CCHR az Interneten és írott médiában

 

CCHR az Interneten es az írott mediábanAmióta a CCHR magyarországi tevékenysége elkezdődött, egyre sűrűbben fordulnak hozzánk az online és az írott  médiák szerkesztői, hogy mondjuk el véleményünket a pszichiátria területén történő tragédiákról.

Szervezetünk azonban rendkívül fontosnak tartja, hogy ne véleményt mondjon az egyes esetekről, hanem közölje azokat a tényeket és bizonyítékokat, amelyeket vizsgálódásai során feltárt, hogy minél többen ismerjék meg a pszichiátriának, mint áltudománynak a tevékenységét, amely mint a mentális egészségügy szaktekintélye pozícionálja magát.

Könnyű az út a zárt osztályra - kifelé már nehezebb

A Merényi pszichiátriáján történtek nem egyediek

Sokáig bánta meggondolatlanul tett kijelentését H.K.-né, elszólása miatt ugyanis rövid úton a pszichiátria zárt osztályára került. Időbe telt, míg kiszabadulhatott, és az őt ért megaláztatásért az ügyet jogi útra terelhette. A másodfokú bíróság végül kimondta: a kényszerintézkedés jogtalan volt.
Hírhatár online 2016. február 10.

81 éves lenne a hajdani rocksztár

December 30-án ünnepelné születésnapját a 60-as évek rocklegendája, Del Shannon. Végzete 1990-ben érte utol: egy köztudottan öngyilkossági késztetést okozó antidepresszáns szedését követően önkezével vetett véget életének.

hirmagazin.eu 2015. december 31. 

December 10. Az emberi jogok világnapja

Az emberi jogok világnapján a pszichiátriákon még mindig gyakran sérülnek az emberi jogok.
hirmagazin.eu 2015. december 10.

A pénz nem oldja meg a jogsértő bánásmódot a Merényi pszichiátriáján 

Új jelentés tárja fel az összefüggést a pszichiátriai kezelések és az erőszak között

A Merényi Kórház pszichiátriai osztályával kapcsolatban az utóbbi időben bizarr dolgok kerültek napvilágra: az ott végzett ombudsmani vizsgálat riasztó higiéniás és emberi jogi állapotokat tárt fel, ráadásul nemrég az egyik páciens agyonverte betegtársát, majd néhány nappal később egy másik kezelt az ablakon vetette ki magát. A fenntartó sokmilliónyi támogatás belepumpálásával igyekszik javítani az osztály lesújtó fizikai körülményein, ám arról kevesebb szó esik, hogy az embertelen vagy megalázó bánásmódot a pénz nem fogja megoldani. Még kevesebb szó esik arról az egyre nyilvánvalóbb tényről, hogy a pszichiátriákon használt tudatmódosító szerek okai lehetnek a páciensek agresszív viselkedésének. Erről jelentetett meg a napokban új jelentést egy magyar emberjogi szervezet.
hirportal.hu 2015. november 11.

Felelőtlen tragédiák sora a Merényi kórházban

Mikor lesz érdemi felelősségre vonás? 

Még el sem csitultak a hullámok, amiket a Merényi Kórház pszichiátriáján kedden történt brutális gyilkosság vetett – egy ápolt vasráccsal agyonverte idős betegtársát –, máris újabb merényis tragédia borzolja a kedélyeket: szombat délelőtt ugyanezen osztály ablakából egy ápolt kivetette magát. Ha ehhez a két esethez hozzávesszük azokat a lesújtó állapotokat, amelyeket az ombudsmani vizsgálat tárt fel idén ugyanezen az osztályon, valamint a más forrásból napvilágra került, korábban ugyanitt történt tragikus eseteket, akkor joggal merülhet fel két kérdés: vajon elszámoltatják-e a felelősöket az elpazarolt emberéletekért, és vajon nevezhető-e gyógyításnak, ami ezen a pszichiátriai osztályon folyik.
polusonline.com 2015. november 3.


