Egyre kevesebb USA-államban elektrosokkolnak gyerekeket

Négyre csökkent azoknak az USA államoknak a száma, ahol még mindig hajtanak végre elektrosokkot 0–5 éves korú gyermekeken, derült ki egy nemzetközi emberjogi szervezet, a CCHR International által végzett adatgyűjtésből. A szervezet szerint bár a négy is sok, ez jó irány afelé, hogy ezt a káros és idejétmúlt gyakorlatot végre teljesen beszüntessék.

Az persze önmagában kérdéses, hogy lehet egyáltalán, hogy néhány éves gyerekeket ilyen ellentmondásos és durva “kezelésnek” vetnek alá: nagyfeszültségű, akár 460 voltos áramot vezetnek keresztül a fejükön. Ettől azonban még riasztó tény, hogy elektrosokkot a világ számos országának pszichiátriai osztályain még ma is használnak, köztük Magyarországon is. Az Effect nevű pszichiátriai szervezet adatai szerint a világon évente közel másfél millió páciens kap elektrosokkot.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) egyesült államokbeli nemzetközi központja azért végzett közérdekű adatgyűjtést a témáról, hogy kiderüljön, merre halad a trendje ennek a vitatott és ellentmondásos pszichiátriai módszernek, amely a tanulmányok szerint komoly memóriaveszteséget, szívrohamot, agykárosodást vagy akár halált okozhat. Az adatigénylést megválaszoló 27 állam által megadott adatok szerint nagyjából 2016 óta a 0–5 éves korosztályba tartozó gyermekeket is elektrosokkoló államok száma tízről négyre csökkent (Georgia, Massachusetts, Mississippi és Utah államok), ami 60%-os esést jelent. (Mindez a szövetségi biztosítási pénzből gazdálkodó intézetekre vonatkozik, nincsenek benne tehát a magánkézben lévő pszichiátriai intézetek.) A jogvédő szervezet szerint az irány jó, de sok munka van még addig, amíg az elektrosokkot minden korosztályon, az egész világon beszüntetik.

Ez annál is inkább kívánatos, mivel az ENSZ Kínzás elleni bizottsága szerint a beleegyezés nélkül adott ECT (vagyis elektrosokk) kínzásnak minősül, az pedig nyilvánvaló, hogy a 0–5 éves gyermekek túl fiatalok ahhoz, hogy beleegyezést adjanak a beavatkozáshoz. A bizottság 2013-ban az elektrosokk “minden erőszakos és nem beleegyezésen alapuló” használatának abszolút betiltását javasolta. Az Egészségügyi Világszervezet hasonló ajánlásokat fogalmazott meg 2021 júniusában.

A közvélemény is tiltakozik

Az elektrosokk olyannyira része napjaink pszichiátriai eszköztárának, hogy egy, az eljárást népszerűsítő európai pszichiátriai szervezet 2019 novemberében ECT-konferenciát tartott Budapesten. Az eseményre válaszul a CCHR hazai csoportja nagyszabású békés tüntetést szervezett, amelyhez – lévén a konferencia is nemzetközi – Európa számos országából csatlakoztak civilek, illetve olyan magánszemélyek, akik felháborítónak tartják, hogy ezt a módszert a mai napig használják a “mentális egészség” ürügye alatt. A tüntetők a Balassa utcai pszichiátriai klinika elé vonultak (amely az ECT-konferenciának helyt adott), és petíciót adtak át a konferencia vezetőségének, felszólítva őket, hogy mielőbb hagyjanak fel e károkat okozó és idejétmúlt eszköz használatával.

Elektrosokk elleni békés tüntetés Budapesten, 2019 (Kép: CCHR Magyarország)


Forrás: CCHR International
https://www.cchrint.org/2022/01/24/u-s-states-still-electroshocking-0-5-year-olds/