Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Az első otthon töltött szilveszter után is mentálisan épen

Aligha tudnánk könnyedén felidézni a legutóbbi alkalmat, amikor nem mehettünk el sehová szilveszter éjjelén – hiszen békeidőben ilyen már emberemlékezet óta nem történt. Persze közel sem ez az egyetlen rendhagyó dolog, amit az idei évről elmondhatunk. Kétségkívül itt van az ideje, hogy hátrahagyjuk 2020 viszontagságait, és új lapot nyissunk a reményekkel teli jövő év felé.

Kevés fontosabb dolog van, amire jövőre is ügyelnünk kell, mint a testi és lelki egészségünk, hogy a 2021-re kitűzött terveinket ne árnyékolhassák be fizikai vagy mentális panaszok. Ezért pedig sokkal többet tehetünk, mint gondolnánk – a megoldás kulcsa az alapokban rejlik.

Amellett, hogy biztosítjuk magunknak az elegendő pihenést-alvást, és a megfelelő tápanyagokban gazdag táplálkozást, az új évben iktassunk be szokásrendszerünkbe némi testmozgást, sportot is! Egy magyarországi felmérés, ami a lakosság fizikai és mentális állapotát vizsgálta a COVID-19 első hulláma alatt, a következőket állapította meg:

Fontos a kedvező pszichés állapot fenntartása ahhoz, hogy kevésbé legyenek jellemzők a kijárási korlátozás okozta mentális problémák, megakadályozva ezzel az immunrendszer gyengülését, és ezen keresztül a szervezet fokozottabb sebezhetőségét. A rendszeres fizikai aktivitás és sport kedvező hatása, protektív faktorként [védő tényezőként] való megjelenése a testi-lelki egészség megőrzésében vitathatatlan.”

Senkinek sem kell olimpikonná válnia ahhoz, hogy hozzájáruljon saját egészségéhez, a rendszeres testmozgást egészen alacsony szinten is elkezdhetjük. A lényeg a tudatosság, tehát annak szellemében mozogjunk-sportoljunk, hogy mindezt saját magunkért tesszük, saját céljaink támogatásaképpen.

A másik dolog, amire mindenképpen ügyelnünk kell az új évben is, az, hogy ne kerüljünk kémiai anyagok hatalmába, ne tekintsünk megoldásként a tudatmódosító szerekre, még akkor sem, ha orvos írja fel őket.

Átmenetileg úgy tűnhet, hogy egy szorongásoldó szer vagy antidepresszáns enyhülést hoz, megszabadít a feszültségtől. A pszichiáterektől azt is hallhatjuk, hogy az ilyen szerek mindössze helyreállítják az agyban felborult kémiai egyensúlyunkat. Erre azonban mégsincs kézzel fogható bizonyíték, nincsenek vizsgálatok, amik kimutatnának valamilyen eltérő működést az agyunkban.

Ami ezzel szemben egészen biztos: kémiai anyagok nem oldják meg életbeli nehézségeinket, nem hozzák vissza, akiket elvesztettünk, nem fizetik be a számláinkat és nem virágoztatják fel a vállalkozásunkat. Ehelyett függőséget és bénító mellékhatásokat okoznak, majd olyan elvonási tüneteket, amik nagyon könnyen juttathatnak bárkit egy pszichiátriai osztályra, kényszerkezelésre.

Mindez pedig elkerülhető egyszerűen azzal, hogy nem választjuk a tudatmódosító szerek általi kerülőutat, nem értünk egyet semmilyen kimutathatatlan „mentális rendellenességgel”.

Kezdjük a 2021-es évet testileg és lelkileg egészségesen, tűzzünk ki elérhető célokat, és támogassuk egymást ezek elérésében!