen a linken:

https://emberijogok.hu/rejtett-ellenseg/