Az elektrosokk betiltásáért emeltek szót Angliában

Egészségügyi szakemberek írták alá azt a levelet, melyben a brit egészségügyi minisztert szólítják fel az elektrosokk-kezelések betiltatására. Az aláírók között szerepelnek orvosok, mentális egészségügyi dolgozók és az elektrosokk-kezelések túlélői.

Matt Hancock, a brit egészségügyi miniszter nem mindennapi levelet kapott július 10-én: negyvenen követelték tőle, hogy vizsgáltassa ki az elektrosokk-kezelések létjogosultságát, ennek megtörténtéig pedig szüntesse be annak használatát. Sőt, szó szerint arra szólítják fel a nehéz helyzetbe került minisztert, hogy az egész egészségügyi terület nevében kérjen bocsánatot azoktól, akiknek az életét ez a kezelés tette tönkre. Szintén sérelmezték, hogy panaszaik rendre süket fülekre találnak: a betegek valahányszor egészségkárosodásról számoltak be, a válasz egy újabb diagnózis és még több sokk-kezelés volt.

Az elektrokonvulzív terápiát (ECT) majdnem egy évszázada használják a pszichiátriákon “kezelésre”, ideértve a depressziót, katatóniát és skizofréniát.

A használatát alátámasztó bizonyítékok azonban gyenge lábakon állnak, míg a lehetséges mellékhatásai – beleértve a memóriavesztést, látási problémákat és a traumát – gyakran okozzák az állapot romlását.

Az ECT hatásait remekül ábrázolták az 1975-ös „Száll a kakukk fészkére” című filmben – Jack Nicholsonnal a főszerepben –, bár az orvosok szerint a félelmetes, kitalált beszámolónak köze sincs a valóságoz. Jelenünkben valóban nem így fest egy ECT-kezelés, mivel ma már egy igen erős izombénítószert (szukcinilkolin) fecskendeznek a páciens ereibe, mielőtt megkezdik a beavatkozást. Ennek hatására átmenetileg minden egyes izom lebénul a testben a szívet kivéve, így a beteg lélegeztetőgépre van kötve, mialatt a nagyfeszültségű áramot keresztülvezetik a koponyáján.

Az epilepsziás nagyroham, amit az elektromos impulzusok hivatottak kiváltani, ezáltal apró lábujjmozdulatokká szelídülnek. Ellenben a páciens agya maradéktalanul átélheti a görcsroham élményét, akár fél órán keresztül is. Sőt, a pszichiáter csak akkor elégedett a kezeléssel, ha az EEG készüléken monitorozva megfelelő erősségű és időtartamú rohamot tudott előidézni betegénél – ez jelenti a “terápiás értékű kezelést”.

A levél egyik írója, Dr. Sue Cunliffe, Worcestershire-ből azt mondta: „Az emberek nem hinnék, hogy egy olyan primitív dolog, mint az ECT még mindig használatban van a modern pszichiátriában. Ezt évtizedekkel ezelőtt be kellett volna tiltani.”

Dr. Cunliffe állítása szerint kénytelen volt abbahagyni gyermekorvosi karrierjét az agykárosodás miatt, amit az egy év alatt kapott 21 ECT-kezelés okozott – ez majdnem kétszerese az ajánlott kezelésszámnak.

“Olyan állapotba kerültem, hogy az arcokat nem tudtam felismerni, kezeim önkéntelenül rángtak, és nem tudtam egyenes vonalban járni” – mondta. Érthetetlenül beszélt, és küzdött a szavak kiolvasásával, vagy akár csak azzal is, hogy emlékezzen rájuk. Azt mondta, ez erősen befolyásolta a memóriáját is.

Egy másik aláíró, klinikai pszichológus, Dr. Lucy Johnstone Bristolból, azt mondta: „A köztünk lévő ECT-kezelteket súlyos pszichológiai trauma érte, és kognitív működésük egy életre szóló károsodást szenvedett.”

A múlt hónapban a Harvard Orvosi Egyetem (Egyesült Államok) és a Kelet-Londoni Egyetem pszichológusai által végzett felülvizsgálat (korábbi ECT-kutatásokat elemeztek ki) arra az eredményre jutott, hogy az hatástalan a depresszió kezelésében. Ugyanolyan hatékonyak voltak a „placebo” kezelések, ahol a betegek úgy gondolták, hogy ECT-n esnek át, de valójában nem haladt át áram az agyukon.

Dr. John Read a Kelet-Londoni Egyetemről, aki szintén aláírója a miniszternek címzett levélnek, azt mondta, hogy azok a bizonyítékok, amelyekre az ECT használatát alapozták, „a legalacsonyabb minőségűek, amit 40 éves karrierem során láttam”.

A brit Pszichiátriai Királyi Főiskola (Royal College of Psychiatry) azonban továbbra is támogatja használatát, mondván, hogy „életmentő” lehet a súlyos depresszióban szenvedő betegek számára.

Az elektrosokk-kezelés hazánkban is alkalmazásban van, mind a mai napig aktívan használják több intézményben is. Az ECT mellett kampányoló Gazdag Gábor pszichiáter egy korábbi nyilatkozata szerint nem létezik ennél hatékonyabb módszer a súlyos depresszió kezelésére. Arról viszont, hogy pontosan hogyan is működik, nem tudott mit mondani, ahogyan szerinte a világon senki sem tudna.

Ami viszont kétségtelen: sok más probléma mellett életre szóló memóriavesztést képes okozni, melyről mostanáig rengetegen számoltak be, akik átélték a sokk-kezelést. Bár a pszichiáterek úgy beszélnek róla, hogy hatékonyan megelőzi az öngyilkosságot, amikor valaki véglegesen elfelejt 10 év házasságot, főiskolai tanulmányokat és a szerettei neveit, az még inkább sarkallhatja őt arra, hogy eldobja magától az életét.

Remélhetőleg az eletrosokk-kezelések beszüntetésére tett törekvések ezúttal célba érnek – és ezt a mintát követve más nemzetek is fellépnek majd e cél érdekében. Éppen itt van már az ideje, hogy ez a nagyon is barbár eljárás végre történelem legyen.

A miniszternek szóló levél itt tekinthető meg:

https://www.uel.ac.uk/-/media/staff/r/john-read/call-for-independent-review-of-ect-july-10.ashx