Kis híján belehalt a pszichiátriai kezelésbe, pedig tüneteit testi betegség okozta

Closeup of brain MRI scan result

A középkorú férfi hosszú ideje panaszkodott erős fejfájásokra, ezért többször is megjelent a helyi kórház neurológiai osztályán. Végül kapott egy beutalót MRI-vizsgálatra, ám arra várnia kellett. Mivel fejfájásai mellett zavartság is jelentkezett nála, felkereste ugyanazon kórház pszichiátriai osztályát – ahol korábban ő maga is ápolóként dolgozott –, bízva abban, hogy volt kollégái segítenek neki, és megvizsgálják. Bár kifejezetten kérte őket, hogy ne kezeljék őt pszichiátriai betegként, mégis már érkezését követően erős pszichiátriai szereket kapott, melyektől annyira legyengült, hogy alig tudott kikelni az ágyából. Az osztály ápolói, akikkel korábban együtt dolgozott, embertelen módon bántak a férfival: erős pszichiátriai szereket adagoltak neki, melyektől szinte magatehetetlenné vált, majd hagyták őt saját székletében és vizeletében feküdni. Csak akkor voltak hajlandóak tenni valamit, amikor a férfi felesége bement meglátogatni őt és látta, milyen állapotban van.
Bár a feleség kérte a főorvost, hogy sürgősen végezzék el a korábban kiírt MRI-vizsgálatot, a főorvos ezt elutasította, mondván: a fejfájásos tüneteinek mentális okai vannak.
A férfi három hetet töltött a pszichiátrián ebben az állapotban, majd mentővel átszállították egy másik kórházba, ahol az MRI-vizsgálat kiderítette: a férfinak kiterjedt agydaganata van – ez okozta az összes eddigi tünetét. Az idegsebészeti osztályon a férfi tudata újra kitisztult – mivel már nem kapta a pszichiátriai szereket –, és hamarosan műtétre is sor került.
A férfi ezután kereste fel az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványt, akik segítségével panaszt nyújtott be a kórház személyzete ellen. Miután az etikai bizottság kivizsgálta az esetet, egyértelműen megállapította a visszaéléseket, és a személyzet tagjait megrovásban részesítette.