hosp coldHosszú és fájdalmas kálváriát járt be az a Jász-Nagykun-Szolnok megyei férfi, akinek állapota tíz évnyi pszichiátriai kezelés során egyre csak romlott. A sorozatnyi elektrosokk szintén nem segített, széklettel fertőzött sebei csak tovább rontották a helyzetét; a férfi végül a különféle szövődmények eredményeképpen meghalt. A család feljelentést tett.

A fiatal férfi 2008 óta vendégeskedett folyamatosan Jász-Nagykun-Szolnok megye kórházainak pszichiátriai osztályain. Az évek során pszichiátriai szerek számtalan kombinációját próbálták ki rajta – eredménytelenül, a férfi állapota egyre csak romlott. Végül 2017-ben Szolnokon egy olyan új depóinjekciót (vagyis tartós, elnyújtott felszívódású injekciót) kapott, amely a hivatalos gyógyszeradatbázis szerint Magyarországon nem is volt forgalomban.

A férfi eddig sem nyert sokat az éveken át tartó pszichiátriai kezelésekből, a depóinjekció után viszont különösen rosszra fordult a helyzet: testvére megfigyelése szerint szűnni nem akaró, pánikrohamszerű állapot lett úrrá rajta, naphosszat remegett keze-lába, nehezen nyelt, folyamatosan verejtékezett, nyugtalansága mellett állandó volt szapora szívverése.

Újabb kórházi beutalás következett. A másfél hét múlva történt belgyógyászati vizsgálat megállapította, hogy izmai merevek, lábfeje duzzadt, jobb csípőjén felfekvésből adódó seb található. A férfit családtagjai naponta látogatták, de – beszámolójuk szerint – kezelőorvost egyetlen alkalommal sem láttak rokonuknál. Telefonon próbáltak információt szerezni, ám nem kaptak válaszokat a férfi állapotáról. Emiatt a szülők intézkedésének köszönhetően 2017 októberében mentővel szállították egy budapesti pszichiátriai klinikára.

A budapesti pszichiátrián állapota tovább rosszabbodott. A felfekvéses seb kiterjedt és elmélyült, a belgyógyászati leírás szerint több alkalommal híg széklettel (!) szennyeződött. Az orvosi dokumentáció szerint „...aktuálisan is nagy mennyiségű bűzös széklet pelenkában. Hólyagkatéterén át törmelékes barna színű koncentrált vizelet ürül.”

A pszichiáterek elektrosokk-kezelést javasoltak, így a férfit tízszer elektrosokkolták. Az ezt követő neurológiai vizsgálat aluszékonyságot, meglassultságot, illetve test szerte finom izomrángásokat észlelt.

A férfi állapota tovább romlott, a minimális táplálék- és folyadékfelvétel miatt testsúlya erőteljesen lecsökkent. Egy ezt követő vizsgálat végül húsevő baktérium fertőzést igazolt a testében. A férfit újra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórházba szállították, ahol azonban az előrehaladott folyamatot megállítani már nem tudták; 2018 januárjában a húsevő baktérium okozta fertőzés és keringési elégtelenség miatt 37 évesen meghalt.

A férfi családja bűncselekmény gyanúja miatt a rendőrségen feljelentést tett, a nyomozás jelenleg is zajlik.