Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Ide jutottunk: kábítószeres orrspray depresszióra, százezrekért

Ha nem hatnak az antidepresszánsok, itt az új „csodaszer”: a ketaminos orrspray. És ha nem lenne elég ijesztő, hogy már kábítószert adagolnak a tablettáktól nem javuló depressziósoknak, íme a hab a tortán: százezrekbe kerül egyetlen kezelés, amelyet hetente kell ismételni. Ennyiért legalább hatékony lehetne, de valójában még erre sincs bizonyíték…

Idén március óta Magyarországon is használni kezdték azt a “forradalmi gyógymódként” emlegetett orrsprayt, melynek hatóanyaga az illegális kábítószerek közé sorolt ketamin „származéka”, az eszketamin. Olyan esetekben használják, ha a páciens már két különböző antidepresszáns szedésétől sem lett jobban. Különösen szürreális, hogy mivel ez egy szigorúan ellenőrzött hatóanyag, a páciens nem viheti haza: orvosi felügyelet alatt, a rendelőben kell befújnia az orrába a ketamint. És mivel a közel százezer forint értékű spray csak 28 mg hatóanyagot tartalmaz, viszont az egyszeri beadandó adag 84 mg (de legalább 56 mg), így egymás után többször kell felszippantgatnia az egyszer használatos készülékekből az „anyagot” – ötperces szünetekkel. Így a páciens negyedóra alatt felszippant két-háromszázezer forintnyi drogot, mindezt pedig az első hónapban hetente kétszer.

Nos, ha ez bizonyítottan hatásos kezelése lenne a depressziós tüneteknek, mondhatnánk, hogy megérheti a társadalomnak egy heti hatszázezer forintos kezelés cserébe azért, hogy valaki újra egészségessé és munkaképessé váljon. Bárcsak így lenne, de sajnos a valóság ennél jóval kiábrándítóbb.

Hatásos egyáltalán az orrba fújt eszketamin?

Egy 2020-ban publikált szakmai cikk számolt be arról, hogy az orrspray gyártója (Janssen) által benyújtott hat vizsgálatból ötnek nem sikerült bizonyítania, hogy az eszketamin hatékonyabb a placebónál. A bolygó legbefolyásosabb gyógyszerhatósága, az FDA, mégis engedélyezte a forgalomba hozatalát az egyetlen olyan vizsgálat alapján, ami talált egy enyhe javulást az eszketamint használók között, és amely mindössze 4 hétig követte nyomon a pácienseket. Ez a valóság: 4 hétnél hosszabb vizsgálat sosem készült erről a hatóanyagról, ami eredményt mutatott volna fel.


Mégis mit jelent az, hogy a ketamin származéka?

A ketamin, amikor előállítják, két, egymásra tükörszimmetrikus molekulát tartalmaz egyenlő arányban: az arketamint és az eszketamint. Utóbbi az aktív hatóanyag a kettőből. Tehát, ha például egy kés élesebbik felére a kés származékaként tekintenénk, akkor igen, az eszketamin is egy ketamin származék. Gyakorlati szempontból viszont nem a ketamin távoli rokonáról beszélünk, hanem konkrétan a hírhedt partidrogról.

Biztonságos egyáltalán az eszketamin?

Nos, az sem véletlen, hogy miután a beteg befújta az orrlyukaiba a méregdrága nedvet, még akár órákig a rendelőben kell maradnia, mivel a vérnyomás emelkedése mellett kábultságot és ún. disszociációt okozhat – ami egy „mintha ott sem lenne” jellegű tünet. Csak akkor engedik útjára az embert, ha már enyhültek a drog hatásai.
Szintén gyakori mellékhatásként tartják számon a hallucinációkat, a szorongást, a pánikrohamokat, a zavartságot, a mentális hanyatlást, az eufóriát, a fülcsengést, a vizelési zavarokat, és még egy egész sor olyan meglepő tünetet, amit cseppet sem várnánk a depresszió ellenszerétől – egy utcadrogtól viszont annál inkább. Az Orvostovábbképző Szemle korábbi cikkében a leggyakoribb mellékhatások közé sorolták a tudathasadást is.

És a hab a tortán: ez mindössze kiegészítő „kezelés” – a kudarcot vallott antidepresszánsokat a páciensnek továbbra is szednie kell.

Idén márciustól októberig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – saját kimutatásai szerint – több mint 50 millió forintot költött arra, hogy a tablettákra nem reagáló depressziósok orrába ketamint fecskendezzenek – itt tart ma a mentális egészségügyünk. Miután júliusban kiderült, hogy a „kémiai egyensúlyhiány” – amiről a magyar pszichiáterek is a mentális problémák kiváltó okaként beszéltek, és amely elméletre a pszichiátriai gyógyszerezést alapozták – sosem létezett, azt várhatnánk, hogy észszerűbb, hatékonyabb irányba próbálnak elmozdulni a kezelésekkel. Ehelyett csillagászati pénzeket költenek egy partidrogként is használatos szerre, amelyről csak a mellékhatásai bizonyítottak.

Az orvosi gondozáshoz való jog az alapvető emberi jogok közé tartozik, ez a „kezelés” azonban nem is állhatna távolabb attól. Ideje lenne, hogy a mai mentális egészségügy káros “kémiai megoldásait” olyan módszerek váltsák fel, melyek valóban mentális egészséget nyújtanak azoknak, akiknek szükségük van a segítségre.