Gyilkosság a Merényi Kórház pszichiátriáján

Egy emberjogi szervezet felelősségre vonást sürget 

Ahogy arról a média széles körben beszámolt, kedden hajnalban az egyik beteg ágyának vasrácsával agyonverte betegtársát a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriáján. A kórház pszichiátriai osztályának zárt részlege idén már nem először került reflektorfénybe: az Ombudsmani Hivatal kínzásellenes bizottsága lesújtó állapotokat tárt fel ugyanezen a helyen. Egy pszichiátriai visszaélések feltárásával foglalkozó emberi jogi szervezet levélben fordult az Egészségügyért felelős államtitkársághoz.
civilhetes.net 2015. október 30.

Pszichiátriai szerekkel a halálba

A győri férfinak eredetileg alkalmazkodási problémák miatt írtak fel pszichiátriai szereket. Akkor még nem tudta, hogy ezzel olyan lejtőn indult el, amely végül a halálba vezet – számos pszichiátriai szer ismert mellékhatása, hogy öngyilkossági késztetést okoz. A legális tudatmódosítók szedésével párhuzamosan a férfi egyre-másra kísérelt meg öngyilkosságot, így egyre többször került a pszichiátriára, és továbbra is nyelnie kellett a veszélyes pirulákat. Nyolc alkalommal megmentették az életét – a kilencedik alkalommal már nem volt visszaút a számára.
hirmagazin.eu 2015. október 21.

Valóban „3 millió depressziós országa” vagyunk?

Magyarországunkat „3 millió depressziós országaként” jellemezte dr. Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, miközben sok orvos egyáltalán nem ért egyet a depresszió diagnózisával. A színfalak mögött új törvények elfogadtatásával szorgalmazza betegellátó rendszere „reformját” a pszichiátria. Ám valójában milyen is az a jövő, amelyet a materialista pszichiátria a magyar embernek szán?
keruletiujsag.hu 2015. szeptember 28.

Pszichiátriai visszaéléseket leleplező kiállítás nyílt Budapesten

A maga nemében egyedülálló vándorkiállítás nyitotta meg kapuit „Pszichiátria – Károkozás és halálesetek” címmel csütörtökön Budapesten, a Lurdy Házban.
civilhetes.net 2015. szeptember 17.

Mi fenyegeti a jövőnket jelentő nemzedéket az iskolában?

Szeptembertől 1,2 millió általános és középiskolás diák kezdte meg az új tanévet Magyarországon – százezren először mentek iskolába. Az iskolai tanulási problémákkal párhuzamosan – egyes nemzetközi mutatók szerint – egyre nő azoknak a tanulóknak a száma, akik a tudományosan soha nem igazolt „betegségben”, az úgynevezett „figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban” (ADHD) szenvednek: egyre nagyobb számban kapnak „figyelemhiányosként” vagy „hiperaktívként” megbélyegzett tanulók tudatmódosító pszichiátriai szereket.
delina.hu 2015. szeptember 7.

A pszichiátria süllyesztőjében

Az idős hölgyet rosszullét miatt vitték kórházba, ahonnan rövid úton pszichiátriára került. Itt ideiglenes gondokság alá helyezték, majd gondnoka a hölgyet – akarata ellenére –pszichiátriai otthonba helyeztette át néhány hónap után, a néni lakását pedig eladta.
kispest-online.hu 2015. szeptember 1.

Száz éve született, 33 éve halt meg

Ingrid Bergmannak még azt mondták: van lélek

„A siker az, hogy megkapod, amit akarsz; a boldogság pedig az, hogy akarod is, amit megkapsz.” – Ingrid Bergman. A svéd apától és németországi anyától született sugárzó szépségű, titokzatos tehetség 23 éves korától hollywoodi filmszínésznő, s pályáján három Oscar-díjat is kap: Ingrid Bergman svéd színésznő – mint ő maga megvallotta – nem tudott volna a színészet nélkül élni. Az amerikai filmipartól eltávolodó filmcsillag, aki utóbb három házasságát is megbánta, a 67. születésnapján úgy halt meg, hogy addigra megbékélt a rákkal, a halállal – talán azért, mert neki még azt mondták: „van lélek”.
Hírmagazin 2015. augusztus 28.

Minél több a pénz a pszichiátriában, annál katasztrofálisabb állapotokat idéz elő

Az Egyesült Államokban, több mint egy évtizeddel ezelőtt, tapasztalt üzleti szakértők egy csoportját kérték fel arra, hogy értékeljék egy meg nem nevezett szervezet kiválasztott statisztikáit és a cég történetéből származó információkat. E szervezet, több mint harminc éve folyamatosan szerződésben állt a kormánnyal olyan, a közösségben fellépő problémák megoldására, amelyek területén ők szakértőnek számítottak.
híraréna.com 2015. augusztus 23.

