drink girl glass 576831Az antidepresszáns szerek magyarországi forgalma a NEAK jelentései szerint havonta közel 700 millió forintra tehető, ami már önmagában több mint aggasztó. Ha egyszer komolyan ránéznénk, hogyan is „segítenek” ezek a szerek az embereknek, az alighanem tovább fokozná aggodalmunkat.

A jelenség pedig nem arra utal, hogy ijesztő nagyságrendekben terjed a „depresszió”, mint az agy működési rendellenessége, hanem sokkal inkább arra, hogy szó szerint bárkinek hajlandóak felírni ezeket a szereket, aki panasszal fordul egy pszichiáterhez.

A közelmúltban két egymástól függetlenül publikált tanulmány arról közölt adatokat, hogy az antidepresszánsok jelentősen meghosszabbítják a gyógyulási folyamatokat, és a terhesség alatt drámaian megnövelik a születendő gyermekeknél kialakuló autizmus kockázatát.

A Zürich-i Alkalmazott Tudományok Egyetemének egyik vezető kutatója (és kutatócsoportja) mostanában publikált egy cikket, melyben az antidepresszánsok használata és a kórházi ápolásba való visszavétel közötti kapcsolatot vizsgálta.

A szerzők úgy találták, hogy azok, akik antidepresszánst használnak, nagyobb arányban szorultak újra kórházi kezelésre, mint a hasonló páciensek, akik nem szedték a szereket, és hosszabb ideig tartózkodtak a kórházban.

Az antidepresszánsok – írja a tanulmány – negatívan befolyásolhatják a felépülést, az egyre inkább elhúzódó pszichiátriai beutalások miatt.

Az adataink arra engednek következtetni, hogy az akut kórházi kezelések során alkalmazott antidepresszánsok emelhetik a későbbi pszichiátriai beutalások kockázatát és időtartamát a következő 10 hónap során, az affektív (hangulatzavarok, mint a depresszió) és a nem affektív zavarok esetében is.”

Tehát amiket találtunk, megkérdőjelezik az antidepresszánsok úgynevezett hosszú távú előnyeit, és növelik annak valószínűségét, hogy az antidepresszánsok hosszú távon többet ártanak mint használnak.”

Az eredmények sokkolóak voltak: a kutatók azt találták, hogy a az antidepresszánsok használata az akut fekvőbeteg kezelések alatt 350%-kal emelik a későbbi újra beutalás kockázatát, és 250%-kal emelik a kezeléssel töltött napok számát.

Az eredményeink még azt is valószínűbbé teszik, hogy az antidepresszáns kezelések elnyújtják a gyógyulási időt és hosszú távon rontják a felépülés esélyét.”

 

Kutatók egy csoportja, akik a Toxicology Research nevű tudományos folyóiratban [Toxikológiai Kutatás, az Egyesült Királyságbeli Királyi Kémiai Társaság folyóirata] publikálnak, átnézték a bizonyítékokat, melyek szerint ha a magzat az anyaméhben ki van téve antidepresszánsoknak, annak köze lehet az autisztikus spektrum zavar kialakulásához az embereknél.

A kutatók azt írják: „Sok antidepresszáns szer keresztüljut a méhlepényen és kiválasztódik az anyatejjel, ezért aggodalomra ad okot, hogy a magzat is ki van téve a szer hatásainak.”

Magzat korban az antidepresszánsok jelentősen hozzájárulnak az autisztikus spektrum zavar kialakulási valószínűségének drámai emelkedéséhez.”

A kutatók többféle módját is azonosították annak, ahogyan az antidepresszáns szerek jelenléte összezavarja a szerotonin rendszert, amely hatással van a felnőttek agyára és a magzat agyának fejlődésére.

 

Gyakorlati tapasztalataink az elmúlt közel 25 évre visszamenőleg azt mutatják, hogy aki elkezd antidepresszánsokat szedni akár járó- akár fekvőbetegként, egyrészt közel sem éli meg az ígért javulást – ellenben életminőség romlást okozó mellékhatásokat nagyon is átél –, másrészt olyan szintű függőséget alakít ki, hogy az elvonással járó rémálomba illő tünetek helyett inkább belenyugszik az életen át tartó szedésébe.

 

Források:

https://www.madinamerica.com/2019/05/exposure-antidepressants-womb-linked-autism/
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/tx/c8tx00102b#!divAbstract

https://www.madinamerica.com/2019/04/antidepressant-use-linked-longer-frequent-psychiatric-rehospitalization/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2019.00079/full