Hatékonyan is kezelhetőek a fiatalok mentális nehézségei?

Hatékonyan is kezelhetőek a fiatalok mentális nehézségei?


A tudatmódosító szerekkel történő kezeléseket egyre több kritika éri, ugyanakkor rendszerint nyitva marad a kérdés: mit használhatnánk helyettük? Erről jutott meglepő eredményekre egy új amerikai tanulmány, amely összevetette a gyógyszeres kezeléseket az úgynevezett „holisztikus” megközelítésekkel: úgy tűnik, feleslegessé válhatnak a tabletták.

Egy idén februárban publikált összehasonlító tanulmány a hagyományos tudatmódosító szeres kezelést állította szembe az úgynevezett „holisztikus” (az egész embert gyógyító) megközelítéssel. Utóbbi étkezési tanácsadást, vitaminos étrend kiegészítést, hetente történő oktató és támogató csoportokat, és egy fizikai vagy önkifejezést segítő aktivitáshoz való szerény pénzügyi támogatást foglalt magába.

Sok kritika éri a szenvedés orvosi betegség modelljét és az ezekhez kapcsolódó pszichiátriai diagnózisokat, mivel túlzottan leegyszerűsítik, elutasítják a komplexen megélt emberi tapasztalatokat, és tudományosan megalapozatlanok. Számtalan lehetőség létezik arra, hogy megértsük és keresztülmenjünk a mentális és érzelmi megpróbáltatásokon, olyan módokon is, melyek nem pártolják a pszichiátriai diagnózisokat és a gyógyszerszedést, a fiatal korosztály pedig kifejezetten előnyben részesíti az ilyen megközelítéseket.”

A biztonságosságot kérdésessé tevő tényezők, mint az öngyilkossági gondolatok és a viselkedést befolyásoló káros hatások, rendszerint alulértékelik a gyógyszeripar által finanszírozott antidepresszáns- és egyéb tudatmódosító szereket érintő vizsgálatokban, azt a hatást keltve ezzel, hogy az antidepresszáns felírási szokások megmásított bizonyítékokon alapulnak a lehetséges előnyök és kockázatok tekintetében.”

„Egy holisztikus önismereti modell, ami étrenden és életstíluson, az önmegvalósításra való oktatáson, illetve támogatói csoportokon alapszik, nagyon is életképes lehet, és potenciálisan egy költséghatékony alternatívája volna a jelenlegi járóbeteg ellátás a mentális egészségügyben a fiatal felnőttek számára.”

Úgy érzem, megkaptam az eszközöket, hogy tisztelni tudjam a saját természetes reakcióimat a különböző dolgokra. Amire korábban azt mondtam, hogy »ó, nem kellene így érezned magad, ezek a gondolatok nem normálisak.« Ahelyett a most nagyon is normálisnak érzem magam, és sokkal jobban értem önmagamat és másokat is.”

Ha most egy fiatal felnőtt besétál egy pszichiátriai rendelőbe, hogy nyomott hangulatáról, örömtelenségéről vagy szorongásáról panaszkodjon, szinte borítékolható, hogy pszichiátriai szerekről szóló recepttel fog távozni. Aligha tartaná ezt bárki is különösnek, hiszen ez a rendszer hosszú ideje működik már így, minden az előírások szerint történik. Mégis egyre több figyelmet kapnak a hangulati zavarokra használt tudatmódosító szerek hátrányai, mint a rendkívül kellemetlen, olykor maradandó mellékhatások, vagy a vártnál sokkal gyakrabban és hosszabban jelentkező bénító erejű elvonási tünetek.