Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Hatástalannak találták a depresszióra használt szert

A legnagyobb független tanulmány, melyet valaha készítettek úgy találta, hogy a sertralint (egy antidepresszáns hatóanyag) szedő betegek hangulata szinte semennyit sem javult.

Magyarországon a sertralin hatóanyagú antidepresszánsok 380 millió, az SSRI antidepresszánsok – azaz a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók, melyek közé a sertralin is tartozik – pedig összesen 3.2 milliárd forint értékű forgalmat generáltak 2018-ban.

A The Lancet nevű folyóiratban publikált tanulmány írói azt mondták, „meglepték és sokkolták” őket a talált eredmények. Ez az új vizsgálat messze a legnagyobb volt, amit gyógyszergyártó cégek bevonása nélkül végeztek el.
Emellett itt vizsgálták a legmélyrehatóbban a sertralin nevű hatóanyagot különböző súlyosságú depressziós betegeken, szemben azokkal a tanulmányokkal, ahol csak a legsúlyosabb eseteken tesztelték azt.

A tanulmányban 654 ember vett részt 18-tól 74 éves korig, akik 12 héten át kaptak vagy antidepresszánst vagy placebót. Az aktív hatóanyagot kapott csoportban öt százalékkal csökkentek a depressziós tünetek hat hét után, ami „nem meggyőző bizonyíték” a hatásosságot illetően.
A tizenkettedik hét elteltével 13 százalékos volt a tünetek csökkenése, melyet a szakértők a „gyengének” neveztek.

Glyn Lewis professzor, aki a kutatást vezette London College Egyetemen azt mondta: „Döbbentek és meglepettek voltunk, mikor az elemzést végeztük.”
„Abszolút nincs kétségünk afelől, hogy ezek váratlan eredmények.”
„Az elsődleges feltevésünk az volt, hogy hat hét alatt hatással lesznek a depressziós tünetekre, ám nem ezt találtuk.”
„Egyértelműen hatékonyabb kezelésekre van szükségünk, és több kutatást kell végeznünk ezen a területen.”


Forrás: https://www.telegraph.co.uk/
Photo by ep_jhu on Foter.com / CC BY-NC-ND