690Sajtóhírek szerint egy férfi infúziós állvánnyal négy beteget megölt és kilencet megsebesített a Bodza megyei Săpoca község pszichiátriáján. A vasárnap virradóra történt eset tovább nyújtja azon horrorsztorik listáját, amikor pszichiátriai kezelés alatt álló ember követ el értelmetlen vérengzést. Ám a lehetséges ok tekintetében egy tényezőn sokan átsiklanak: a pszichiátriai szerek szedése által kiváltott agresszión.
 
A hírek szerint néhány nappal korábban alkoholelvonási tünetekkel felvett férfi először a saját kórtermében, majd a szomszédos kórteremben kezdte ütlegelni társait az infúziós állvánnyal. Később menekülni próbált, de a bejáratnál rendőrök kapták el. A végeredmény: négy halott, kilenc sebesült.
 
Kétségtelen, hogy az alkoholizmus és az alkoholmegvonás sok észszerűtlen tettre sarkallhatja az embert. Ám úgy tűnik, a pszichiátriai szerek ennél durvább mellékhatásokat is kiválthatnak. Már 1975-ben megjelentek tanulmányok, amelyek olyan, tudatmódosító pszichiátriai szereket szedő betegeket írtak le, akik „heves késztetést éreztek, hogy megtámadjanak bárkit, aki a közelükben van”. Egy tanulmány, amely megvizsgált 950 olyan erőszakos tettet, amelyet antidepresszánsokat szedő emberek követtek el, 362 gyilkosságot, 13 iskolai lövöldözést, 5 robbantásos fenyegetést vagy robbantást, 24 gyújtogatást, 21 rablást, a repülőgépének lezuhanását okozó 3 pilótát, valamint több mint 350 öngyilkosságot és öngyilkossági kísérletet talált.
 
Az elmúlt tíz-tizenöt évben világszerte sorozatban láttak napvilágot gyógyszerészeti és egészségügyi szakhatóságok részéről olyan figyelmeztetések, amelyek egyes pszichiátriai szerek rémisztő mellékhatásaira hívják fel a figyelmet – többek között arra, hogy a mellékhatások között szerepelhet az öngyilkosság vagy az erőszakos viselkedés is. Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA azt is szükségesnek látta, hogy egyes antidepresszánsok dobozán vastag fekete keretben figyelmeztessenek az öngyilkosságot okozó mellékhatásra – antidepresszánsoknál, amelyeket éppen „depressziósoknak” írnak fel leggyakrabban. Ezen szerek jó része Romániában is széles körben forgalomban van.
 
Nem is csoda, hogy hasonló esetek Európában, így Romániában és Magyarországon is rendszeresen történnek. 2010-ben a Győrhöz közeli Tényőn egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi baltával végzett lányaival és feleségével. A férj ezután felvágta ereit, de mivel nem halt meg, egy késsel mellkason szúrta magát, de még ekkor is életben maradt. Ezután láncfűrészt vett magához, amelyet végighúzott a homlokán, majd elvágta vele a saját torkát.
 
Vajon hány hasonló tragédiának kell még történnie ahhoz, hogy a nyilvánosság végre felfigyeljen: a pszichiátriai szereknek és kezelésnek szoros köze lehet a brutális tettekhez? A mostani, săpocai esetnél sem ártana megvizsgálni, vajon maga a pszichiátriai kezelés és az adagolt pszichiátriai szerek mennyire voltak kiváltói az ámokfutásnak.
 
Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű nemzetközi emberjogi szervezet rövid dokumentumfilmet készített erről a témáról, amely bemutatja legfontosabb adatokat és összefüggéseket. A mintegy tízperces film megtekinthető a szervezet nemzetközi honlapján: