Segítséget kértek, bezárták őket

Komoly problémát tárt fel az ombudsman két pszichiátrián


Két férfi, két kórház, mégis ugyanaz az eset: segítségre volt szükségük, de elzárás lett a „jutalmuk”. Az ombudsman két olyan eset kivizsgálásáról adott ki átfogó jelentést, ahol a pácienseket akaratuk ellenére és indokolatlanul tették zárt osztályra. Az alapvető jogok biztosa rendszerszintű problémára hívta fel a figyelmet.

Az összevont ombudsmani jelentés a pszichiátriai osztályokra mint fogva tartási helyekre hívja fel a figyelmet: a betegek mindkét vizsgált esetben indokolatlanul kerültek zárt osztályra, megfosztva őket a szabadságuktól.

Az első eset a nagyatádi kórházban történt: egy férfi folyamatosan szedett gyógyszerei elfogytak, és jelentkezni kezdtek rajta az elvonási tünetek. Mivel munkaszüneti nap volt, csak a kórházban volt lehetősége felíratni azokat, ám a sürgősségi osztályon a pszichiáter megtévesztő tájékoztatást (úgy tudta, hogy egy vizsgálatra viszik) adott neki, és egy ápolóval zárt osztályra vitette „megfigyelésre”.

A másik férfi a Bács-Kiskun megyei kórház sürgősségi osztályán próbált segítséget kérni, miután otthonában rosszul lett; gyengének érezte magát, nem tudott lábra állni, és egy ideig nem tudott beszélni sem. A kórházban végül ő is a pszichiátriára került megfigyelésre, méghozzá a zárt részlegre, ahol közel egy napot kellett eltöltenie.

Mindkét esetben megfigyelés volt a kórházi elhelyezés indoka, amiben nem is lenne kifogásolni való. Azonban minkét férfit rutinszerűen a zárt részlegen helyezték el, ahol pillanatok alatt jogfosztottá tették őket: elvették a telefonjukat (egyiküknek a ruháit és értéktárgyait is), így nem kommunikálhattak a külvilággal, és onnantól teljes egészében ki voltak szolgáltatva a kórházi személyzetnek, ugyanúgy, mintha súlyosan zavart, veszélyeztető magatartású betegek lennének – holott erről szó sem volt. Az ombudsman szerint a pszichiátriai zárt osztályok tényleges fogva tartási helyeknek minősülnek, mert az itt elhelyezett emberek önként nem hagyhatják el az osztályt, így a zárt részlegen történő elhelyezés mindenképpen a páciensek személyes szabadsága korlátozásának minősül. Mindezt úgy, hogy a páciensek nem követtek el semmit, és nem is vádolják őket semmivel.

„Néhány, az Eütv.-ben [egészségügyi törvény] foglalt kivételtől eltekintve bármely egészségügyi beavatkozás elvégzésének feltétele, hogy ahhoz a páciens megtévesztéstől, fenyegetéstől és kényszertől mentes, megfelelő tájékoztatáson alapuló beleegyezését adja. Ezek a jogok a jelen panaszok alanyait is éppúgy megilletik, mint bárki mást” – írta az ombudsmani jelentés előadója.

Az ombudsman több pontban is kifogást emelt a két kórházban történt esetekkel kapcsolatban, és ajánlásokat tett a kórházak vezetőségei felé a szabályok tiszteletben tartására. Emellett felkérte az országos tisztifőorvost, hogy fokozott figyelemmel vizsgálja az orvosi dokumentációk vezetését, amelyben komoly hibákat tárt fel mindkét esetben.