CCHR a pszichiátriai visszaélések ellen

 

A pszichiátriai visszaélések, bűncselekmények dokumentálása és nyilvánosságra hozatala 

ectA pszichiátriai visszaélések és bűncselekmények áldozatai  közül ma már egyre többen merik felkeresni a CCHR-t világszerte, hogy a nyilvánosság is megismerje történetüket. Minden évben emberek ezrei számolnak be károkozásokról, bűncselekményekről, gyilkosságokról, emberrablásokról, jogtalan fogvatartásokról, kórházi csalásokról, szexuális visszaélésekről és a pszichiátriai intézetekben fennálló embertelen állapotokról.

A CCHR kivizsgálásai pszichiáterek, pszichológusok és más mentális egészségügyi dolgozók százainak vád alá helyezéséhez vezetett, s ez arra ösztönözte a törvényhozókat és a biztosítótársaságokat, hogy megvonják a pénzügyi támogatást a bűnöző pszichiátriai gyakorlatoktól, illetve hogy olyan törvényeket léptessenek életbe, amelyek az egyéneket megvédik ezektől.

agymutetA CCHR eredményeinek köszönhetően férfiak, nők és gyermekek millióinak életét sikerült megmenteni, akik máskülönben bekerültek volna a pszichiátria rendszerébe.

Áldozatok ezrei kaptak segítséget; páciensek visszanyerték jogaikat; a világ számos részén a CCHR javaslatára meghozott mentális egészségügyi törvények szabtak gátat az elektrosokk kezelésnek, a pszichiátriai viselkedésmódosító agyműtétek alkalmazásának, ezek önkényes használatának. A CCHR munkájának eredménye, hogy betiltották ezen durva gyakorlatok alkalmazását gyerekeken; olyan törvények léptek életbe, amelyek biztosították, hogy a pszichiátriai pácienseken elkövetett nemi erőszakkal a büntető bíróságok foglalkozzanak; valamint a pszichiátriai kezelések túlélőinek százai kaptak dollár tízmilliókban mérhető kárpótlást az elszenvedett sérelmekért, szenvedéseikért.

Az emberi jogok védelme a CCHR segítségével

Az emberi jogok védelmezése során gyakran jelentős ellenállást kell leküzdeni, amely néha személyes kockázatot is jelentett azok számára, akik vették a bátorságot, hogy kiálljanak, és segítsenek a visszaélések feltárását.

Olaszországban, például a CCHR parlamenti képviselőkkel fogott össze, hogy rajtaütéseket és kivizsgálásokat hajtsanak végre olyan a pszichiátriai intézetekben, ahol a koncentrációs táboroknál is rosszabb állapotokat uralkodtak. Ahol a páciensek életfeltételei nem voltak jobbak, mint az állatoké; saját ürülékükben feküdtek, magukra hagyva... Ezeket az intézeteket mára már bezárták, és a pácienseket megfelelő orvosi ellátásban részesítették.

Dél-Afrikában a CCHR kivizsgálta a feketék tízezreit érintő pszichiátriai faji népirtást, és kezdeményezte, hogy az Egészségügyi Világszövetség (WHO) vizsgálatot indítson a pszichiátriai magánkórházakban, ahová a feketéket akaratuk ellenére bezárták, rabszolgamunkára kényszerítették őket, akik gyakran meghaltak könnyen gyógyítható testi megbetegedésekben. A pszichiáterek hevesen kikeltek a leleplezések ellen, és rávették a kormányt, hogy 1976-ban elfogadjon egy törvényt, amely megtiltja, hogy a pszichiátriai intézetekben uralkodó állapotokat bárki fényképezze vagy jelentse. Bűncselekménnyé nyilváníttatták, ha valaki nyilvánosan beszámolt a pszichiátriai visszaélésekről. Ám a csend ily módon emelt fala ellenére a CCHR folytatta az apartheid rémtetteinek feltárását. Az új Dél-Afrikában a CCHR hozzájárult egy olyan kormányszintű kivizsgálás létrejöttéhez, amely a pszichiátriai intézetekben történő félrekezeléseket és emberi jogi sérelmeket vizsgálta ki. Ezt mélyreható reformokat sürgető ajánlások követték, amelynek következtében a mentális egészségügyi törvényhozás szószólóinak támadásokat vezető csoportja, amely 20 éven át védelmezte a pszichiátriát, már nem létezik...

