Elhitették az édesanyával, hogy az elektrosokk biztonságos

Azért írom ezt a cikket, hogy megvédjem a gyerekeket és az időseket. Öt gyermek édesanyja vagyok, és mikor tudomásomra jutott, hogy az elektrosokk terápiát (ECT) már gyerekeken és időseken is alkalmazzák, meg akartam osztani első kézből szerzett tapasztalataimat, megkongatva ezzel a vészharangot.

Másokkal is tudatni szeretném, hogy mi történt velem 18 évvel ezelőtt, amikor beleegyeztem az elektrokonvulzív terápiába. Mint mindenki másnak, nekem is hazudtak, azt mondták az ECT „biztonságos”, és érezhetek egy enyhe fejfájást, de nincsenek hosszú távú mellékhatásai.

Kitűnő angol tanuló voltam a középiskolában és kreatív író. Sohasem volt olyan problémám, hogy betű tévesztenék, vagy ne jutnának eszembe szavak az ECT kezelés előtt, de közvetlenül utána már észleltem ezeket. Azt gondoltam, hogy nyelvi és nyelvtani képességeim, a súlyos memóriazavaraimmal együtt rövid idő alatt visszaállnak a normális állapotba, mivel a pszichiáterem szerint „nincsenek hosszú távú memóriaproblémák”. Éppen ellenkezőleg, ezek a problémák mind a mai napig megmaradtak, olyan szinten, hogy 2017-ben véglegesen rokkanttá váltam. Még mindig újratanulom a szavakat, és főleg az internetet használom, ha szótárra vagy helyesírási segítségre van szükségem.

A történetem az ötödik gyermekem születése után kezdődik. Komoly személyes kínokon mentem keresztül ebben az időszakban, súlyos hormonális problémáim voltak, és minden reménytelennek látszott. A pszichiáterem kilenc különböző szert próbált ki rajtam arra, amit ő „szülés utáni depressziónak” nevezett. Önként befeküdtem a kórházba, ahol a pszichiáter azt mondta, „terápiarezisztens” vagyok, és ECT kezelést javasolt. Fekvőbetegként három ECT kezelést kaptam, majd számos további kezelést járóbetegként. Meg sem tudnám mondani, hogy hány kezelést kaptam összesen. Az idő alatt, amikor ezeket a „biztonságos” kezeléseket kaptam, úgy éreztem magam, mint egy zöldség. Nem voltam igazán „ott” és a mai napig küszködök memóriazavarokkal, és hogy nem jutnak eszembe a szavak.

A tavalyi évben megpróbáltam kikérni a az orvosi dokumentációmat a kórházból és a nebraskai pszichiátertől, hogy legalább azt megtudjam, hány kezelést kaptam összesen, azonban válaszként azt írták nekem, hogy a dokumentumok már régiek voltak, így megsemmisítették őket.

A tájékozott beleegyezésben nálam nem szerepelt a maradandó agykárosodás, emlékek és információk elvesztése – melyekről tudom, hogy korábban a birtokomban voltak. Csak ebben az évben tudtam meg, hogy mi is történt az agyammal az ECT kezelések alatt. Senki sem mondta nekem, hogy az ECT gyakorlatilag epilepsziás nagyrohamokat vált ki, és átmeneti agy-kómákat.

Eredeti cikk: https://truthaboutect.org/a-mothers-story-i-was-lied-to-and-told-electroshock-was-safe/