Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Visszaélés az idősekkel a pszichiátriákon

Nagyon gyakran kerülnek elő történetek arról, hogy pszichiátriai osztályokon, pszichiátriai otthonokban vagy akár idősek otthonaiban is indokolatlanul adagolnak erős tudatmódosító szereket az idős pácienseknek/ápoltaknak. Sok esetben egyszerűen csak azért, mert a néni/bácsi „túl sokat beszél” vagy „túl mozgékony”, és sokkal könnyebben kezelhető, ha alaposan le van szedálva.

Csakhogy a nyugtatók, de főként az antipszichotikumok, amelyeket erre a célra előszeretettel alkalmaznak, fokozott veszélyeknek teszik ki az időseket. Az antipszichotikumok (ilyen szereket jellemzően a zavart, hallucináló vagy agresszív pácienseknél alkalmaznak) orvosi előiratában rendszerint szerepel, hogy időseknél emeli a halálozás kockázatát, illetve a stroke kialakulásának veszélyét is. De az idős páciensek leszedált állapotban egész egyszerűen el is eshetnek, ami komoly törésekkel vagy zúzódásokkal járhat.

Ugyanakkor a megalázó bánásmód vagy bántalmazás is nagyobb arányban fordul elő a demens páciensekkel szemben: az őket látogató családtagok olykor értetlenül állnak a véraláfutások vagy zúzódások előtt. Bár az idős páciensek vagy ápoltak sok esetben tehetetlenek az őket ért emberi jogsértésekkel szemben, a hozzátartozóknak nem kell tétlenül végignézniük szeretteik szenvedését.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány közel 30 éve foglalkozik azzal Magyarországon, hogy a mentális egészségügy területén történő emberi jogsértéseket kivizsgálja, és jogi segítséget nyújt a sértetteknek és hozzátartozóiknak.

Ha egy rokona, családtagja ilyen jellegű visszaélés áldozata lett, forduljon hozzánk bizalommal! Alapítványunk non-profit szervezet, jogsegélyszolgálatunk ingyenes.