Stabil adatok a hiperaktivitás „gyógyszeréről”

A “hiperaktív” gyermekek szülei bizonyára jól ismerik már ezt a szert, többnyire igen rövid időn belül felkerül a “megoldások” palettájára. De vajon tudjuk-e, hogy mi ez a szer valójában? Az alábbi adatokat a pszichiáter nem túl valószinű, hogy valaha is megemlítené a szülőknek.

A Ritalin hatóanyagát egy, az akkor még CIBA névre hallgató svéd gyógyszergyártó cég kémikusa, Leandro Panizzon szintetizálta 1944-ben, ekkor született meg a metilfenidát. A szer kereskedelmi nevét a kémikus felesége, Rita után kapta, aki teniszmeccsein jelentős teljesítményjavulást ért el a metilfenidát használatával. Az ezt követő 75 évben a Ritalin számos különböző formában jelent meg a társadalomban: antipszichotikus szerként, kimerült háziasszonyok frissítőjeként, zavaróan viselkedő gyermekek “gyógyszereként”, utcadrogként, végül pedig “okos drogként”.

A gyógyszergyártó cég eleinte a pszichiátriai intézeteket kereste fel legújabb termékükkel, mondván, hogy a legrosszabb állapotú betegeket is újra feléleszti. A szlogen szerint: “A Ritalinnal kihozhatod a betegeket a sarokból.”

A serkentőszert később az idős háziasszonyokat célzó reklámokkal kezdték értékesíteni a hatvanas években azzal a szlogennel, hogy “enyhíti a krónikus kimerültséget, ami depressziót okoz, és az enyhe depressziót, ami kimerültséget okoz”.

A CIBA szerint a termékük egy, a koffeinnél erősebb, de az amfetaminnál (speed) gyengébb stimuláns volt.

A szert az FDA 1961-ben egy új betegcsoport számára is engedélyezte: a “hiperaktív” gyermekek számára.
A következő tíz évben a Ritalin a “futottak még” kategóriából a legtöbbet eladott gyógyszerek közé nőtte ki magát.

A szer hatóanyagát ma az egyesült államokbeli Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration) egy kategóriába sorolja a súlyos függőséget okozó drogokkal, mint a kokain és az amfetamin (speed).

A Ritalin hatásmechanizmusát tekintve nagyon közel áll a kokainhoz, és *Nora Volkow M.D. szerint ha folyékony állapotban adják be fecskendővel, olyan hatást okoz, amit „a függők nagyon szeretnek”. „Azt mondják, olyan mint a kokain.”

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is általános jelenség, hogy a szert az iskolai tanulók kábítószerként adják-veszik egymás között serkentő hatása miatt, egyfajta “okos drog”-ként pedig ez e-sportok résztvevői is előszeretettel fogyasztják.

Magyarországon is megfigyelhető tendencia, hogy szeptembertől júniusig kétszeresére nőnek a szer eladási statisztikái, szemléletesen példázva a tényt, hogy elsősorban az iskolai magaviseletet hivatott kontrollálni.

Mellékhatásai között szerepel a szabálytalan vagy gyors szívverés, hangulatváltozás, hangulatingadozás vagy személyiségváltozás, torokgyulladás és láz vagy hidegrázás, öngyilkosságra való késztetés, hallucinációk, akarattól független beszéd vagy testmozgások (ún. Tourette-szindróma).

Egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy gyermekeknél a Ritalin szedése maradandó agyi elváltozásokat okoz. Ugyanez nem igaz a felnőttek esetében, a rendellenesség csakis a fejlődésben lévő idegrendszerben megy végbe.

A szert bármely 6 éves korú gyermeknek felírhatják, ha egy pszichiáter – anélkül, hogy bármiféle fizikai, képalkotó vagy laborvizsgálatot elvégzett volna – ADHD-val diagnosztizálja őt. Mivel a speedhez hasonlóan a Ritalin is egy pszichostimuláns szer, hosszú távon jelentős hatással lehet az egészségi állapotra nézve, mind az idegrendszert, mind pedig a szervek működését tekintve.

*Nora Volkow M.D. pszichiáter, az egyesült államokbeli National Institute on Drug Abuse (NIDA – a Kábítószerekkel Való Visszaélés Nemzeti Intézete) igazgatója.