Rémisztő kockázatot jelentenek az újszülöttekre ezek a vényköteles tabletták

A terhesség alatt pszichiátriai szereket szedő kismamák gyermekei sokkal gyakrabban lesznek koraszülöttek, vagy szenvednek légzési nehézségektől és keringési problémáktól egy friss tanulmány adatai szerint. 10-ből 4 ilyen újszülött azonnali ellátást igényelt, és többségüket el is választották édesanyjuktól a kezelések miatt.

Az idén júniusban megjelent, Németországban készült tanulmány olyan kismamákat hasonlított össze, akik a terhességük alatt pszichiátriai szereket szedtek (főként antidepresszánsokat) azokkal, akik nem éltek ilyen szerekkel. A pszichiátriai szereknek kitett újszülöttek 62%-ánál fordultak elő olyan problémák, mint a koraszülés, a légzési nehézségek és keringési zavarok. 40%-uk ráadásul azonnali orvosi beavatkozást igényelt, és ezen újszülöttek több mint felét el kellett választani édesanyjuktól, és újszülött osztályon kellett elhelyezni. Ezzel szemben a pszichiátriai szereket nem szedőknek mindössze 3%-ánál volt szükség azonnali beavatkozásra.

„Az egyre gyakoribb terhesség alatti pszichiátriai kezelések eredményeként egyre több újszülött szorul speciális újszülött-terápiára” – hangsúlyozták a tanulmány szerzői.

A jelen tanulmány eredményei megerősítik, hogy a mentális problémák szinte kizárólag gyógyszeres kezelései rengeteg veszélynek teszik ki a pácienseket (és gyermekeiket), holott ma már számos alternatív terápia ismert és elérhető, melyek nem járnak ilyen kockázatokkal. Ráadásul az antidepresszánsokról az Egyesült Királyságbeli Royal College of Psychiatry évekkel ezelőtt tette közzé, hogy a róluk való leszokás hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat.