A pszichiáterek már a felnőtteket is ADHD-val riogatják

Miközben a pszichiátriai és gyógyszeripari marketinggépezet világszerte azt sulykolja, hogy az ADHD – vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarnak nevezett állapot – a gyermekek után már a felnőtteket sem kíméli, egy friss pszichiátriai szakmai cikk rámutat: az ADHD piaca napjainkra több milliárd dolláros iparággá vált, miközben az állapotra felírt szerek hatása semmi egyéb, mint általános droghatás. Az USA-ban az ADHD-lobbi már elérte, hogy az október az “ADHD tudatossági hónapja” legyen; ez jó alkalmat jelent felhívni a figyelmet a probléma ellentmondásos mivoltára is.

Az Egyesült Államokban civil szervezetekként működő pszichiátriai lobbicsoportok (ADDA, CHADD és ADHD Coaches Organization) 2004-ben nyilváníttatták az októbert az ADHD tudatossági hónapjának. Ám ironikus módon nemcsak a tudatosság, hanem a diagnózisok száma is drasztikus növekedésen ment keresztül 2004 óta: már Magyarországon is úgy becsülik, hogy a felnőtt lakosság 3%-a, tehát mintegy 240 000 ember él felnőttkori ADHD-val – olvashatjuk az Országos Kórházi Főigazgatóság oldalán.

Az egyik legnevesebb pszichiátriai szaklapban, a Psychiatric Timesban nemrég megjelent szakmai cikk azonban egészen új megvilágításba helyezi a felnőttkori ADHD mítoszát. A cikk szerzői szerint húsz évvel ezelőtt még az volt az elfogadott nézet, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar ritkán vagy egyáltalán nem marad fenn felnőttkorban. 2023-ra azonban „a diagnózisok aránya riasztóan megugrott, ahogyan a pszichostimulánsok [az állapot állítólagos kezelésére szolgáló gyógyszerek] felírása is” – mondják a szerzők.

Hogy kapott szárnyra a felnőttkori ADHD?

Dr. Mark L. Ruffalo, az orlandói Közép-Floridai Egyetem Orvosi Főiskolájának pszichiátriai oktatója és Dr. S. Nassir Ghaemi, a Tufts University School of Medicine pszichiátria professzora (a cikk  szerzői) úgy vélik, hogy az ADHD kezelésére gyakran felírt szer, az atomoxetin (Strattera) 1996-ban történt szabadalmazása óta kezdett jelentősen elterjedni a felnőttkori ADHD, mint jelenség.

„Azóta számos akadémikus népszerűsíti a felnőttkori ADHD fogalmát. A felnőttkori ADHD piaca több milliárd dolláros iparággá vált, az online diagnózisra és kezelésre szakosodott digitális cégek felemelkedésével – amelyek közül néhányat jogi vizsgálat alá vontak.” – Írja Ruffalo és Ghaemi. Vagyis az írók szerint a gyógyszeripar marketingjének igen jelentős szerepe volt és van azóta is abban, hogy évről évre egyre több felnőtt hiszi magát hiperaktívnak.

A magyar Országos Kórházi Főigazgatóság honlapjáról ingyenesen letölthető teszt is igen szemléletesen mutatja be, hogy mennyire könnyen hiheti magát manapság egy felnőtt ADHD-snak. Például, ha NÉHA „problémát okoz, hogy találkozókat vagy kötelezettségeket fejben tartson”, illetve NÉHA „nehézséget jelent rendszereznie a dolgokat, amikor szervezést igénylő feladatot kap”, máris félúton van afelé, hogy felnőttkori ADHD gyanúja álljon fenn. Természetesen ez még nem elég egy diagnózishoz, ahhoz azonban igen, hogy a személy megjelenjen egy rendelőben, és máris ott találja magát a mentális egészségügy gépezetében.

Miért „hatnak” az ADHD-ra felírt tabletták?

A cikk szerint „gyakori állítás, hogy mivel a pszichostimulánsok javítják a felnőttkori ADHD-val diagnosztizált személyek szellemi képességeit, ezért nyilván a mögöttes rendellenességet kezelik. Ez azonban hibás logika. A pszichostimulánsok mindenki esetében javítják a kognitív képességeket, beleértve az egészséges, pszichiátriai zavarokkal nem rendelkező betegeket is. Azért élnek vissza ilyen széles körben ezekkel a szerekkel, mert ez az általános hatásuk; ez azonban semmit sem mond a felnőttkori ADHD létezéséről.”

Angliában hiánycikkek lettek az ADHD „gyógyszerek”

Az ADHD-szerekről szóló receptek száma az elmúlt években gyakorlatilag duplájára emelkedett Angliában. A 2023 áprilisától júniusig terjedő időszakra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy körülbelül 202 000 személynek írtak fel ilyen szereket, szemben a 2018-19-es év azonos időszakában felírt 103 000-rel. Nem meglepő hát, hogy az Egyesült Királyságban pár nappal ezelőtt riasztást adtak ki, melyben felszólítják az orvosokat, hogy átmenetileg ne írjanak fel új betegeknek bizonyos ADHD kezelésére szánt szereket (köztük a Ritalin hatóanyagát is), mert országosan hiánycikknek számítanak.

Az ADHD UK nevű angliai szervezet szóvivője szerint: „Az ADHD egy fogyatékosság, és a gyógyszerek hirtelen kivonása olyan, mintha egy kerekesszéket vennének el egy fogyatékos személytől, akinek szüksége van rá.” Bár ezt az állítást joggal vehetné zokon bármelyik ADHD-val diagnosztizált személy, abban mindenképpen igaz lehet, hogy azon stimuláns szerek szedését, melyeket legtöbbször felírnak a hiperaktivitásra jellemző tünetek enyhítésére, nem lehet csak úgy hirtelen abbahagyni: ezen hatóanyagok nagy részét az amerikai kábítószer-hatóság (DEA) a súlyos függőséget okozó szerek közé sorolja, egyazon kategóriába a speeddel és a kokainnal. Ugyanezeket a szereket írják fel a hatéves gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

Az ADHD kiváltó okairól a mai napig nem tudnak biztosat, mégis úgy tartják számon, mint 80%-ban örökletes idegrendszeri fejlődési zavart. Ennek ellenére a diagnózis felállításához gyakorlatilag sohasem használnak agyi képalkotó eljárásokat, vagy bármi más vizsgálatot, ami az idegrendszeri elváltozást demonstrálná. Ehelyett a gyerekeknél például ilyen tüneteket vesznek alapul az agyi probléma „alátámasztására”: „a külső ingerek könnyen elvonják a figyelmét”, „nehézséget jelent számára az odafigyelés”, „gyakran úgy tűnik, hogy nem figyel, amikor beszélnek hozzá”, vagy „gyakran babrál, izeg-mozog, fészkelődik ülés közben”. Tehát a pszichiáter meg sem kísérli tényleges vizsgálatokkal igazolni az agyi problémáról szóló diagnózist, így a diagnózis nem is lehetne szubjektívabb ennél.

Idén októberben, az ADHD tudatosságának havában az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű szervezet (mely a pszichiátriákon történő visszásságok, jogsértések feltárására szakosodott) felhívja a figyelmet: kifejezett veszélyt jelent a felnövekvő generációra, ha viselkedési vagy tanulási problémáikat erős pszichiátriai szerekkel fojtják el, miközben a pszichiátriai és a gyógyszeripar milliárdos haszonra teszt szer e szerek eladásából. Itt az ideje, hogy a gyermekek nehézségeit józan észen alapuló, tudatmódosító szerektől mentes módszerekkel segítsenek megoldani.