A Chelmsford-i pszichiátriai magánkórház (Sidney, Ausztrália) CCHR által vezetett kivizsgálása felfedte, hogy 48 ember halt meg az úgynevezett „mélyalvás-kezelés” (deep sleep treatment – DST) következtében. Ez egy pszichiátriai szerekkel előidézett, kómás állapot, amelynek során a pácienst naponta elektrosokkolták. Azok a páciensek, akik túlélték a DST-kezelést, gyakran szenvedtek agykárosodást, embóliát és/vagy tüdőgyulladást kaptak. A kezelés durvasága tette tönkre elméjüket. A kórház vezető pszichiátere több pácienst is megerőszakolt, és néhányukat elektrosokk kezelésnek vetették alá, hogy elfedjék a bűncselekményt. A CCHR tevékenységének eredményeképpen a DST-t betiltották, egy másik durva pszichiátriai kezeléssel, az inzulinsokkal egyetemben. Több pszichiátert vádoltak meg emberöléssel. Korábbi páciensek százai kaptak kárpótlást a DST-ből eredő károkért.

Az Egyesült Államokban az Állampolgári Bizottság élharcosként jár elöl, hogy feltárja a gyerekek erős pszichiátriai serkentőszerekkel történő drogozását. A lehetőséget arra, hogy a pszichiáterek drogozzák ezeket a gyerekeket, az szolgáltatja, hogy a gyermekkori viselkedés megnyilvánulásait hamisan „betegségeknek” bélyegzik meg, amelyeket leggyakrabban „hiperaktivitásként” vagy „figyelemhiányos zavarként” említenek. A 80-as években a CCHR a pszichiátriai megbélyegzéssel és drogozással szemben vezetett kampánya mélyrepülésbe vitte egy széles körben megszokott pszichiátriai serkentőszer felírását, így a kampány számos gyermek életét segítette megmenteni.

A CCHR volt az a szervezet, amelynek benyújtott dokumentumai alapján az Egyesült Államokban a 90-es évek elején széleskörű kivizsgálás indult meg a pszichiátriai magánpraxisokban történő biztosítási csalásokkal kapcsolatban. Ez a vizsgálat vezetett oda, hogy az érintett pszichiáterek ellen vádat emeltek, valamint hogy a kormány és a biztosítótársaságok több mint egymilliárd dollárt nyertek vissza. Hasonló kivizsgálások indultak Kanadában is.

1969-ben a CCHR eredeti céljainak egyike az volt, hogy biztosítsa a mentális betegek védelmét egy nemzetközi, az érintettek jogaira vonatkozó törvényjavaslat segítségével. Miután a CCHR éveken keresztül kitartóan nyújtotta be anyagait az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Bizottságához, az ENSZ Közgyűlése végül olyan alapelveket és irányelveket fogadott el, amelyek védelmet nyújtanak a „mentálisan betegnek” nevezett embereknek. Ez a régóta esedékes lépés hívta fel a nemzetek figyelmét szerte a világon, hogy „a megfelelő törvényhozási, bírósági, közigazgatási, oktatási és egyéb intézkedések segítségével” helyre lehet állítani az emberi jogokat.

A CCHR szóvivőit - ahogy Magyarországon is - gyakran szólaltatják meg a pszichiátriával kapcsolatban a rádióban, tévében és újságokban. Megbízottjai nyilvános meghallgatásokat tartanak, hogy dokumentált pszichiátriai visszaélések és bűncselekmények bizonyítékait összegyűjtsék, majd ezeket a hatóságok, törvényhozói testületek elé tárják. Ezek az akciók növelik a nagyközönség tudatosságát a pszichiátria területén előforduló visszaélésekről, embertelen kezelésekről, hozzájárulva ahhoz, hogy a pszichiátria visszakerüljön a törvény kontrollja alá, valamint elveszítse a meg nem érdemelt támogatását és kiváltságait. Íme, a CCHR így teszi biztonságosabbá a világot.

Friss hírek

Thumbnail Szeptemberben újra indul a tanév, azokra a gyerekekre pedig, akik nem férnek bele a „normális” kategóriába – például nem tudnak 45 percen át egy helyben ülni és csendben lenni – ismét pszichiátriai szerek...
Thumbnail Három hónap alatt közel 10 000, függőséget okozó tablettát írt fel a coloradoi pszichiáter egyik páciensének, melyek nagy része amfetamint, azaz utcai nevén speedet tartalmazott. Bár a pszichiáter...
Thumbnail Nem adhatták volna a fiatal férfinak azt az erős nyugtatószert, amely a jelek szerint kiváltotta a halálát okozó szívelégtelenséget idén tavasszal a szegedi pszichiátrián. Az elmúlt évtizedek során mintegy...
More inFriss hírek  

Állások Magyarországon

Állások Magyarországon

Állások Magyarországon