Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Megpofozták a kórházban, Ombudsmani jelentés született róla

Hideg vízzel és pofonnal, majd lekötözéssel „kezelték” a pszichiátrián a fiatal nőt, aki egy friss szakítás miatt volt kiborulva. Az Ombudsman kivizsgálta és el is marasztalta a kórházat a betegjogok megsértéséért.

A fiatal nő barátjával történt szakítása után otthon zaklatottá vált, ezért mentőt hívtak hozzá, akik a megyei kórházba szállították. Akarata ellenére vették fel a pszichiátriára, majd nyugtató tabletták kíséretében aláírattak vele egy önkéntes nyilatkozatot is.

Mivel a tabletták ellenére még mindig feldúlt volt, elmondása szerint a nővérek úgy próbálták lecsendesíteni, hogy megpofozták, leöntötték hideg vízzel, és az ágyához kötözték egy külön szobában. Másnap reggelig feküdt egyedül csuromvizesen, amikor végre felengedték a rögzítést, és átvitték egy nagyobb kórterembe, itt töltötte a nap többi részét. Este visszaadták a telefonját is, amit a lekötözése előtt elvettek tőle. Fel is hívta szüleit, akik mit sem sejtettek az őt ért bánásmódról, így érte mentek és hazavitték.

A történtek után a nő egy jogvédő szervezethez fordult segítségért, akik az Ombudsman hivatalától is kivizsgálást kértek. Az Alapvető Jogok Biztosa alaposan átvizsgálta az esetet, majd az erről kiadott nyilvános jelentésében megállapította, hogy a kórház több módon is megsértette a betegjogokat és visszaélt a nő helyzetével. Felkérte a kórház főigazgatóját és több felettes szervet a visszásságok rendbe tételére, illetve azok ellenőrzésére.

Emellett felkérte a kórház főigazgatóját és több felettes szervet (Országos Kórházi Főigazgatóság, Integrált Jogvédő Szolgálat, és az országos tisztifőorvos) a visszásságok kivizsgálására és rendbetételére.

Jelentésében az Ombudsman rámutatott arra az általános helyzetre is, amely az ilyen elrettentő esetek előfordulását lehetővé teszi:
A modern alkotmányos szemlélet kiindulópontja, hogy a pszichiátriai betegek kötelező intézeti gyógykezelése a személyi szabadsághoz való jog korlátozásának egyik legsúlyosabb esete. A beteget akarata ellenére elzárják a külvilágtól, és gyógykezelésnek vetik alá, melynek során rendkívül kockázatos terápiákat és kényszerítő eszközöket alkalmaznak.”

Az Ombudsman megállapítása ugyanazt hangsúlyozza, amire a WHO is felhívta a figyelmet egy tavaly kiadott jelentésében: a pszichiátriákon alkalmazott kényszerítő eljárások és gyakorlatok sokszor súlyosan sértik a páciensek legalapvetőbb jogait és méltóságát, ezért ezek használatát mihamarabb ki kell vezetni a mentális egészségügy területéről. A jelentés szerint “mindenütt elterjedtek [a kényszerkezelések], és egyre gyakrabban alkalmazzák őket a világ országaiban, dacára annak, hogy semmi sem bizonyítja azok előnyös kimenetelét, ellenben jelentős bizonyíték van arra, hogy fizikai és pszichológiai károkhoz, sőt halálhoz vezetnek”.

Az Ombudsmani jelentés itt olvasható:
https://www.ajbh.hu/documents/10180/67ba2290-71de-fc77-66ce-3b82e91b6555