Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Újabb fiatal élet veszett oda értelmetlenül

Öt éve sincs még, hogy egy dunaújvárosi fiú tragikus körülmények között életét vesztette pszichiátriai kezelés következtében, most pedig egy újabb 22 éves fiatalember halt meg, nem kevésbé gyanús körülmények között egy budapesti kórház pszichiátriáján. Mindkettő értelmetlen halálesetnek tűnik, hiszen egyik fiú sem szenvedett halálos betegségben, ráadásul a pszichiátriára nem is meghalni viszik az embereket – elvileg. A figyelem tehát a pszichiátriára terelődik a két haláleset kapcsán: vajon ezúttal felelősségre vonják azt, aki a fiú haláláért felel? Mert Dunaújvárosban nem tették meg.

A napokban került nyilvánosságra, hogy a Péterfy kórház pszichiátriáján meghalt egy életerős 22 éves fiatalember, aki nemrég még intenzíven edzett a félmaraton futására. A hírek szerint kilenc percet töltött a mosdóban, ahol holtan találták egy ütés nyomával a tarkójánál, amely feltehetőleg a halálát okozta.

Néhány évvel ezelőtt egy több szempontból is hasonló haláleset történt a dunaújvárosi pszichiátrián, amikor a 21 éves Dóra Árpád mindössze másfél nap alatt életét vesztette az erős pszichiátriai szerekkel történt kezelés következtében. Árpád szintén egészséges, életerős fiatalember volt, akit egy átmulatott éjszaka után orrvérzés és rosszullét miatt vittek be a helyi kórházba. Ott azonban, mivel a tünetei alapján drogosnak hitték, a család egyértelmű kérése ellenére a pszichiátriai osztályon helyezték el. Adtak neki egy többféle pszichiátriai szert tartalmazó injekciót, melynek hatására rövid idő alatt drámaian leromlott az állapota: amikor édesanyja bement hozzá, hogy meglátogassa, már be volt pelenkázva és alig tudott magáról. Ha megfelelő ellátásban részesült volna, a fiatalember minden bizonnyal ma is élne. Az őt kezelő pszichiáterről egyértelműen kiderült, hogy felelős a fiú haláláért, mégsem szabtak ki rá semmilyen büntetést, idős korára és büntetlen előéletére való tekintettel – dacára annak, hogy a fiú családja éveken át küzdött a bíróságon, hogy igazságot szolgáltassanak. Röviddel az eset után a pszichiátert nyugdíjazták a kórházból, bár magánpraxisban továbbra is kezelhet betegeket.

A mostani haláleset sem kevésbe tragikus, a fiatalember szülei értetlenül állnak az eset előtt. Fiuk aktív sportoló volt, külföldi utazásokat tervezgetett, míg e roppant ellentmondásos körülmények között történt eset véget nem vetett életének. A szülők egy jogvédő szervezet tanácsára toxikológiai vizsgálatot kértek, melyből kiderülhet, hogy fiuk szervezetében lehetett-e indokolatlanul magas az egyes pszichiátriai szerek szintje – annyira, hogy az hozzájárulhatott a halálához.
Vajon ha kiderül, hogy túlgyógyszerezés okozta a halálos kimenetelű balesetet, ezúttal felelősségre vonhatják a pszichiátert, aki a hatóanyagok dózisait szabályozta?