Az antidepresszánsok visszaszorítását akarják a betegek érdekében

Szakemberek egy csoportja az antidepresszáns receptek visszaszorítására szólította fel az Egyesült Királyság kormányát néhány héttel ezelőtt. Bár a szerek felírása folyamatosan nő, a szakemberek szerint ezalatt a lakosság mentális állapota csak tovább romlott. Magyarországon is látványosan megnőtt az antidepresszánsok forgalma az elmúlt évtizedben.

Az elmúlt évtizedben az antidepresszánsok felírása csaknem megduplázódott Angliában: a 2011-es 47,3 millióról 2022-23-ra 85,6 millióra emelkedett. Emellett a 2000-es évek közepe és 2017 között megduplázódott az antidepresszánsok szedésének átlagos időtartama, és a páciensek mintegy fele már tartósan szedőnek számít – írják a British Medical Journal nevű orvosi szaklapban is megjelent cikk szerzői.

A szakemberek szerint a hosszú távú használat számos káros hatással jár, többek között súlygyarapodással, szexuális működési zavarokkal, és egyeseknél az állapot romlásával is. Ha pedig megpróbálják abbahagyni az antidepresszánsok szedését, a páciensek mintegy fele tapasztal elvonási tüneteket, amelyek nagyjából minden második esetben kifejezetten súlyosak, és hetekig, hónapokig vagy akár évekig is tarthatnak.

A szerzők azzal érvelnek az antidepresszánsok egyre növekvő felírása ellen, hogy a lakosság mentális egészségi állapota nemcsak hogy nem javult az elmúlt évtized alatt, de egyes felmérések szerint a receptek gyarapodásával arányosan romlott is.

A helyzet hazánkban sem rózsás: Magyarországon 2008-ban nagyjából 245 ezer embernek elegendő adagnyi antidepresszánst váltottak ki, a NEAK által közzétett adatok alapján. Egy évtizeddel később, 2019-ben ez a szám már 295 ezerre volt becsülhető, ami 20%-os emelkedést jelent amellett, hogy a népesség ez idő alatt közel 3%-kal csökkent. 

Az összesen 31 tagú, orvosokból, kutatókból és politikusokból álló csoport többek között arra tett ajánlásokat az Egyesült Királyság kormányának, hogy állítsák le az antidepresszánsok felírását az enyhe tünetekre panaszkodó új betegek számára, illetve tartsák be a biztonságos gyógyszerfelírásra és a megvonás kezelésére vonatkozó hivatalos iránymutatást. A szerzők remélik, hogy más országok, ahol magas az antidepresszánsok felírásának aránya, szintén elkötelezik magukat a felírási arányok visszafordítása mellett.