Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Nem véletlenül terjed a koronavírus az idősek otthonaiban

Az elmúlt napokban derült fény arra az aggasztó tényre, hogy egyes idősotthonokban riasztóan megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Az otthonok lakói koruknál fogva eleve lényegesen könnyebb célpontot jelentenek a kórokozó számára, ám van egy további tényező is, ami tekintélyes mennyiségű olajat permetez erre az amúgy is intenzíven lobogó tűzre: az idősotthonokban lakók indokolatlan pszichiátriai gyógyszerezése.

Egy tanulmány a közelmúltban egyértelmű bizonyítékot talált arra, hogy az antipszichotikus szerek érzékelhető módon lecsökkentik a szervezet ellenálló képességét, vagyis magát az immunrendszert. Ez a jelenség többek között a kórházakban is jól megfigyelhető. Azok a páciensek, akiket antipszichotikus szerekkel kezdenek kezelni, kiemelt gyakorisággal válnak magatehetetlen, ágyhoz kötött, bepelenkázott betegekké, akiknél egyre-másra jelennek meg fertőzések és szervi eredetű problémák.

Ami igazán szívbemarkoló: ezeket a szereket az időseknek csupán azért is rendszeresen adják, hogy „megnyugodjanak”, vagyis könnyebben kezelhetővé, engedelmesebbé váljanak. Ezek a „kémiai fegyelmezőeszközök” korunkra eleve igen jellemzőek, ám a jelen körülmények között sokkalta kiélezettebbé teszi az idősek helyzetét a vírussal szemben.
Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány nyomatékosan arra hívja fel a figyelmet, hogy a biztonsági intézkedések mellett roppant sürgető feladat volna az antipszichotikus szerek indokolatlan használatának felülvizsgálata is az idősek otthonaiban.