Évekkel ezelőtt kezdődtek a bajok a Merényi pszichiátriáján

Az alapvető jogok biztosa néhány hete tette közzé lesújtó jelentését a Merényi Gusztáv Kórház zárt pszichiátriai osztályán talált döbbenetes állapotokról. Ám kiderült, már korábban is került napvilágra vérlázító ügy ugyanebből a kórházból: egy idős asszony vesztette életét, lánya szerint az ottani bánásmód miatt. Akkor nem lett az ügynek komolyabb következménye.
megtudtuk.hu 2015. augusztus 22.

Ma is öngyilkos lenne...? Van Gogh halálának 125. évfordulóján

 
Műértő öccse s ismert képzőművész sógora biztatására kezd komolyabb festészeti tanulmányokba az ifjú holland, aki belgiumi lelkipásztori tevékenysége során kóstol bele a képzőművészetbe, ám miután kezdi a saját útját járni, eredeti festői világát a kor nem méltányolja: Vincent van Gogh holland festő művészetét a francia impresszionisták kinevetik, s nem kel el életében alkotásainak egyike sem – ám 100 évvel a halála után három festménye is árverésen a világ legdrágább képei között kerül kalapács alá; egyikük több mint 80 millió dollárért. Az örök kétségek közepette alkotó zseni, akit utóbb számos 20. századi festő és képzőművészeti irányzat is előfutárának tekint, 125 éve vetett véget önkezével életének.
hirmagazin.eu 2015. július 29.

Ki fogja megmenti a művészlelkeket? Soós Imre tragédiája

A tanyasi parasztfiú a nagyvárosban színésznek tanul, majd a címlapokra kerül: Soós Imre a cannes-i filmfesztivál fődíjáért versengő Körhinta című film egyik főszereplője. Ám a politika csak ideig-óráig karolja fel, a színészvilág nem fogadja be, szerelme disszidál – Soós az alkoholba menekül. A megcsappant önbizalmú őstehetség pszichiáterébe lesz szerelmes, aki problémáit úgy „orvosolja”, hogy – miután összeházasodtak – végül öngyilkosságot követ el vele. Halálának évfordulóján, június 20-án emlékezünk a 27 évesen elhunyt színészre.
megtudtuk.hu 2015. június 19.

Latinovits Zoltán emlékére – meg kellett halnia a Színészkirálynak?

Kevés színész életpályáját övezi akár négy évtizeddel később is akkora érdeklődés, mint a vonatszerencsétlenségben elhunyt Latinovitsét, aki nem csak versmondóként vagy Huszárik csodás képi világú filmjében Krúdy Szindbádjaként marad örökre emlékezetes. Miután őt sem volt képes megmenteni a működésképtelen lélekgyógyászat, június 4-én, halálának évfordulóján emlékezünk a színész életútjának végére. De valóban így kellett véget érnie? 
hunhir.hu 2015. június 02.

Öngyilkos fociedző - szerepet játszott-e a pszichiátriai kezelés?

Sajtóhírek szerint szíven szúrta magát a dunaújvárosi futballedző, Jung József. Az is kiderült: a férfi pszichiátriai kezelés alatt állt. Újabb eset, ahol a pszichiátriai kezelésnek köze lehetett az értelmetlen tragédiához.
pestiriport.hu 2015. május 29.

A család nemzetközi napja – rejtett támadás a család ellen

A család – mint a társadalom természetes alapegysége – hazánkban és nemzetközileg is segítségre, védelemre szorul. Május 15-ét az ENSZ „A család nemzetközi napjává” nyilvánította 1994-ben. A család – mint a társadalom természetes alapegysége – hazánkban és nemzetközileg is segítségre, védelemre szorul. Ám nagyon kevesen tudnak arról, hogy a második világháború után, egy pszichiátriai világtalálkozón komoly támadást fogalmaztak meg a család intézménye ellen.
sajto.rongo.hu 2015. május 18.

