IMG 1830BUDAPEST – Január 25-én, szombaton a pszichiátria káros kezelései és a gyógyszergyárak pénzügyi befolyása ellen tartott tüntetést az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány. A demonstráció apropója a Magyar Pszichiátriai Társaság éves vándorgyűlése volt, amely nyolc különböző gyógyszergyártó cég pénzügyi támogatásával került megrendezésre, miközben a pszichiátriai tudatmódosító szerek káros, sokszor romboló hatásairól egyre több információ kerül napvilágra.

A Magyar Pszichiátriai Társaság éves vándorgyűlésének helyszínén, a Budapesti Kongresszusi Központ előtt békés demonstrációt tartott egy nemzetközi jogvédő szervezet, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért magyarországi csoportja. A konferenciát nyolc olyan gyógyszergyártó cég pénzelte, amelyek komoly profitot termelnek azon szerek eladásából, amelyeket a pszichiáterek futószalagon írnak fel az élet egyre több emberi problémájára, hamis "megoldásként". A tüntetők tiltakoztak az egyre jobban elharapózó, szükségtelen tudatmódosító gyógyszerezés ellen, és szót emeltek amiatt is, hogy napjainkban még mindig használnak elektrosokkot, Magyarországon is, amelyről az átlagember többnyire úgy hiszi, már régen betiltották.

A közelmúlt számos tragikus, Magyarországon történt eseménye tanúskodik arról, hogy a mai pszichiátria elsősorban gyógyszeres kezelései valójában alkalmatlanok arra, hogy ténylegesen jobb állapotba hozza a mentális gondokkal küzdő embereket.

- Egy férfi fél évvel azután, hogy egy elmeszakértő veszélytelennek nyilvánította, puszta kézzel ölte meg fogadott lányát és saját fiát, mielőtt felakasztotta magát.

- Egy másik férfi tíz éve szedett egy antipszichotikus szert, majd pszichiátere döntésére elkezdett egy másik szert szedni a régi helyett. Nem sokkal később brutálisan megölte a feleségét saját otthonukban, pedig az emberek elmondása alapján nagyon szerették egymást. A férfi pszichiáterében a jelek szerint fel sem merült a lehetőség, hogy az idegrendszerre ilyen erőteljesen ható szerek hirtelen megváltoztatása bármi bajt okozhat majd.

- Az elmúlt hetekben egy 22 éves fiatalember váratlan halálhírét adta hírül a média, miután 9 napot töltött bent egy budapesti pszichiátrián.

- Nem sokkal utána egy idősebb férfit ért utol a halál, pszichiátriai kezelés következtében. A férfi egy bőrgyógyászati műtét okán került be a kórházba, majd a kórház udvarán epilepsziás rohamot kapott, és az esés következtében térdsérülést szenvedett. Azonnali ellátást kapott a traumatológián, ahol hallucinálni kezdett, és ahelyett, hogy ténylegesen kivizsgálták volna ennek okát, pszichiátriai szereket kezdtek adagolni neki. Röviddel ezután kritikus állapotba került, így átvitték őt az intenzív osztályra, ám ekkor már késő volt.

IMG 1771

Dacára annak, hogy állításaik szerint folyamatosan fejlődnek és bővítik tudásukat, a pszichiáterek mind a mai napig aktívan használnak több mint 50 évvel ezelőtt szabadalmazott idegbénító szereket, melyek mellékhatásai között az akaratlan mozgások, a pszichotikus állapot és a hirtelen halál is szerepel. Emellett több magyar kórházban még mindig használnak elektrosokk-terápiát, melynek során akár 460 volt feszültségű áramot vezethetnek át az ember koponyáján, epilepsziás nagyrohamot idézve elő ezzel, amely elméleteik szerint gyógyító hatást vált ki.

A tüntetők a rendezvény helyszínén írásos üzenetet juttattak el a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségének, amelyben felhívták figyelmüket a fenti visszásságokra.