A lelki egészség világnapjára – Utcára kerülhet a férfi, akinek a pszichiátria benyújtotta a számlát

Bár az október 10-i világnapon a lelki egészség fontosságára kerül a figyelem, még mindig sok visszásság derül ki a pszichiátria területéről – amely elvileg mentális egészséget hivatott szolgáltatni. Most például egy idős férfi vérlázító esete került napvilágra, ahol a pszichiátriai otthon lelkifurdalás nélkül kisemmizné az idős embert, csak mert önhibáján kívül tartozása halmozódott fel az otthonnal szemben.

Utcára kerülhet a férfi, akinek a pszichiátria benyújtotta a számlát

A Békés megyei Makai Pál még 2011-ben került gondnokság alá, majd gondnoka “jóvoltából” egy Csongrád megyei pszichiátriai otthonba. Később az otthon vezetőjének tudomására jutott: M. Pálnak van egy szerény kis háza, így ennek arányában megemelték a havonta fizetendő díját. A gondnok feladata ilyenkor, hogy az ingatlant bérbe adja, és az abból befolyt összegből fedezze az ellátás költségeit, ám a gondnok – bár ez volt a munkája – nem érezte fontosnak, hogy ezt megtegye. Így a tartozás gyűlni kezdett.

Amikor Makai Pál tudtára jutott, hogy megemelték a térítési díját – és így akár el is veszítheti a házát –, azonnal szólt az otthon vezetőjének, hogy ő inkább hazamenne, de kérése süket fülekre talált. A férfi ezután levelet írt mindenhová, ahonnan segítséget várhatott, még a helyi gyámhivatalnak és a szegedi törvényszéknek is, hogy engedjék ki az otthonból, de mindhiába. Továbbra is a pszichiátriai otthon rabja maradt, az adósság pedig egyre csak halmozódott.

2013 nyarán ismét írt a gyámhivatalnak, így végül elérte, hogy felülvizsgálják az ügyét. Novemberben megszabadult a gondnokságtól és ismét teljes jogú személyként térhetett haza otthonába.

Ekkor jött azonban a hideg zuhany. Levelet kapott a pszichiátriai otthon vezetőjétől, hogy – korábbi gondnoka jóvoltából, aki nem fizette a megemelt díj különbözetét – most több mint hatszázezer forinttal tartozik az ellátásért. A férfi joggal kérdőjelezhette volna meg a tartozást, hiszen nem ő volt a felelős a térítési díjak fedezéséért, ezt azonban ő akkor nem tudta.

A pszichiátriai otthon vezetője ezért beperelte őt a járásbíróságon, Makai Pál pedig első, majd másodfokon is elvesztette a pert, és fizetésre kötelezték őt. Megpróbált részletfizetést kérni a tartozásra (amelyet korábbi gondnokának mulasztása miatt követeltek rajta), ám ezt megtagadták tőle. Így a pszichiátriai otthon, ahol éveket kellett töltenie akarata ellenére, idén júliusban végrehajtást indított a férfi ellen, hogy elvegyék mindenét, amije csak maradt. A férfit most idős korára, rokkantnyugdíjasként a hajléktalanság fenyegeti.

A férfi ügyét egy olyan jogvédő szervezet karolta fel, amely a pszichiátriákon történő jogsértések ügyeit tárja fel és vizsgálja ki. Makai Pál már kézhez kapta a végrehajtó végzését, így a jogvédőkkel most azon dolgozik, hogy ügyének nyilvánosságot adjon, ami talán megmentheti őt attól, hogy az igazságtalan döntés végképp földönfutóvá tegye.