Miért tartott ennyi ideig elismerni, hogy az antidepresszánsok függőséget okoznak?

Ez az első alkalom, hogy az egészségügyi irányelvekben szerepel: az antidepresszánsok akár hónapokig tartó, súlyos mellékhatásokat okozhatnak.

Az Egyesült Királyságbeli Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institute for Health and Care Excellence – NICE) végre átírta az orvosoknak szóló szakmai irányelveket a felnőtt depresszió kezelését illetően, egyértelművé téve, hogy a tabletták abbahagyása akár hónapokig tartó tüneteket okozhat.

A korábbi irányelvekben, melyek legalább egy évtizede nem változtak, az említett tüneteket „általában enyhe és magától elmúló” jelzőkkel illették, melyek nem tartanak tovább egy hétnél. Az új dokumentum most először jelenti ki, hogy néhányan komoly elvonási tüneteket élhetnek át, melyek akár hónapokig, vagy még tovább elhúzódhatnak.

Úgy írja le az „Abbahagyási Szindrómát”, mint zavartság, szorongás, izzadás, alvási problémák, és megváltozott érzékelések.

Azt hinné az ember, hogy mindezt a változást a terület „szakértői” érték el, a pszichiáterek. A valóság azonban ennél sokkal kiábrándítóbb. Az elmúlt 20 évben számtalan panasz érkezett a betegek és hozzátartozóik részéről, melyek nagyon súlyos elvonási tünetekről számoltak be – ezek azonban rendre süket fülekre találtak. Tavaly októberben megjelent egy tanulmány, mely erőteljesen rámutatott erre a jelenségre, mely azonban közel sem a várt hatást váltotta ki: A neves angliai pszichiáterek nyíltan támadni kezdték a kutatást és annak íróit, anti-pszichiátriai aktivistáknak nevezve őket.

Idén márciusban azonban két pszichiátriai kutató is ugyanezekről a tünetekről számolt be, melyeket ők maguk is átéltek – ezzel úgymond megtört a jég. A média nyomására végül a elkezdték felül vizsgálni a korábbi irányelveket, melynek eredményeképpen végül megszülettek a háziorvosok számára is elérhető útmutatók.

Teljes joggal merülhet fel a kérdés bárkiben: Mégis milyen tényleges segítséget várhat az ember azoktól a „szakemberektől”, akik bár nagyon is tudták, mégis 20 éven át harcoltak ellene, hogy kiderüljön az igazság az antidepresszánsokról? Saját soraikból kellett kikerülnie egy-két súlyos esetnek, hogy ne tudják tovább leplezni a tényeket.

Semmi kétség afelől, hogy egyetlen gyógyszergyártó cég sincs különösebben elragadtatva a gondolattól, hogy ezután az emberek sokkal óvatosabban kezdik majd el szedni a termékeiket. Hogy fenntartásaik lesznek, mivel nem akarnak egy életre tudatmódosító szerek rabjaivá válni. Ha pedig a gyógyszeripar nem boldog, akkor a pszichiátria sem…

Fotó: Designed by pressfoto / Freepik

Forrás: https://www.dailymail.co.uk/news/article-7560805/Antidepressants-cause-severe-effects-lasting-months-health-bosses-admit-time.html