hammer freepikÖt hét leforgása alatt két brutális gyilkosság írható a mentális egészségügy számlájára, derült ki a média híreiből. Hasonló esetek az elmúlt évtizedek alatt is szép számmal fordultak elő, érdemi változás mégsem történt: továbbra sem vonják felelősségre azt, aki tehet róla.

A közelmúltban két tragikus eset is történt, ahol a mentális egészségügy szakértőinek döntései tettek lehetővé kegyetlen gyilkosságokat. Mindkét esetben úgy ítélték meg, hogy a későbbi elkövető veszélytelen, nyugodtan mehet a társadalomba. Egyikük három évvel ezelőtt megtámadta alvó feleségét egy kalapáccsal, és olyan erővel ütötte, hogy a a kalapács nyele is eltört. Két és fél év börtön után a férfit kiengedték jó magaviselet miatt, majd egy igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a férfi most már veszélytelen, sőt mi több, szerető családapa. Az első alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, puszta kézzel ölte meg fogadott lányát és saját fiát, mielőtt felakasztotta magát.
A másik férfi tíz éve szedett egy skizofréniára adott pszichiátriai szert, majd pszichiátere döntésére elkezdett egy másik szert szedni a régi helyett. Nem sokkal később brutálisan megölte a feleségét saját otthonukban, pedig az emberek elmondása alapján nagyon szerették egymást. A férfi pszichiáterében a jelek szerint fel sem merült a lehetőség, hogy az idegrendszerre ilyen erőteljesen ható szerek hirtelen megváltoztatása bármi bajt okozhat majd.

Ilyen esetek után a szakértők arra hivatkoznak, hogy ezek a mentális betegek sajnos kiszámíthatatlanok, nem lehet biztosan tudni, mit fognak tenni, ha közösségbe mennek. Honnan is tudhatnák, hiszen a mentális egészségügyben használt diagnózisokat semmilyen kézzelfogható módon nem lehet kimutatni, sem tesztekkel, sem laborvizsgálatokkal. Az e területtel foglalkozó pszichiáterek és igazságügyi elmeszakértők merőben szubjektív megítéléseit mégis elég komolyan veszik ahhoz, hogy ezekre alapozva döntsenek emberek szabadságáról vagy éppen beszámíthatóságáról.

Ezen két eset közel sem egyedülálló. A múltban számtalanszor fordult már elő, hogy gyógyultnak nyilvánított beteg gyilkolt, vagy pszichiátriai szerek mellékhatásai, illetve elvonási tünetei sarkalltak valakit mészárlásra.

Ha alaposan megvizsgáljuk ezt a területet, nagyon is ijesztő, sőt kétségbeejtő, hogy az ilyen "eredményeket" felmutatni képes szakértőknek hatalmukban áll az embert mentális betegnek nyilvánítani és minden jogától megfosztani, vagy éppen gyilkosokat gyógyultnak nyilvánítani.

 

Fotó: Designed by Racool_studio / Freepik