Az elektrosokk betiltását követelik az angliai parlamentben

– A vitatott eljárást Magyarországon is használják még

Parlamenti képviselők – az angol politikai paletta minden oldaláról – az elektrosokk-kezelés betiltására szólítanak fel, és azt akarják, hogy a gyakorlatot sürgős vizsgálatnak vessék alá – adta hírül a több tízmilliós olvasottságú Independent.co.uk hírportál.

A cikk szerint a képviselők az Independentnek azt is elmondták: komoly aggodalmuk van amiatt, hogy az egyesült királyságbeli nők aránytalanul többen részesülnek elektrosokk-kezelésben (ECT), és azzal érveltek, hogy a betegeket nem tájékoztatják megfelelően a kezelés lehetséges mellékhatásairól. Egyes betegek arról is beszámoltak, hogy nem kértek tőlük beleegyezést a kezelés előtt.

Az elektrosokk megítélése komolyan megosztja a társadalmat: míg pszichiáterek egy csoportja esküszik rá, hogy életmentő lehet, addig az emberek többsége úgy tudja, brutalitása miatt ezt az eljárást már régen betiltották. Az ellentmondásos, és napjainkban is használt eljárás során nagyfeszültségű (akár 460 Volt) elektromos áramot vezetnek a páciens agyába, melynek célja, hogy az agyban keltett elektromos viharral epilepsziás nagyrohamot váltsanak ki – egy olyan életveszélyes állapotot, amely epilepsziás beteg esetében sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Sokak számára ez inkább józan ész kérdése: hogyan gondolhatja valaki, hogy nagyfeszültségű elektromos áram agyba vezetése bármilyen terápiás hatással járna? A pszichiátriai szakma ugyan felállított néhány elméletet, hogy az ECT hogyan „működik” – például hogy az elektromos sokk újraindítja az agyat –, de valódi válaszokat sosem találtak erre a kérdésre. Ami viszont számokkal is igazolható: az eljárást rengeteg emberen alkalmazzák Angliában, főként idős nőkön, és ijesztően sok maradandó károsodást okozott az elszenvedőinek.

Dr. John Read, a Kelet-Londoni Egyetem professzora és az ECT vezető szakértője által beszerzett statisztikák szerint 2019-ben 1964 páciens kapott Angliában ECT-kezelést, akiknek 67 százaléka nő volt. Az is kiderült, hogy 2019-ben a betegeik mintegy 36 százaléka részesült ECT-kezelésben anélkül, hogy ehhez saját beleegyezését adta volna. Miután Dr. Read és munkatársai kikérdezék az angliában működő ECT-klinikákat, úgy találták, hogy Angliában évente mintegy 2500 páciensnél végeznek ECT-t, akiknek 58%-a 60 év feletti. Az Egyesült Királyság Egészségügyi szolgáltatója (NHS) 94 bejegyeztett ECT-klinikát tart számon, így kerülhetett ennyi ember évente a nagyfeszültségű elektródákra.

London több kerületének képviselője is felszólalt az ECT alkalmazása ellen. Robin Walker, Worcester konzervatív képviselője és az alsóház oktatási bizottságának elnöke aggodalmának adott hangot az ECT-vel kapcsolatban, és biztosítani akarja, hogy a kormány “bizonyítékokon alapuló megközelítést alkalmazzon”. “Az ECT-vel kapcsolatban felmerült aggályok miatt szünetet kell elrendelnünk, amíg a bizonyítékokat teljes mértékben felülvizsgálják, és biztosítják, hogy a teljes körű útmutatást megfelelően betartják” – tette hozzá. Marsha de Cordova, a nőkért és esélyegyenlőségért felelős korábbi árnyékállamtitkár szerint “mélységesen aggasztó”, hogy aránytalanul sok nő kap elektrosokkot, és hogy a betegeket “nem figyelmeztették megfelelően a mellékhatásokra”.

Minden azt követően történt, hogy – az Independent cikke szerint – Dr. Sue Cunliffe, egy korábban gyermekorvosként praktizáló nő élete teljesen tönkrement az elektrosokk-kezeléseknek köszönhetően. Cunliffe-nek azt ígérte a pszichiátere 2004-ben, hogy a kezelésektől jobban lesz, és nem lesznek komoly mellékhatásai. Ennek ellenére a volt gyermekorvos így nyilatkozott: „A kezelés végére nem tudtam felismerni a rokonaimat vagy barátaimat. Nem tudtam pénzt számolni. Nem tudtam kiszámolni a kettes szorzótáblát. Nem tudtam eligazodni sehol. Egyik percről a másikra nem emlékeztem, hogy mit csináltam.”

Jelenleg Magyarországon is alkalmaznak elektrosokk-kezeléseket, ám hogy milyen gyakorisággal, arról adatokat beszerezni szinte lehetlen.