Pszichiátriai ágyszámok csökkentése – van okunk félni?

A Covid–19 fertőzésekre való felkészülés miatt a pszichiátriai betegágyak számát is jelentősen csökkentették, ami sokakat tölthet el aggodalommal. Haza kell küldeni a pszichiátriai betegeket? Rászabadulnak a társadalomra, hogy aztán elszabaduljon a pokol? Ennyire szörnyű volna a helyzet? Nos, talán éppen ellenkezőleg!

pszichiátriai

Milyen hatással lesz a társadalomra a pszichiátriai ágyszámok csökkentése? 

Ön hallott már olyan esetről, hogy valakit akarata ellenére tartanak bent egy pszichiátriai osztályon, miközben „kezelés” gyanánt olyan tudatmódosító szereket kap, amelyektől magatehetetlen, bepelenkázott fekvő beteggé változik? 

Sajnos ez sokszor előfordul, bár sokan csak akkor szembesülnek a valósággal, amikor a saját szemükkel látják.

A pszichiátriai betegágyak számának megtizedelése tehát valójában többeknek épp a megváltást jelentheti, hiszen akit zártak már be akarata ellenére egy pszichiátriai osztályra és tömtek tele különféle agytompító szerekkel, aligha esne kétségbe attól, hogy mindezektől végre megszabadulhat.Az ön- és közveszélyes betegek esete persze valóban nem elhanyagolható kérdés, de azt is vegyük észre, hogy esetükben a pszichiátria már nem gyógyító, hanem sokkal inkább rendészeti szerepet tölt be. Kémiailag lecsendesítik és elzárják a zavart elméjű személyeket, miközben a kívülállókat úgy tájékoztatják, hogy ez szükséges a gyógyuláshoz.

Van kiút?

Azt hihetnénk, hogy ezek az emberek egy ponton majd gyógyultan távoznak az intézményből, és újra a társadalom teljes értékű tagjai lehetnek, a gyakorlat azonban lényegesen elszomorítóbb képet mutat.

A pszichiátriai betegek életében csupán egy epizódot jelent a kórházban tartózkodás, ami újra meg újra megismétlődik, hiszen a tudatmódosító szerek mindössze a tüneteik elnyomására alkalmasak – a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem igazán hoznak számukra tartós gyógyulást.Az az aggodalom tehát, hogy a pszichiátriai ágyszám csökkentése bárki nyugalmát megzavarja, a pszichiátria fogva tartó funkciójából ered, illetve abból a téves elképzelésből, hogy minden pszichiátrián kezelt ember veszélyes, pedig ez nem így van. A mostani ágyszámcsökkentéssel tehát jó eséllyel számos érintett menekülhet meg a felesleges pszichiátriai kényszerítéssel járó „gyógykezelésektől”.