Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Széklettől elfertőződött sebek és elektrosokk:
Nyomoz a rendőrség a budapesti pszichiátria ellen

Tíz éven át gyógyszerekkel tömték, fekvőbeteg lett egy budapesti pszichiátrián, fekáliával fertőzött felfekvései miatt vérmérgezést kapott, végül elektrosokkolták a 30-as éveiben járó férfit, aki végül belehalt a kezelésekbe. A fővárosi rendőrség most nyomozást indított a pszichiátriai klinika ellen, ahol ténylegesen lezajlott ez a horrorsztori.

2018-ban a kórházban lelte halálát egy fiatalember, akit addigra már egy teljes évtizede pszichiátriai szerek sokaságával próbáltak meggyógyítani. Ehelyett azonban magatehetetlenségig fokozódó pánikszerű félelem és szűnni nem akaró remegés lett a kezelések eredménye, így a család arra kényszerült, hogy kórházba utaltassák őt.

Részlet a Kezelés vagy kínzás c. dokumentumfilmből

A pszichiátria fekvőbetegeként sem javult az állapota – persze a tablettákat és injekciókat továbbra is kapta –, viszont a folyamatos fekvéstől sebek keletkeztek a testén, és a kórházi higiéniának köszönhetően saját székletétől el is fertőződtek.

Miközben a sebláztól önkívületi állapotban feküdt, kezelőorvosa jó ötletnek találta, hogy elektrosokk-kezeléseknek (ECT) is alávessék. A sokk-kezelésektől finom rángások lettek úrrá a testén, amit a pszichiáter a zárójelentés szerint jó jelnek tartott:

„…A szeptikus [elfertőződött] állapot zajlása közben is folytattuk az ECT- kezelést, mert a mozgás javulását az általános állapotjavulás előfeltételének tartottuk.”

A tizedik elektrosokkot követően abbahagyták ugyan a kezeléseket, ám kiderült, hogy a férfi testét húsevő baktérium fertőzte meg a kórházban. Állapota ekkorra már annyira leromlott, hogy néhány héten belül elhalálozott.

A budapesti pszichiátrián történt borzalmak után a fővárosi rendőrség megkezdte a nyomozást, melyben egy, a pszichiátriákon történő jogsérelmek feltárására specializálódott jogvédő szervezet is segítségükre lesz.