Hatósági eljárás indult a kórház ellen, ahol nemrég meghalt egy súlyosan félrekezelt fiatalember

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vizsgálata szakmailag elfogadhatatlannak találta V. Barnabás ellátását, aki a májusban hunyt el a gyöngyösi kórházban. A húszas éveiben járó fiatalembernek súlyos szívpanaszai voltak, melyeket a jelek szerint a kórház figyelmen kívül hagyott.

Barnabás márciusban kereste fel először a gyöngyösi kórházat, mert köhögött és mellkasi fájdalmai voltak – pár nappal később már olyan rosszul volt, hogy be is kellett feküdnie a belgyógyászatra. Bár már az első vizsgálatok során világossá vált, hogy szívproblémái voltak, erre irányuló kezelés vagy további kivizsgálás szinte egyáltalán nem történt – derült ki az orvosi dokumentumokból.

Pszichiátriai szereket és nyugtatót viszont bőségesen kapott, amelyek csak tovább rontottak ismert szívproblémáján. Barnabásnak három napon át erős tudatmódosító szert adtak még azután is, hogy intubálniuk kellett, és lélegeztetőgépre került.

Május elején a fiatalember teste végül feladta a harcot, megállt a szíve.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány panasszal fordult a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz, a kivizsgálás során pedig úgy találták, hogy Barnabás ellátása nem felelt meg a szakmai protokollnak, sőt, szakmailag elfogadhatatlan volt.

Többek között a szakmai irányelvek megszegésének gyanúja miatt az NNK hatósági eljárást indított a gyöngyösi kórház ellen.