CCHR a pszichiátriai visszaélések ellen

 

A pszichiátriai visszaélések, bűncselekmények dokumentálása és nyilvánosságra hozatala 

ectA pszichiátriai visszaélések és bűncselekmények áldozatai  közül ma már egyre többen merik felkeresni a CCHR-t világszerte, hogy a nyilvánosság is megismerje történetüket. Minden évben emberek ezrei számolnak be károkozásokról, bűncselekményekről, gyilkosságokról, emberrablásokról, jogtalan fogvatartásokról, kórházi csalásokról, szexuális visszaélésekről és a pszichiátriai intézetekben fennálló embertelen állapotokról.

A CCHR kivizsgálásai pszichiáterek, pszichológusok és más mentális egészségügyi dolgozók százainak vád alá helyezéséhez vezetett, s ez arra ösztönözte a törvényhozókat és a biztosítótársaságokat, hogy megvonják a pénzügyi támogatást a bűnöző pszichiátriai gyakorlatoktól, illetve hogy olyan törvényeket léptessenek életbe, amelyek az egyéneket megvédik ezektől.

agymutetA CCHR eredményeinek köszönhetően férfiak, nők és gyermekek millióinak életét sikerült megmenteni, akik máskülönben bekerültek volna a pszichiátria rendszerébe.

Áldozatok ezrei kaptak segítséget; páciensek visszanyerték jogaikat; a világ számos részén a CCHR javaslatára meghozott mentális egészségügyi törvények szabtak gátat az elektrosokk kezelésnek, a pszichiátriai viselkedésmódosító agyműtétek alkalmazásának, ezek önkényes használatának. A CCHR munkájának eredménye, hogy betiltották ezen durva gyakorlatok alkalmazását gyerekeken; olyan törvények léptek életbe, amelyek biztosították, hogy a pszichiátriai pácienseken elkövetett nemi erőszakkal a büntető bíróságok foglalkozzanak; valamint a pszichiátriai kezelések túlélőinek százai kaptak dollár tízmilliókban mérhető kárpótlást az elszenvedett sérelmekért, szenvedéseikért.

Az emberi jogok védelme a CCHR segítségével

Az emberi jogok védelmezése során gyakran jelentős ellenállást kell leküzdeni, amely néha személyes kockázatot is jelentett azok számára, akik vették a bátorságot, hogy kiálljanak, és segítsenek a visszaélések feltárását.

Olaszországban, például a CCHR parlamenti képviselőkkel fogott össze, hogy rajtaütéseket és kivizsgálásokat hajtsanak végre olyan a pszichiátriai intézetekben, ahol a koncentrációs táboroknál is rosszabb állapotokat uralkodtak. Ahol a páciensek életfeltételei nem voltak jobbak, mint az állatoké; saját ürülékükben feküdtek, magukra hagyva... Ezeket az intézeteket mára már bezárták, és a pácienseket megfelelő orvosi ellátásban részesítették.

Dél-Afrikában a CCHR kivizsgálta a feketék tízezreit érintő pszichiátriai faji népirtást, és kezdeményezte, hogy az Egészségügyi Világszövetség (WHO) vizsgálatot indítson a pszichiátriai magánkórházakban, ahová a feketéket akaratuk ellenére bezárták, rabszolgamunkára kényszerítették őket, akik gyakran meghaltak könnyen gyógyítható testi megbetegedésekben. A pszichiáterek hevesen kikeltek a leleplezések ellen, és rávették a kormányt, hogy 1976-ban elfogadjon egy törvényt, amely megtiltja, hogy a pszichiátriai intézetekben uralkodó állapotokat bárki fényképezze vagy jelentse. Bűncselekménnyé nyilváníttatták, ha valaki nyilvánosan beszámolt a pszichiátriai visszaélésekről. Ám a csend ily módon emelt fala ellenére a CCHR folytatta az apartheid rémtetteinek feltárását. Az új Dél-Afrikában a CCHR hozzájárult egy olyan kormányszintű kivizsgálás létrejöttéhez, amely a pszichiátriai intézetekben történő félrekezeléseket és emberi jogi sérelmeket vizsgálta ki. Ezt mélyreható reformokat sürgető ajánlások követték, amelynek következtében a mentális egészségügyi törvényhozás szószólóinak támadásokat vezető csoportja, amely 20 éven át védelmezte a pszichiátriát, már nem létezik...