Az antidepresszánsok halálos mellékhatásai

Albert Györgyi túl korán, 44 évesen távozott közülünk. Épp egy televíziós interjú helyszínére tartott egy budapesti taxiban, amikor a szíve megállt. Halálát okozhatták a vele szedetett gyógyszerek mellékhatásai: a magyar média közismert személyiségét magánéleti problémái miatt hosszú éveken át kezelték pszichiátriai szerekkel.
napidoktor.hu 2015. május 13.

Hamis pszichiátriai vélemény miatt lett megfosztva gyermekétől

A budapesti üzletember számára csak a válópere kapcsán zajló gyermek-elhelyezési per során derült ki, hogy évekkel korábban egy pszichiáter - tudta nélkül - közveszélyesnek minősítette. Ennek később súlyos következményei lettek a férfi számára. Most a bíróságon küzd a jogaiért.
privatkopo.hu 2015. április 13.

A pszichiátriai szerek szerepet játszhattak a repülőgép-katasztrófában

Néhány nappal azután, hogy a Germanwings gépe a Francia Alpokba csapódott, szinte bombaként robbant a hír a médiában, hogy Andreas Lubitz másodpilóta, aki a gyanú szerint szándékosan vezette pusztulásba a gépet, pszichiátriai kezelés alatt állt. Szinte már menetrendszerű, hogy az értelmetlenül pusztító cselekmények mögött felbukkan a pszichiátriai kezelés, illetve a kiszámíthatatlan viselkedést okozó pszichiátriai szerek szedése.
megtudtuk.hu 2015. március 31.

A pszichiátriai szerek szedése is tényező az emberölésekben

Az Országos Kriminológiai Intézet nemrég lezárult kutatása szerint az alkohol és a kábítószer mellett a pszichiátriai szerek is tényezőt jelentenek azokban az esetekben, amikor gyilkosok tudatmódosító szer hatása alatt támadtak embertársaikra. Ez Magyarországon is megerősíti azt a nemzetközileg egyre inkább ismert tényt, hogy a pszichiátriai szerek szedése fokozhatja az erőszakos viselkedés kockázatát. Ezt számos magyar eset is alátámasztotta már.
megtudtuk.hu 2015. március 16.


Öngyilkosjelölt diák és pszichiátriai kezelése

Sajtóhírek szerint a napokban egy zuglói középiskola öngyilkossággal fenyegetőző diákját a rendőrök tették ártalmatlanná. Mivel a fiú előzőleg pszichiátriai kezelés alatt állt, a pszichiátriára szállították. Kérdés azonban, hogy az újabb pszichiátriai kezelés javít-e, vagy csak ront a helyzeten.
pestiriport.hu 2015. január 19.


Félrekezelték a pszichiátrián - belehalt az idős férfi

Egy idős férfi legyengült állapota miatt a pszichiátriára került, ám ahelyett, hogy a kezelés javított volna az állapotán, csak egyre több baja lett. Véres vizelet, csontig hatoló fekély – a férfi három hónappal a pszichiátriára szállítása után halott volt.
hirhatar.hu 2014. december 5.

Öngyilkossága előtt antidepresszánst szedett Robin Williams

Napvilágra került a nemrég elhunyt Oscar-díjas színész boncolásának eredménye: bár alkoholt és kábítószert nem fogyasztott, a vérében kétféle antidepresszánst és egy Parkinson-kór elleni szert találtak.
sajto.rongo.hu 2014. november 11.


Tényleg nem felelősek a pszichiáterek a combinós gyilkosságért?

A kórház belső vizsgálata szerint a pszichiátereket nem terheli felelősség a combinós gyilkos tette miatt. A probléma az, hogy ezek a belső vizsgálatok soha nem találnak felelősnek senkit hasonló ügyben. Pedig ez az ügy már a sokadik, ahol az ámokfutásnak közvetlen előzménye volt a pszichiátriai kezelés - így nehéz palástolni az ok-okozati kapcsolatot a pszichiátriai kezelés és az értelmetlen erőszak között.
pestiriport.hu 2014. október 27.

Halál a pszichiátriai osztályon

Bár az idõs nõ eredetileg agyvérzés gyanújával került a Bács-Kiskun megyei kórházba, késõbb – gyanús körülmények között – áttették a pszichiátriára, ahol állapota drámai romlásnak indult. Hiába próbálták a hozzátartozók megtudni, hogy mi történik a lekötözött és kábultra gyógyszerezett asszonnyal, az nemsokára életét vesztette. Fia feljelentést tett; az elhalálozás mellett most pénzügyi visszaélés gyanújával is nyomoz a rendõrség.
napiaszonline.hu 2014. szeptember 15.

