Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Tüntetés a félrevezető pszichiátriai gyógyszerezés ellen

2022. OKTÓBER 1., BUDAPEST – Jogvédők szervezésében békés demonstrációra került sor a Magyar Pszichiátriai Társaság idei vándorgyűlése alkalmából, hogy felhívják a figyelmet: nemrégiben megdőlt az a pszichiátriai elmélet, mely szerint az agy kémiája okozza a depressziót. A tüntetők fel kívánták hívni a figyelmet: a pszichiátria dollármilliárdokat keresett ezzel a soha nem igazolt elmélettel és az erre felírt antidepresszánsokkal, melyek közül számos öngyilkossági késztetést is okozhat. Ezzel kapcsolatban írásos üzenetet adtak át a pszichiátereknek.

 A demonstrálók a Március 15. térről indulva érkeztek a Budapesti Kongresszusi Központhoz, a pszichiátriai konferencia helyszínéhez. A rendezvény üzenete kínos témát érintett a pszichiáterek számára: a Londoni Egyetem tudósainak nemrég lefolytatott átfogó vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá azt a széles körben hangoztatott pszichiátriai elméletet, amely szerint a depressziót az agy kémiája, a szerotonin nevű anyag egyensúlyának hiánya okozza. Márpedig erre az elméletre alapozva az elmúlt évtizedekben világszerte emberek millióinak írtak fel olyan tudatmódosító antidepresszánsokat, melyek ismert mellékhatása akár erőszakos viselkedés vagy öngyilkos magatartás lehet – és mindebből a pszichiátria és a gyógyszergyárak dollármilliárdokkal tömték meg saját zsebeiket.

 A tüntetők ezekkel a tényekkel szembesítették a Magyar Pszichiátriai Társaság tagjait. A rendezvényt szervező Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke, Dobos János elmondta: ezek fontos, közérdekű információk, melyekre a figyelmet nyilvánosan fel kell hívni, mert ezek nem ismerete emberéleteket követelhet, ahogyan sajnos követelt eddig is.

 A megjelentek egy A/0-s méretű táblára nyomtatták a pszichiátereknek szóló nyílt levelük üzenetét, melyet a résztvevők a táblán aláírhattak. A tábla átadásával felszólították a Pszichiátriai Társaságot: vállaljanak felelősséget azokért a károkért, amelyeket a fenti, hamisnak bizonyult elmélet népszerűsítése okozott – Magyarországon is –, és hagyjanak fel ezen elmélet további terjesztésével.