A Chelmsford-i pszichiátriai magánkórház (Sidney, Ausztrália) CCHR által vezetett kivizsgálása felfedte, hogy 48 ember halt meg az úgynevezett „mélyalvás-kezelés” (deep sleep treatment – DST) következtében. Ez egy pszichiátriai szerekkel előidézett, kómás állapot, amelynek során a pácienst naponta elektrosokkolták. Azok a páciensek, akik túlélték a DST-kezelést, gyakran szenvedtek agykárosodást, embóliát és/vagy tüdőgyulladást kaptak. A kezelés durvasága tette tönkre elméjüket. A kórház vezető pszichiátere több pácienst is megerőszakolt, és néhányukat elektrosokk kezelésnek vetették alá, hogy elfedjék a bűncselekményt. A CCHR tevékenységének eredményeképpen a DST-t betiltották, egy másik durva pszichiátriai kezeléssel, az inzulinsokkal egyetemben. Több pszichiátert vádoltak meg emberöléssel. Korábbi páciensek százai kaptak kárpótlást a DST-ből eredő károkért.

Az Egyesült Államokban az Állampolgári Bizottság élharcosként jár elöl, hogy feltárja a gyerekek erős pszichiátriai serkentőszerekkel történő drogozását. A lehetőséget arra, hogy a pszichiáterek drogozzák ezeket a gyerekeket, az szolgáltatja, hogy a gyermekkori viselkedés megnyilvánulásait hamisan „betegségeknek” bélyegzik meg, amelyeket leggyakrabban „hiperaktivitásként” vagy „figyelemhiányos zavarként” említenek. A 80-as években a CCHR a pszichiátriai megbélyegzéssel és drogozással szemben vezetett kampánya mélyrepülésbe vitte egy széles körben megszokott pszichiátriai serkentőszer felírását, így a kampány számos gyermek életét segítette megmenteni.

A CCHR volt az a szervezet, amelynek benyújtott dokumentumai alapján az Egyesült Államokban a 90-es évek elején széleskörű kivizsgálás indult meg a pszichiátriai magánpraxisokban történő biztosítási csalásokkal kapcsolatban. Ez a vizsgálat vezetett oda, hogy az érintett pszichiáterek ellen vádat emeltek, valamint hogy a kormány és a biztosítótársaságok több mint egymilliárd dollárt nyertek vissza. Hasonló kivizsgálások indultak Kanadában is.

1969-ben a CCHR eredeti céljainak egyike az volt, hogy biztosítsa a mentális betegek védelmét egy nemzetközi, az érintettek jogaira vonatkozó törvényjavaslat segítségével. Miután a CCHR éveken keresztül kitartóan nyújtotta be anyagait az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Bizottságához, az ENSZ Közgyűlése végül olyan alapelveket és irányelveket fogadott el, amelyek védelmet nyújtanak a „mentálisan betegnek” nevezett embereknek. Ez a régóta esedékes lépés hívta fel a nemzetek figyelmét szerte a világon, hogy „a megfelelő törvényhozási, bírósági, közigazgatási, oktatási és egyéb intézkedések segítségével” helyre lehet állítani az emberi jogokat.

A CCHR szóvivőit - ahogy Magyarországon is - gyakran szólaltatják meg a pszichiátriával kapcsolatban a rádióban, tévében és újságokban. Megbízottjai nyilvános meghallgatásokat tartanak, hogy dokumentált pszichiátriai visszaélések és bűncselekmények bizonyítékait összegyűjtsék, majd ezeket a hatóságok, törvényhozói testületek elé tárják. Ezek az akciók növelik a nagyközönség tudatosságát a pszichiátria területén előforduló visszaélésekről, embertelen kezelésekről, hozzájárulva ahhoz, hogy a pszichiátria visszakerüljön a törvény kontrollja alá, valamint elveszítse a meg nem érdemelt támogatását és kiváltságait. Íme, a CCHR így teszi biztonságosabbá a világot.

Friss hírek

Thumbnail Mozifilmbe illő fondorlattal záratta be idős édesapját a pszichiátriára egy nő, hogy szert tegyen vagyonára és jövedelmére. Lánya még háziorvost is átejtette, hogy tervét véghez vigye, a...
Thumbnail Egy Csongrád megyei férfit akarata ellenére tartottak egy pszichiátriai otthonban, mialatt hivatásos gondnoka, akinek a férfi pénzügyeit kellett volna kezelnie, tetemes tartozást halmozott fel az...
Thumbnail Szeptemberben újra indul a tanév, azokra a gyerekekre pedig, akik nem férnek bele a „normális” kategóriába – például nem tudnak 45 percen át egy helyben ülni és csendben lenni – ismét pszichiátriai szerek...
More inFriss hírek  

Állások Magyarországon

Állások Magyarországon

Állások Magyarországon