Még mindig van elektrosokk Magyarországon

Valószínûleg a legtöbben úgy gondolják, hogy a Száll a kakukk fészkére címû film után, amelyben a Jack Nicholson által játszott fõhõst zombivá teszik a pszichiátriai intézetben, az elektrosokkot brutális volta miatt már sehol a világon nem használják. Ez sajnos távolról sincs így.
napiaszonline.hu 2014. március 25.

47 éves lenne Curt Cobain

Mire híressé vált, Cobain már régóta a pszichiátriai stílusú „segítség” áldozata volt: fiatal korában pszichostimulánst írtak fel neki „hiperaktivitásra”. A szer erõsebb, mint a kokain, és orvosi tanulmányok alapján késõbb kokainhasználatra is késztetheti a fogyasztóját.
napiaszonline.hu 2014. február 20.

A rejtett ellenség

Az utóbbi évek statisztikái riasztó módon azt mutatják, hogy a háborús övezetekben szolgáló katonák nagyobb számban követnek el öngyilkosságot, mint ahányan harc közben vesztik életüket. Egyesek mindezt a háborús stresszre fogják, de az igazság az, hogy az öngyilkosságot elkövető amerikai katonák 85%-a soha nem vett részt harcban. Egy nemrégiben elkészült dokumentumfilm megdöbbentő okokat tár fel az öngyilkosságok hátterében.
patacsipilvax.hu 2014. január 8.

Hiperaktivitásra nem megoldás a pszichiátria

Újra napvilágot láttak hírek azzal kapcsolatban, hogy nõ a hiperaktív gyermekek száma. Most a JAMA Psychiatry címû szaklapban jelent meg egy tanulmány miszerint az elmúlt 10 évben másfélszer több gyereknél diagnosztizálták a hiperaktivitást. A probléma ezzel ugyanaz, mint öt vagy tíz évvel ezelõtt: a diagnózis szubjektív, a kezelésként adott pszichiátriai szerek pedig függõséget és veszélyes mellékhatásokat okozhatnak.
Napiaszonline.hu 2013. december 3.

Szigorúbb szabályozás az orvosok jutalmazására

Internetes hírek szerint európai szintű irányelveket akarnak létrehozni a gyógyszergyárak által nyújtott pénzügyi támogatások átláthatóvá tételére. Közismert, hogy a gyógyszergyártók erőteljes marketinggel egyengetik saját pénzügyi sikereik útját - egy civil szervezet szerint a jelenség különösen riasztó a pszichiátria területén, ahol a diagnózisok, betegségcímkék eleve szubjektívek.
Pestiriport.hu 2013. november 28.

Ombudsmani jelentés a jogsértõ pszichiátriai kényszerbeszállításról

Székely László, az Alapvetõ Jogok Biztosa fontos jelentést adott ki egy olyan ügy vizsgálata kapcsán, amelyben egy nõt többször kényszerrel szállítottak a pszichiátriára. Mint a vizsgálat során kiderült, a pszichiátriai osztály több tekintetben is megsértette az emberi jogokat. Egy civil szervezet szerint ilyen ügyek rendszeresen történnek Magyarországon.
napiaszonline.hu 2013. november 25.

Friss hírek

Thumbnail Mozifilmbe illő fondorlattal záratta be idős édesapját a pszichiátriára egy nő, hogy szert tegyen vagyonára és jövedelmére. Lánya még háziorvost is átejtette, hogy tervét véghez vigye, a...
Thumbnail Egy Csongrád megyei férfit akarata ellenére tartottak egy pszichiátriai otthonban, mialatt hivatásos gondnoka, akinek a férfi pénzügyeit kellett volna kezelnie, tetemes tartozást halmozott fel az...
Thumbnail Szeptemberben újra indul a tanév, azokra a gyerekekre pedig, akik nem férnek bele a „normális” kategóriába – például nem tudnak 45 percen át egy helyben ülni és csendben lenni – ismét pszichiátriai szerek...
More inFriss hírek  

Állások Magyarországon

Állások Magyarországon

Állások Magyarországon