Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Ismét jogsértő állapotokat találtak egy budapesti pszichiátrián

Egy civil jogvédő szervezet bejelentésére végzett vizsgálatot egy budapesti kórház pszichiátriai osztályán az Integrált Jogvédelmi Szolgálat. A vizsgálat megállapította, hogy a panasz egyáltalán nem volt alaptalan, és felhívta a kórház vezetésének figyelmét az emberi méltósághoz való jog tiszteletben tartására. Ez már a sokadik alkalom, amikor napvilágra kerül, hogy egy pszichiátriai osztályon a betegeket elhanyagolják, és alapvető jogaikat figyelmen kívül hagyják.>>>

Embertelen körülmények a pszichiátriai osztályon

2019 júliusában egy magánszemélytől érkezett a bejelentés az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért elnevezésű civil szervezethez, miszerint embertelen körülmények uralkodnak egy budapesti pszichiátriai osztályon.

A korábban pszichiátriai szakápolóként dolgozó panaszos rendszeresen látogatta az egyik ismerősét az említett osztályon, és így figyelt fel az aggasztó körülményekre. 

Megfigyelése szerint a páciensek be voltak zárva a rehabilitációsnak mondott osztályra. Egyesek semmi mást nem csináltak, mint az ágyban feküdtek, bepelenkázva, piszkosan és tele sebekkel. Egyikük alvadt vérben feküdt. A panaszt tevő a beszámolójához fotókat is mellékelt. 

Elmondása szerint a közel két hónap alatt nem találkozott orvossal és ügyeletes orvossal, kizárólag ápolókkal, akik egyszer sem adtak felvilágosítást, helyette inkább bezárkóztak a szobájukba. 

A panaszos elmondása szerint egyik alkalommal sem látta annak jelét, hogy az ápolók rehabilitációs céllal foglalkoznának a páciensekkel. Az átjárószobában vegetáló emberek nemhogy rehabilitációs ellátásban, de még gondozásban, ápolásban sem részesültek. Csak feküdtek ott, cserepes szájjal, szemmel láthatóan kiszáradva.

A civil szervezet ezekre a körülményekre hívta fel a figyelmet, amikor bejelentést tett az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Integrált Jogvédelmi Szolgálatnál. 

A hatóság és a betegjogi képviselő előzetes bejelentés nélkül tett látogatást a pszichiátriai osztályon, hogy meggyőződjön a panasz valóságtartalmáról. 

A vizsgálat végeztével hivatalosan felhívták a kórház és az osztály vezetőinek figyelmét a jogszabályok betartására és az emberi méltósághoz való jog tiszteletben tartására. Az orvosi jellegű kérdésekben nem volt kompetenciájuk dönteni, ezért a panaszt továbbították egy olyan hatóságnak, ami a szakmai természetű pontok kivizsgálásában is illetékes. Így az ügyben valószínűleg további vizsgálat várható.