Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Veszélyben a gyermekeink mentális egészsége

Az iskola és a társadalmi nyomás húzza le a fiatalok mentális állapotát, derül ki a WHO által közzé tett felmérésből. Megoldást viszont aligha jelentene az, ha gyógyszerfüggővé tennénk a jövő generációját.

Az ellátórendszerben a mentális problémák esetén döntően a pszichiátriai szerek jelentik a „választ”, joggal aggódhatunk tehát, hogy gyermekeink egyre romló mentális állapotára utaló jelek egy kémiai lavinát indíthatnak el. Nem ez volna ez első ilyen eset a történelemben, hiszen gondoljunk csak bele, mi történt, amikor elkezdett elterjedni az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) diagnózisa a kilencvenes évek elején: szó szerint az egekbe szökött a hiperaktivitás kezelésére felírt stimuláns szerek forgalma. Ez a tendencia pedig máig is folyamatosan nő. Vajon mennyire hiányzik a világnak egy újabb, a fiatalokat megcélzó gyógyszerhullám?

Az aggasztó előjelek

Egy nagyszabású felmérés szerint Európában a 11 és 15 év közötti gyermekek mentális egészsége észrevehetően leromlott az elmúlt évek során. A megkérdezett gyerekeket 2014 és 2018 között követték nyomon, a vizsgálatot pedig tovább folytatják, a COVID-19 hatásainak felmérése céljából.

„Az Európa szerte egyre több fiú és lány gyermek számol be rossz mentális állapotokról – nyomott hangulat, idegesség vagy ingerlékenység –, ez pedig mindannyiunk számára aggasztó jelenség” – mondta Dr. Hans Henri P. Kluge, a WHO Európai Régiójának Igazgatója egy állásfoglalásában.

„Ahogyan erre a növekvő problémára reagálunk, az generációkon át visszhangozni fog.”

A felmérés arra mutatott rá, hogy minden negyedik serdülő korú idegességre, ingerlékenységre panaszkodik, és legalább egyszer egy héten nehezen alszik el. Emellett az országok egyharmadában egyre több serdülő jelentette, hogy nyomás alatt érzi magát az iskola miatt, és egyre csökken azok száma is, akik azt jelzik vissza, hogy szeretnek iskolába járni. A legtöbb országban az életkor előrehaladtával romlanak az iskolával kapcsolatos tapasztalatok.

A jelentésben szintén kiemelték, hogy jelentős különbségek fedezhetőek fel az egyes országokban felmért mentális jóllétet illetően. Ezek okaként a kulturális, politikai és a gazdasági tényezőket jelölték meg.

Aligha lehet kétséges bárki számára, hogy ezt az állapotot kezelni kell, hiszen a jövő generációja múlik a jelenbeli döntéseinken. Ennek megközelítése azonban lényegesen nagyobb gondosságot igényelne a szokottnál.
Az elsődleges kezelési mód a mentális nehézségekre a pszichiátria részéről továbbra is tudatmódosító szerek felírását jelenti, ez alól pedig sajnos a gyerekek sem kivételek. Félő tehát, hogy a szakma a fiatalabb korosztály egyre romló mentális állapotát hasonló törekvések útján kísérli meg helyreállítani.

Gyógyszereken élő társadalom

Hazánkban jelenleg is mérhetetlen mennyiségben értékesítik a különféle pszichiátriai szereket, csak az antidepresszánsok hatszázmillió forint forgalmat hoztak a gyógyszergyártó cégeknek idén áprilisban.
Különösen aggasztóvá teszi ezt a mutatót, hogy a szakirodalom szerint csak a betegek mintegy fele tapasztal bármiféle javulást az említett szerektől, a 18 éven aluliak esetében pedig gyakorlatilag hatástalanok. Bár ez utóbbi kijelentés csak félig tekinthető valósnak, hiszen ez csak a pozitív hatásokra értendők: a nem kívánt eredmények rendre megjelennek a fiatalkorúaknál is, melyek közül kiemelt figyelmet igényelnek az öngyilkossági késztetések. Ha mindezt hozzáadjuk ahhoz a tényhez, hogy az antidepresszánsok és az egyéb tudatmódosító szerek nem arra hivatottak, hogy meggyógyítsanak egy vélt vagy valós rendellenességet, csak a tüneteket nyomják el, abszolút logikátlannak és indokolatlannak tűnik a gyerekek mentális állapotát ezekkel kezelni.

Ami tényleg kezelné a helyzetet

Az országonként eltérő eredményekben szerepet játszó – politikai, társadalmi és gazdasági – tényezők kétségkívül azok, melyek nagy hatással vannak a fiatal korosztály mentális egészségére. Ezek tehát a kulcsszerepet betöltő összetevők, melyek javítására volna érdemes a figyelmünket és az erőforrásainkat fordítani, élhetőbbé téve a környezetet a gyerekek számára.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy felelőtlenség volna ezeket a szőnyeg alá söpörve kitartani a hatástalannak – sőt, kártékonynak – bizonyuló tabletták mellett.

Bizonyosan nem egy tudatmódosító szereken nevelkedett társadalomnak szeretnénk megágyazni, javítsuk hát azokat a tényezőket, amelyek a tényleges problémát okozzák.