Rejtélyes eltűnések az elmeosztályról


Négy éve, hogy nyoma veszett egy 59 éves férfinak, akit másnap vitt volna haza a családja a karcagi pszichiátriáról. Az eltűnt férfi családja azóta is értetlenül áll az eset előtt:

Csont és bőr volt, alig 45 kilogramm, hogy szökött volna el? Ki volt kötözve a lábánál, a kezénél és még a mellkasánál is, de nem volt senkire veszélyes. Ha ki is sétált a kórházból, messzire biztosan nem ment, pénz és iratok nélkül, bepelenkázva, egy szál pólóban az 5 fokos hidegben” – nyilatkozta felháborodottan az eltűnt férfi bátyja a Blikknek 2016-ban. Mile Imrét a családja azóta is minden évben gyászolja, bár a mai napig rejtély, hogy végül mi lett a sorsa.

Azt hihetnénk, teljesen egyedi eset, hogy valaki észrevétlenül kisétál a pszichiátriai osztályról, ki a kórház ajtaján, és nyom nélkül eltűnik. Pedig ez a döbbenetes jelenség azóta több alkalommal is megismétlődött – 2020 decemberében például ismét a média adta hírül egy beteg eltűnését a karcagi pszichiátriáról, ezúttal azonban nem maradt rejtély a hölgy holléte: egy héttel később rátaláltak, ám sajnos már holtan.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány – egy jogvédő szervezet, amely a pszichiátriákon történő jogsértések feltárásával foglalkozik – mostanában kezdett utánajárni a különös jelenségnek. A beszerzett hivatalos adatokból az derült ki, hogy az elmúlt két évben négyen is eltűntek ugyanarról a pszichiátriáról – az viszont nem derült ki, hogy ezek az emberek még életben voltak-e, amikor rájuk találtak.

Ez a szám azonban csak azokra az esetekre szorítkozik, amelyekről rendőrségi bejelentés is érkezett. Kérdéses tehát, hogy ha egy eltűnt betegnek nem voltak hozzátartozói, akik holléte felől érdeklődnének, vajon eljut-e valaha a hivatalos szervekhez, hogy nyoma veszett? Arról nem is szólva: négy évvel ezelőtt hogyan tűnhetett el egy férfi szőrén-szálán, míg a többi esetben rendre kézre kerültek a szökött betegek.

Ha Önnek is tudomása van hasonlóan rejtélyes, pszichiátriáról eltűnt személyekről, vegye fel a kapcsolatot az alapítvánnyal!